Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

HES İki Ülkeyi Savaşın Eşiğine Getirdi!

Mavi Nil'in yatağını değiştirdiği için Mısır ile Etiyopya'yı savaşın eşiğine getiren Hedasi Barajı'nda inşaat tüm hızıyla sürüyor. Çin kredisiyle yapılan baraj tamamlandığında elektrik üretimi açısından Afrika'nın en büyük, dünyanın 10'uncu barajı olacak.

yapi.com.tr/AA
HES İki Ülkeyi Savaşın Eşiğine Getirdi!

Anadolu Ajansı ekibi, Mısır ile Etiyopya’yı savaşın eşiğine getiren Etiyopya - Sudan sınırında yer alan Benishangul-Gumuz Bölgesi yakınındaki Hedasi (Nahda) Barajı inşasını görüntüledi. Baraj inşasının sürdüğü bölgede iki gün geçiren AA ekibi, Sudan sınırındaki sıradağların bitiminden başlayan ve 20 kilometre uzunluğundaki baraj bölgesine girerek yetkililerle görüştü. İnşaat alanının tam anlamıyla bir sanayi bölgesini andırdığı görüldü.

Etiyopya’nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi (Rönesans) Barajı projesi sebebiyle Nil’in kollarından biri olan Mavi Nil’in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar sebebiyle iki ülke arasında büyük bir gerilim meydana gelmişti.

2017’de hizmete girecek

Elektrik üretim kapasitesi açısından Afrika’da 1’inci, dünyada 10‘uncu durumda yer alacak olan barajdan 2017 Haziran’ından itibaren yıllık 15 bin Gigawatt enerji üretilmesi bekleniyor. 2 Nisan 2011’de başlayan projeye göre, baraj inşasının 17 Haziran 2017’de tamamlanması öngörülüyor. Projenin maddi tutarı 4.7 milyar dolar olduğu belirtilirken, projede dış kaynak olarak sadece 1,7 milyar dolarlık Çin kredisinin bulunduğu kaydediliyor.

7 bin kişi çalışıyor

Baraj inşaatında 500’ü mühendis olmak üzere 22 ülkeden uzmanların yer aldığı 7 bin kişi çalışıyor. Etiyopya’da iktidarda bulunan Devrimci Demokratik Cephe’nin kurucusu ve Barış ve Kalkınma Vakfı Başkanı Sebahat Neka Mısır’ın uzun süredir baraj inşasının önünde engeller çıkarmak için uğraştığını ifade eden Neka, “Hedasi Barajı inşası ile hem ülkemizde hem de bölgesel anlamda ekonomik gelişme ve kalkınmayı hedefliyoruz” dedi.

Mısır ve Sudan’ın Hedasi Barajı inşasına gösterdiği tepkiye ilişkin ise Neka, “ Mısır ve Sudan projede katılımcı ülkeler ve bu projeden en çok bu ülkeler istifade edecek. Mısır’ın bunu anlamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Geçmişi 19. yüzyıla dayanıyor

Mavi Nil üzerine kurulacak Hedasi Barajı projesi Etiyopya için sıradan br proje olmayıp, geçmişi 19.yüzyıla kadar dayanan bir rüyanın gerçekleşmesi anlamını taşıyor. Nil Nehri havzası 2,9 milyon kilometrekarelik alanıyla Afrika kıtasının yüzde 10’unu oluşturuyor. Havza ülkeleri, Mısır, Sudan, Etiyopya, Eritre, Kenya, Ruanda, Brundi, Tanzanya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden oluşuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hes-iki-ulkeyi-savasin-esigine-getirdi_115645.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!