Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İki Kıta, İki Olimpiyat Adaylığı, İki Enformel Mahalle

Bugün Türkiye’de yaşanan ‘Gezi Direnişi’ ve Brezilya’daki halkın bu direnişi selamlayışı bir tesadüf değildir. Yaşanmış benzer hikayeler ve ortak tarihsel deneyimlerdir Brezilya’dan ‘aşk bitti burası artık Türkiye!’’ selamını bize taşıyan... İki ülkenin enformel mahallelerinin kaderlerini kesiştiren önemli olaylardan biri de olimpiyat oyunlarıdır.

1 İki Kıta, İki Olimpiyat Adaylığı, İki Enformel Mahalle

Dünya sandığımız kadar büyük değil ve harcı emekle karılıyor...

Bugün Türkiye’de yaşanan ‘Gezi Direnişi’ ve Brezilya’daki halkın bu direnişi selamlayışı bir tesadüf değildir. Yaşanmış benzer hikayeler ve ortak tarihsel deneyimlerdir Brezilya’dan "aşk bitti burası artık Türkiye!" selamını bize taşıyan...

İki ülkenin enformel mahallelerinin kaderlerini kesiştiren önemli olaylardan biri de olimpiyat oyunlarıdır. İki ülkenin de kendi “gücünü” ifade edebilmek için olimpiyat adaylığına soyunması ve ne pahasına olursa olsun bunu kazanmak için çaba sarf etmesi sonucu olan enformel mahallelere olmuştur. Burada bahsedeceğimiz hikâye bu enformel mahallelerden ikisinin hikâyesidir: Brezilya’dan Vila Autodromo, Türkiye’den Ayazma

Aşk bitti burası artık Türkiye!

Yaklaşık 4 ay önce mayıs ayında Brezilya’da... Türkiye’den geldiğini söyleyenlere başka bir hoşgeldin vardı; biraz umut biraz hüzün içeren. Çok geçmeden nedeni çıktı ortaya: Salve Jorge. Salve Jorge, bugün Rio de Janeiro’nun en büyük favelası olarak bilinen Complexo do Alemao’da yaşayan 18 yaşındaki Morena’nın insan kaçakçılarının eline düşüp kendini İstanbul sokaklarında bulduğu bir aşk hikayesi, bir pembe dizi. Her cuma akşamı tüm ülke, erkek kadın demeksizin ekranların karşısında yarı gerçek yarı stüdyo sahneleriyle İstanbul’u gösteren bu dizi de zamanı durduruyor; gözler başka bir şey görmez oluyor.

Mesele aşk olunca yoksulluk, toplumsal sorunlar, insan kaçakçılığı ve benzeri konular dizinin tabi ki biraz geri planı, malum burası Latin Amerika ve ‘aşk önceliktir’ durumu. Lakin dizinin en isyan ve hüzün içeren sahnelerine ev sahibi İstanbul olunca Gezi Direnişi’ne gelen selam da daha bir anlamlı oluyor: ‘Aşk bitti burası artık Türkiye’ selamının geliş hikayesini burdan okumak daha bir anlamlı sanırım. Çünkü aslında aşk bitmiyor iki kıta arasında başka bir aşkı doğuruyor.

Neyse, eminim bir kaç yıl içinde Türkiye’de de gösterime girer ‘Salve Jorge’ ve Brezilya’nın favelalarındaki yaşamın ne denli gecekondulara benzediğini görmüş oluruz! Paylaşılan ortak değerler ve yaşatılan ortak kaderler bir bir çıkar ortaya. Hem kim bilir belki o zaman pembe dizi kültürümüzün yanında ufacık kalacağı koskoca dayanışma kültürümüzü ve bu kültürün gelişinde kentleşme tarihimizin oynadığı rolü de anlarız belki!

Yazının devamı için ilerleyiniz.


TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9
http://www.yapi.com.tr/haberler/iki-kita-iki-olimpiyat-adayligi-iki-enformel-mahalle_112104.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Elinize sağlık,çok etkilendim bilhassa baştaki resim müthiş... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!