Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hinginar: Türkiye Gazbeton Üretiminde Avrupa Lideri

Türkiye inşaat malzemeleri sektörünün köklü kurumlarından Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB), kuruluşunun 25’inci yılını kutluyor. Bu kapsamda çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek olan TGÜB, yıllık 5 milyon metreküplük üretim kapasitesi ile gazbetonda Avrupa lideri olan Türkiye’yi çalışmaları ile daha da ileriye taşımayı hedefliyor.

Hinginar: Türkiye Gazbeton Üretiminde Avrupa Lideri

Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar ile TGÜB’ün 25. yılı ve özellikle yalıtım konusunda gazbetonun performansı üzerine konuştuk. Gazbetonun üstün özellikleri ile muadillerine göre yapılarda fark yarattığının altını çizen Hinginar, "Yüksek ısı yalıtımlı özelliğinin yanı sıra hafif ve yanmaz bir malzeme olmasıyla da dikkat çeken gazbeton, deprem güvenliği ve enerji verimliliği özellikleriyle son yıllarda yapılarda sıklıkla kullanılıyor" dedi.

TGÜB'ün gelişiminden kısaca bahsedebilir misiniz?

Gazbeton Üreticileri Birliği Derneği, Kasım 1990 tarihinde ülkemizdeki gazbeton yapı malzeme ve elemanları üreticisi firmalar tarafından kuruldu. Derneğin ismi 2000 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB) oldu. Saygın ve güvenilir bir STK olmayı, en önemli ilke olarak benimseyen birliğimiz, bu sene 25. kuruluş yılına ulaştı. Dile kolay 25 sene geçmiş. Biz aynı vizyonla ve değerlerimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Türkiye’deki çalışmalarımızın yanı sıra ayrıca birliğimiz, kısa adı EAACA olan Avrupa Gazbeton Birliği’ne (EAACA) üyedir. 1994 yılından beri süregelen üyeliğimiz ile EAACA Yönetim Kurulu, Strateji Komitesi ve Teknik Komiteler’de görevler alıyoruz. TGÜB 25. kuruluş yılı etkinlik programı dahilinde 17-18-19 Kasım’da EAACA toplantılarına İstanbul’da ev sahipliği yapacağız.



Yüzde 50 enerji tasarrufu

TGÜB’ün 25. yılında, Türkiye gazbeton üretiminde Avrupa lideri oldu. Bu konu hakkında neler söylersiniz?  

Gazbeton üretiminde Avrupa lideri olmak gerek bizim için gerekse ülkemiz için çok önemli bir başarı. Bunun 25. yılımızda gerçekleşmesi bu yıla ayrı bir değer kattı. Türkiye gazbeton üretiminin yanında Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları ile de Avrupa ve dünyada önemli bir ülke konumundadır. Bunların yanında, gazbeton kullanımı ülkemizde her geçen gün artmaktadır. Bu durumun oluşmasında gazbetonun sahip olduğu üstün özellikleri ile yapılarda bir çok açıdan fark yaratması en önemli etkendir. Gazbeton, yapılarda %50’ye varan enerji tasarrufu sağlamaktadır. Sağladığı deprem güvenliğinin yanı sıra A1 sınıfı hiç yanmaz ve çevre dostu bir malzemedir. Bunun yanında hafif, kolay işlenebilir ve uygulayıcılara ekonomik çözümler sunabilmektedir.   

Tasarruf çalışmaları kapsamında bakıldığında, Türkiye'de yalıtıma yeterince özen gösteriliyor mu? Son kullanıcıya kadar ulaşabildiğini düşünüyor musunuz?

Yeni yapılan binalar için konuşursak, mevzuat gereği olarak her binanın bir ısı yalıtım projesi hazırlanıyor ve onaylanıyor. Hazırlanan bu projelerin, yapım aşamasında uygulanması halinde, yapı enerji verimli bir bina oluyor. Ancak, bu konuda maalesef bazı olumsuzluklar olduğunu söylememiz gerekiyor, uygulamanın başarılı olması yapı denetim kuruluşlarının şantiyeyi denetlemesine ve projeye uygun imalat yapılmasının sağlanmasına bağlı.

Binalarda ısı yalıtımının sadece mantolama ile olacağını belirten ve kamuoyunu yanıltan bir yaklaşım var. Bu çok yanlış bir yaklaşım. Çünkü TS 825, Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına göre hazırlanan bir ısı yalıtım projesinde yapılan ısı hesaplamalarına göre, duvarların mantolama ihtiyacı çıkmayabilir. Daha somut örneklemek gerekirse, dış cephede yapının bulunduğu iklim bölgesine göre yapılmış ısı hesaplarını karşılayan yeterli kalınlıkta gazbeton duvar ile yapının betonarme iskeletinin yine hesaplanmış uygun kalınlıkta gazbeton ısı yalıtım levhası ile yalıtılmış çözümüyle, binanın ısı yalıtım gereklerini rahatlıkla çözebiliriz. Ekstra bir mantolama uygulaması gerekmez.



"Vatandaşa teşvik sağlanmalı"

Mevcut binalar için durum değerlendirmesi yaparsak, mevzuat açısından aslında bir zorlama olmadığını görürüz. Ancak vatandaşa uygun kredi imkanı gibi teşvikler sağlanırsa, apartman yönetimleri binalarını yalıtma işlemine geçişini hızlandırabilirler. Bu da ülkemize son derece büyük fayda sağlar; enerji kullanımını azaltır, yurt dışına döviz transferini daha az yapıyor oluruz, paramız ülkemizde kalır.

Son kullanıcıya ulaşma becerisinin ise kamu spotları ve eğitimden geçtiğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra, enerji tasarrufu konusundaki bilinçlendirme çalışmaları ve eğitimin ilkokul çağlarına indirilme çalışmalarının da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla, gerek kamu, gerekse özel sektör olarak daha çok çalışmamız ve yol almamız gerekmektedir.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/hinginar-turkiye-gazbeton-uretiminde-avrupa-lideri-_137807.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!