Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hangi Şehirde Musluk Suyu İçilebilir?

Büyükşehirlerde içme suyunun kaliteli, sağlıklı ve uluslararası standartlara uygun halde vatandaşlara ulaştırıldığı bildirildi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinden alınan bilgiye göre, İstanbul'un içme suları son teknolojiyle donatılmış tesislerde arıtıldıktan sonra dağıtım ağıyla vatandaşlara sunuluyor.

Sabah Gazetesi
Hangi Şehirde Musluk Suyu İçilebilir?

BR>
En berrak su Adana'da akıyor

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Seyfettin Yılmaz, kentin suyunun yüzde 95'inin Toroslar'da eriyen karlardan geldiği için arıtmada kimyasala çok fazla ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Çatalan içme ve kullanma suyunun, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa Birliği (AB), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kalite standartlarına uygun olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Bu nedenle Adanalı, içtiği suyun kıymetini bilmeli'' dedi. NTU değerinin Adana suyunda 0.1, İzmir'de 0.4, Ankara'da ise 0.74 olduğu ifade eden Yılmaz, bu verilerin en berrak suyun Adana'da içildiğinin göstergesi olduğunu belirtti. Adana suyunun bulanıklık, organik madde ve sertlik yönünden en ideal oranlara sahip olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Adana suyunun sertliği, tüm dünyaca kabul edilen standart değer olan Fransız sertliği ile aynı. Suyun sertlik oranının yüksekliği, içindeki magnezyum ve kalsiyum gibi mineral miktarını gösterir. Bu da insan sağlığı için faydalıdır. Yani suyun normal sertlikte olması, hiç olmamasından çok daha iyidir. Uluslararası standartlara göre içme ve kullanma suları için en ideal sertlik 10 ile 20 arasındadır.''

Öte yandan, Yılmaz'ın ASKİ'nin yaptığı araştırmaya dayanarak yaptığı açıklamaya göre, Adana suyundaki organik madde değeri litre başına 0.4 miligramla yüksek kalitede bulunuyor. Trihalometanlar yönünden de Adana suyu iyi bir karneye sahip. Toplam trihalometanlar, Adana'da litrede 0.1 mikrogramdan küçük olmasına rağmen Ankara'da bu değer 52.79, İstanbul'da 5.2-25.2, İzmir'de 0.7-26.6 arasında değişiyor. Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Adana'da, son birkaç yıldan beri arıtma tesislerinde kullanılan aparatlar sayesinde suyun soğutulması kaliteye olumlu katkı sağlıyor. Kentte yaz boyunca suyun sıcaklığı 10 ile 15 derece arasında tutularak, sıcakta mikrobiyolojik kirliliğin oluşması önleniyor.

Bu arada, yine ASKİ'nin yaptığı araştırmaya göre, 4 kişilik aile içme suyunu, damacana su yerine çeşmelerden temin ettiğinde ayda en az 36 lira tasarruf sağlıyor.

Erzurum'daki su, ambalajlı satılan sularla eşdeğerde

Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Remzi Ertek, geçen yıl faaliyete giren Palandöken Baraj Gölü'nden temin edilen içme suyunda ilk başta kalite sorunu yaşandığını, özellikle suyun tadı ve kokusunun arzu edilen durumda olmadığını ifade etti. Suyun kalitesinin artırılmasına yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını bildiren Ertek, bir süre önce suyun daha iyi arıtılması için ozonlama sistemini devreye soktuklarını söyledi. Böylece suyun kalitesinin arttığını belirten Ertek, şunları kaydetti:

''2040'a kadar kentin içme suyu ihtiyacını karşılayacağını ön gördüğümüz Palandöken Baraj Gölü'nden arıtılan suyun kalitesi, yaptırdığımız birçok analizle belirlenmiş durumda. En son Eskişehir'de yaptırdığımız analiz sonucu, içme suyumuzun kimyasal bileşimlerinin, ambalajlanarak satılan hazır sudaki kimyasal bileşimlerle eşdeğerde olduğu ortaya çıktı. Erzurum halkına dünya standartlarında kaliteli içme suyu veriyoruz.'' Ertek, kentte şebekeden kaynaklanan lokal sorunlar yaşandığını, bunları gidermek için şebeke yenileme çalışması yaptıklarını bildirdi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7
http://www.yapi.com.tr/haberler/hangi-sehirde-musluk-suyu-icilebilir_78200.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!