Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

HES Değil, Koruma Bekliyor!

Artvin'deki Kamilet vadisinde yapılmak istenen HES için usulsüz yol yapılmak isteniyor, uzmanlar ise Kamilet vadisinin acilen koruma altına alınmasını talep ediyor.

yapi.com.tr
HES Değil, Koruma Bekliyor!

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Artvin’in Arhavi ilçesinde şelalelleriyle ünlü, Türkiye'nin bozulmamış en geniş alanlarından Kamilet Vadisi’nde yapılmak istenen Orta Regülatörü ve Hidro Elektrik Santrali'nde (HES) usulsüzlük iddiası var.

İnşaat firması kurmak istediği HES yolu için iddiaya göre ÇED raporu alması gerekirken "sondaj alanlarına ulaşım yolu" adı altında Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nden izin aldı.

Müdürlük, mevcut yayla yolundan Kamilet Vadisine iki ayrı noktadan biri 5,5 km diğeri de 10 km olmak üzere yol yapmak üzere inşaat firmasına izin verdi.

Arhavi Doğa Koruma Platformu, bu iznin hukuksuzluğuna dair dava açtı. Platformun başvurusu üzerine Artvin İl Özel İdaresi 28 Mayıs 2014'te inşaat firmasına "imar planları onana kadar herhangi bir faaliyete başlanılmaması" gerektiğini bildirdi. Ancak şirket 9 Haziran günü yol inşaatını başlattı.

Diğer HES'i kovdular

Zaten, Rize İdare Mahkemesi daha önce Kamilet Vadisi’ne yapılmak istenen Taşlıkaya HES projesini imar planları olmadan HES projelerine ulaşım yolu inşaatı yapılması mümkün değil diyerek iptal etmişti.

Arhavi Doğa Koruma Platformu'ndan Hasan Sıtkı Özkazanç, Taşlıkaya HES projesini yapmak isteyen Eyner Grubu'nun halkın tepkisinden dolayı şimdilik projeden çekildiğini hatırlatarak Kamilet Vadisi'nin mutlaka koruma altına alınması gerektiğini belirtti.

Çoruh Üniversitesi'nin hazırladığı rapora göre de Kamilet Vadisi, Türkiye'deki en büyük bozulmamış doğal ekosistemlerden biri ve koruma altına alınması hayatı öneme sahip.

Türkiye'nin en önemli havzası

Rapordan satır başları şöyle:

* Ormanlar eğer bir havzanın tamamını kaplıyor ve içinde tehlike ve tehdit altında olan türleri barındırıyor ise havzanın tamamı Koruma Değeri Yüksek Ormanlar sınıfı içinde değerlendirilmeli. Kamilet Havzası tümüyle bu özellikte bir ekosistem.

* Vadi, sahip olduğu yaklaşık 1100 adet bitki taksonu ile biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye'nin en önemli havzalarından biri.

Tehlike altındaki 34 yerden biri

* Kamilet dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 Karasal Ekolojik Bölgesinden biri olan "Caucasus Hotspot" içinde kalıyor.

* Türkiye'de Bern* sözleşmesi kapsamına giren 87 türden 3'ü Kamilet Havzası sınırları içinde.

* Yine Türkiye'de 114'ü CITES** sözleşmesine tabi türlerden 7'si Kamilet vadisinde.

* Alanda doğal olarak yetişen bitki türlerinin yüzde 40'ı tıbbi bitki özelliğinde.

İlk kez görünen huş faresi

* Havzada, Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınması gereken çeşitli cinste ormanlar mevcut.

* Alan, yaban hayatı varlığı açısından da çok sayıda türe ev sahipliği yapıyor. Alanda yakın tehdit altında 8 tür, tehlikeye düşebilecek 3 tür, tehlike altında ise 1 tür bulunuyor. Özellikle ilk kez varlığı saptanan huş faresi, dar alanlı bir endemik olarak alanın bozulmamışlığına önemli bir örnek teşkil ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hes-degil-koruma-bekliyor_121161.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!