Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Haydarpaşa Muamması

Haydarpaşa'ya 'Mega Yat' Maskesi

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün işbirliği ile düzenlenen "Haydarpaşa İçin Sen De Bir Söz Söyle!" etkinliği dün (12 Ocak 2010) İTÜ Taşkışla'da gerçekleştirildi. Konuya ilişkin sunumlar ve oturumların yer aldığı etkinlikte tartışmalar, Haydarpaşa için

yapi.com.tr
Haydarpaşa'ya 'Mega Yat' Maskesi

BR>



Sunumların ardından, Doç. Dr. Zeynep Enlil’in moderatörlüğünde “Haydarpaşa’yı Anlamak” adlı ilk oturum gerçekleştirildi. Oturumda sırayla Prof. Dr. Zekai Görgülü (YTÜ), Doç. Dr. Can Binan (İTÜ), Yrd. Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan, Doç. Dr. Gülsün Tanyeli (İTÜ) ve Prof. Dr. Cengiz Eruzun (MSGSÜ) söz aldı.

Görgülü, Haydarpaşa’nın nasıl ele alınacağının on yıl önce düzenlenen yarışmayla verilmiş olmasına rağmen, hâlâ zaman ve bütçe harcandığının altını çizerek, sonuçlardan yararlanmak için geç olmadığının altını çizdi.

Haydarpaşa’yı, demiryolu ağı kültürü üzerinden değerlendiren Binan, korumanın bir konsensüs olduğunu vurguladı ve konunun toplum tarafından anlaşılması için paylaşılması ve yinelenmesi gerektiğini ifade etti.  Hicaz ve Bağdat demiryollarının başlangıç noktası olan Haydarpaşa için en uygun işlevin, demiryolu mirasını da içeren bir müze yaratmak olduğunu savundu.

“Demiryolu mirası” kavramının tarihçesini aktarırken Binan’ın görüşünü destekleyen Erkan da, 1. Dünya Savaşı’nın çıkmasına sebep olan demiryolu ağı olan Haydarpaşa’nın sit alanı ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul’un endüstri mirası çerçevesinde Haydarpaşa’yı değerlendiren Tanyeli, kentin bu konudaki karnesinin pek iç açıcı olmadığını dile getirerek, hikâyenin bütünleşik olarak ele alınmadan, sürecin kamu ile şeffaf biçimde paylaşılmadan ilerlediğini söyledi.

İlk oturumun son konuşmacısı Eruzun, Anadolu demiryolu ağının başlangıcı olan Haydarpaşa’nın, sit alanı ilan edilmesi için koruma kurulunda verilen mücadele sürecini dinleyicilerle paylaştı. Alınan kararların uygulanması için kurulları koruyan ayrı bir mekanizmaya daha ihtiyaç olduğunu savundu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/haydarpasaya-mega-yat-maskesi_75710.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!