Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Haydarpaşa Muamması

Haydarpaşa'ya 'Mega Yat' Maskesi

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün işbirliği ile düzenlenen "Haydarpaşa İçin Sen De Bir Söz Söyle!" etkinliği dün (12 Ocak 2010) İTÜ Taşkışla'da gerçekleştirildi. Konuya ilişkin sunumlar ve oturumların yer aldığı etkinlikte tartışmalar, Haydarpaşa için

yapi.com.tr
Haydarpaşa'ya 'Mega Yat' Maskesi

BR>
Erol Özyurtİnan’ın ardından söz alan Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Özyurt, Anadoluray ve Marmaray’ın düğüm noktası olan Haydarpaşa’da çok büyük bir dolaşım olacağına işaret ederek, yat limanı işlevinin de en az kruvaziyer liman kadar karışıklığa neden olacağını dile getirdi. Kadıköy Belediyesi olarak, İnan’ın bahsettiği danışma kurulu toplantılarının hiç birine davet edilmediklerini söyledi; ilk defa hiçbir kurum görüşüne yer verilmeyen bir komisyon ve kurul kararına şahit olduğunu sözlerine ekledi.

Nuran Zeren Gülersoyİlgili kurulda yer almadığı için konuyu akademik çerçeveden değerlendireceğini belirten Gülersoy, dünyadaki örnekler incelendiğinde, dönüşümün en çok anlam ifade ettiği alanların liman, tersane ve depo alanları olduğunu dile getirdi. Bu alandaki uluslararası örneklerin de çok başarılı olmadığını, ancak en azından kentin ihtiyaçlarına göre düzenlenmeleri bakımından, bunlardan hareketle Haydarpaşa için dersler çıkarılabileceğini savundu. Ardından yurt dışındaki dönüşüm projelerinin ortak noktalarını sıraladı: kamusal işlevleri içeren toplanma alanları olması, yerin tarihine uygun imajın yeniden canlandırılması, çok aktörlü ve esnek planlama süreci. Gülersoy, Haydarpaşa’nın demiryolu ve denizyolunu birleştiren bir aktarma noktası olarak diğer örneklere kıyasla farklılığını vurguladı.

Haydarpaşa’nın bir planlama serüveni olmadığını dile getiren Turgut ise, “kötü niyetli siyasetçi ve işadamlarının” İstanbul’un 4 yılını çaldıklarına dikkat çekti. İstihdama ihtiyaç duyan Türkiye’ye 240 bin kişilik istihdam sağlanacağı; Türkiye’nin denizcilikte Yunanistan’ın arkasında kalmaması gerektiği gibi kruvaziyer liman yapımı için garip gerekçeler sunan - 5 Nolu Kurulca da reddedilen- planı eleştirdi. Kadıköy belediyesi’nin baştan beri diskalifiye edildiği sürecin Ulaştırma Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı ve İBB arasında döndüğünü ifade etti. 100 hektar gibi büyük bir yüzölçümüne sahip bu alanın zonlara ayrılarak planlanmasını önerdi.

Erhan DemirdizenEtkinliğin son konuşmacısı Demirdizen, gazete manşetlerinde emlak geliştirme projesi olarak yer alan Haydarpaşa Limanı’nın işlevini İstanbul ve Türkiye genelinde ele aldı. Şu an için plandaki yeniden işlevlendirmeye ilişkin bilgiye sahip olmadıklarını yineleyen Demirdizen, bazı işlevleri planla kaldırmak mümkün olsa da liman işlevi üzerine daha çok düşünmek gerektiğini vurguladı. Haydarpaşa koruma planının erken bir dönemde hazırlandığı yönündeki endişesini dile getirerek planda, Haydarpaşa Limanı ve Garı’nın kente ne kadar tır trafiği yükü getirdiği, sonrasında durumun ne olacağı gibi analitik incelemelerin eksik kaldığı görüşünü paylaştı. Alanın İstanbul bütününden izole edilmeden, lojistik, tarihi, estetik vb boyutlarıyla, kentin önemli bir vizyon alanı olarak yeniden ele almayı önerdi. 

Etkinlik soru-cevap bölümüyle son buldu.
 

 

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/haydarpasaya-mega-yat-maskesi_75710.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!