Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

HES'te 7 Günah

Dünya Doğayı Koruma Vakfı, aralarında Türkiye'deki projelerin de olduğu HES'lerin 7 temel hatasını sıraladı. Projelerin toplumsal onayı eksik, faydaları abartılı.

yapi.com.tr
HES'te 7 Günah

Radikal'in haberine göre, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) WWF-International– Tatlı Su Programı ve WWF- Almanya , HES projelerinde yapılan yanlışlar hakkında kapsamlı bir rapor yayınladı. WWF tarafından sıralanan 7 hatanın en dikkat çekeni de HES şirketlerinin toplumsal onay almaktaki başarısızlığı. WWF 7 hatayı şöyle sıraladı: Barajı yanlış nehre inşa etmek, barajın çıkış suyu seviyesindeki akışı göz ardı etmek, biyolojik çeşitliliği göz ardı etmek, barajın ekonomik yararlarını abartmak, toplumsal onay almada başarısız olmak, riskleri ve etkileri kötü yönetmek, inşaat konusunda ısrarcı olmak…

Dünyanın çeşitli bölgelerindeki dokuz barajı örnek göstererek baraj yapımındaki en temel yanlışlıkları ortaya koyan WWF raporu, Kastamonu Loç Vadisi üzerinde yapılması planlanan Cide HES Projesi’nin Küre Dağları Milli Parkı’nın tampon bölgesine yapılacağından yatırımın biyolojik çeşitliliği, ekosistemi ve nehrin çevresel bütünlüğünü olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekiyor.

Cide HES’i de hatalı

ABD ’de Coosa Projesi, Brezilya’da Belo Monte Barajı, Karadağ’da Moraca Hidroenerji barajları Avusturya’da Kaunertal Santrali’nin genişletilmesi, Romanya’daki küçük HES’ler, Etiyopya’daki Gibe III Barajı, Rusya’daki Boguchanskaya Barajı, Laos’taki Xayaburi Barajı, Türkiye ’deki Kastamonu-Cide HES’ini ‘hatalı projeler’ kategorisine koyan WWF raporunda ayrıca, Cide HES’inin uygulanması halinde Küre Dağları Milli Parkı’nın temel su kaynaklarından biri olan Devrekani Nehri’nin el değmemiş yapısının, su miktarının ve kalitesinin değişeceği de iddia edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/heste-7-gunah_111064.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!