Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye Bu Kararı Bekliyor

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), İstanbul’un Madrid ve Tokyo ile birlikte aday olduğu 2020 Oyunları’nın yapılacağı kenti bugün açıklayacak. Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te IOC üyeleri, Olimpiyat Oyunları’nın hangi kentte düzenleneceğini yapacakları oylama sonrası belirleyecek.

yapı.com.tr
Türkiye Bu Kararı Bekliyor

Olimpiyata ev sahipliği yapmak için 5 kez başvuruda bulunan İstanbul, 3. defa resmi aday olarak oylamaya katılacak. Ancak İstanbul, daha öncekilere oranla bu defa Olimpiyat ev sahipliği için çok iddialı...

İlk kez 2000 Olimpiyat Oyunları’na aday olan İstanbul, 1993 yılının eylül ayında Monako’da düzenlenen oylamada ilk turda elenmişti. Olimpiyat Komitesi’ne verilen dosyada Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan’ın yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de mektubu var.

Erdoğan’dan 45 dakikalık sunum

Oylamaya daha önce belirlendiği üzere giden heyetin yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

St. Petersburg’daki G-20 zirvesine katılan Erdoğan, dün sona eren zirvenin ardından saat 17.30’da uçağa binerek Arjantin’e gitti. Başbakan’ı bilgilendirmek için Arjantin’den Rusya’ya gelen bürokratlar, yol boyunca verdikleri bilgilerle Başbakan’ı toplantıya hazırladı. Bugünkü sunum Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.

15.00’te başlayacak sunum 45 dakika sürecek. Ardından 15 dakika soru-cevap yapılacak ve ardından İstanbul heyeti salondan ayrılacak. 21.45’teki gizli oylamanın ardından karar 23.00’te açıklanacak.

Buenos Aires’teki oylama için Devlet başkanları, prensesler, sporcular, iş adamları ve gazetecilerden oluşan yedi binden fazla kişi gitti.

Oylama için yaklaşık 600 kişilik bir heyetle Arjantin’de temsil ediliyor. Başbakan Erdoğan’la sunumda hazır bulunacak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yanı sıra heyetten öne çıkan isimler şöyle: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, IOC Üyesi ve TMOK Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat ve TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile İstanbul 2020 Üst Yöneticisi Ali Kiremitçi, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker, TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, paralimpik okçu ve İstanbul 2020 Elçisi Gizem Girişmen ile Mersin’in ev sahipliğinde düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları’nda tek kadınlarda altın madalya kazanan milli tenisçi Çağla Büyükakçay. İstanbul 2020’nin 5 ana sponsorunun temsilcileri Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Doğuş Holding Üst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Türk Hava Yolları Üst Yöneticisi Temel Kotil, Turkcell Üst Yöneticisi Süreyya Ciliv ve Yıldız Holding Sportif Direktörü Mehmet Uçan da kafilede bulunuyor.

Japonya’yı resmi düzeyde Başbakan Shinzo Abe, Prenses Akiko ve Takamado, Tokyo Valisi Naoki Inose, Tokyo 2020 Başkanı Masato Mizuno ve Olimpiyat şampiyonu sporcular temsil ediyor.

Şansının az olduğu iddia edilen İspanya ise Başkan Mariano Rajoy liderliğinde temsil ediliyor. Prens Felipe ve Leticia, Madrid Belediye Başkanı Ana Botella, Tenisçi Rafael Nadal heyetin ağır toplarından. Monako Prensi Albert, Lichtenstein Prensesi Nora, Ürdün Prensi Faysal Bin El Hüseyin, Katar Emiri Tamiz bin Hamid El Thani de seçim heyecanını yerinde yaşayacaklar.

Oylama nasıl yapılacak?

Oylaması öncesi sırasıyla İstanbul, Tokyo ve Madrid sunum gerçekleştirilecek. 45’er dakikalık sunumların ardından 15’er dakika soru-cevap yapılacak. Bunun ardından ise oylamaya geçilecek. Şu anda Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC), 103 üyesi bulunuyor. IOC Başkanı Jacques Rogge, kendi isteğiyle oy kullanmayacak. Aday ülkelerin de oy kullanamayacak olmaları nedeniyle 2020’nin evsahibini belirleyecek üye sayısı 97 olacak. Rakamın 97’ye inmesinin sebebi İspanya’nın 3, Türkiye ve Japonya’nın ise birer üyesi olması.

21.45’te başlayacak ve elektronik ortamda yapılacak gizli oylamanın İlk turunda oyların yüzde 50’sini alan bir şehir olursa, kazanan o şehir olacak. Aksi halde en az oyu alan elenecek. Finale kalan iki kent salona aynı anda davet edilecek ve kazanan şehri IOC Başkanı Jacques Rogge açıklayacak. 23.00’te 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapacak kent belli olacak.

IOC Başkanı da seçiliyor

Bugün aynı zamanda IOC Başkanı seçilecek. Salı günü gerçekleştirilecek oylamada Almanya Olimpiyat Komitesi Başkanı ve IOC Asbaşkanı Thomas Bach, efsane sporcu ve IOC üyesi Ukraynalı Sergei Bubka, Popular Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı ve IOC Mali Komisyon Başkanı Porto Rikolu Richard Carrion, Singapurlu IOC Asbaşkanı Ng Ser Miang, Uluslararası Kürek Federasyonu Başkanı İsviçreli Denis Oswald ve Uluslararası Boks Federasyonu Başkanı Tayvanlı Ching-Kuo Wu yarışacak. Bu seçim için yapılan kulisler de 2020 oylamasına etki edecek.

Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmak adına 5. kez adaylığını koyan İstanbul, bugün 3. kez resmi aday olarak oylamaya katılacak. Oyunlar için ilk adaylığını 2000 yılında gerçekleştiren ‘yedi tepeli şehir’ oylamada, Sidney, Pekin, Manchester ve Berlin’in ardından son sırada kaldı. Başvuru sisteminin iki aşamalı hale getirilmesi sonrası katıldığı 2004 oylamasında, aday adaylığından öteye gidemeyen ‘Âsithane’, 2008’de ilk aşamayı geçerek beş aday şehir arasına girse de Pekin, Toronto ve Paris’e geçildi ve yalnız Osaka’yı geride bırakarak oylama sonucunda 4. olarak elendi. 2012 Olimpiyatları’nı düzenlemek için kolları sıvayan İstanbul, bu kez ilk aşamayı geçemedi ve aday adaylığıyla yetinmek zorunda kaldı.

2500 gazeteci katılacak

Seçimi izlemek için ayrıca 2500 gazeteci akredite olmuş durumda. Ancak ağırlık japonlarda. 600 Japon gazeteci Arjantin’de ‘olay yerinde’.

Sultanahmet'te naklen izlenecek

Oylamayı, İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’na kurulan dev ekrandan takip etmek de mümkün olacak. Naklen izlenecek oylamada İstanbul için olumlu sonuç çıkması halinde kutlama da gerçekleştirilecek

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-bu-karari-bekliyor_112111.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!