Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İhracatçılar Bankalardan Pozitif Ayrımcılık Bekliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçıların bankacılık sektöründe başta finansman olmak üzere yaşadığı sorunları karşılıklı konuşmak üzere Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Eximbank yöneticilerini TİM'de ağırladı.

yapi.com.tr / AA
İhracatçılar Bankalardan Pozitif Ayrımcılık Bekliyor

''Onaylanmış İhracatçı'' uygulaması bankacılar için örnek olabilir''
   
İhracatta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan ''Onaylanmış İhracatçı'' uygulamasının bankacılar için incelenmesi gereken bir örnek olduğunu belirten Büyükekşi, ''Bu uygulamada Bakanlığın belirlediği belli kriterleri ve büyüklüğü sağlayan ihracatçıların ihraç malları gümrükten beyan usulü ve hızlı bir şekilde geçmektedir'' dedi.
 Burada temel unsurun belli kriterlere bağlanmış ve yaptırımı da olan güven olduğunu vurgulayan Büyükekşi, ''Benzer şekilde bankalarımız da üzerinde anlaşabileceğimiz belli kriterleri sağlayan ihracatçılara daha kolay ve hızlı bir şekilde kredi desteğinde bulunabilirler. Bunların riskleri için ortak bir havuz oluşturulabilir veya başka mekanizmalar düşünülebilir'' önerisinde bulundu.
   
''Bankalar, Eximbank'ın tanıdığı limitlerin yaklaşık yarısını kullandırıyor''
   
Merkez Bankası'nın, sıkılaştırma politikası ile kredi büyüme hacmiıs yüzde 14 ile sınırladığını, her yıl bir hedef koymaya başladığını anımsatan Büyükekşi, ''İhracat kredilerinin Merkez Bankası'nın sınırlamalarından muaf tutulmasını öneriyoruz. İhracat kredileri için farklı bir uygulamanın getirebileceğine inanıyoruz. İhracat kredisinin belli bir oranda olması halinde munzam karşılıkların serbest bırakılması veya faiz ödenmesi gibi bir takım opsiyonlar ön plana çıkabilir'' dedi. Eximbank kaynaklı ve bankalar aracılığı ile kullandırılan reeskont kredilerinin kullandırılmasında, bankaların daha gayretli olmalarını isteyen Büyükekşi, şöyle konuştu:
    
''Bankalarımızın, kendilerine Eximbank tarafından verilen limitleri sonuna kadar kullanarak ihracatçı firmalarımızı desteklemeleri gerektiğine inanıyoruz. Bankalarımız Eximbank tarafından kendilerine tanınan bu limitlerin yaklaşık yarısını kullandırmaktadırlar. Kullanılmayan limitler ve özellikle komisyon oranlarının yüksekliği, ihracatçılarımızın en büyük şikayet unsuru olarak karşımıza çıkıyor.''
   
''Basel-II'nin, ihracatçının finansman yönetimini olumsuz etkilememesi için önlem almalıyız''
   
Basel-II düzenlemeleri ile bankaların verdikleri kredi risk ağırlıklarının da değiştiğini hatırlatan Büyükekşi, bu çerçevede ihracat kredileri, akreditif gibi ürünlerin risk ağırlıklarının da değişeceğini vurguladı.
 Büyükekşi, dolayısıyla ihracatçıların aldığı risklerin yeni ölçümleri ve ihracatçı KOBİ'lerin durumu bizim için önem taşıyor. Bu noktada da ihracatçılar için pozitif ayrımcılık yapılmasını temenni ediyoruz. Basel-II sisteminin ihracatçılarımızın finansman yönetimini olumsuz etkilememesi için önlem almalıyız'' diye konuştu.
   
''Güney Doğu Anadolu'da kredi teminatları farklılaşabiliyor''
   
Yeni yatırım teşvik paketi ile bankaların da bu sürecin içerisinde aktif olarak yer almaları gerektiğine işaret eden Büyükekşi, ''Üyelerimizden gelen bilgilere göre bankaların, Güney Doğu Anadolu'daki illerde kredi verirken istediği teminatlar farklılaşabiliyor. Bu noktada ilerleme sağlamamız gerektiğine inanıyoruz. Ayrı bir sigorta-kefalet sisteminin uygulanabilirliğini tartışmamız gerektiğini düşünüyoruz. Diğer taraftan bu bölgedeki ihracatçılar için ihracat bağlantıları ve alacaklarının yeterli teminat sayılabileceğine inanıyoruz'' şeklinde konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatcilar-bankalardan-pozitif-ayrimcilik-bekliyor_100769.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!