Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İmar Barışı Kaydında 4 Önemli Aşama

İmar kanununa aykırılığı bulunan yapıların kayıt altına alınması işlemlerinde kurumsal firmalara danışmanlık verdiklerini kaydeden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 'İmar Barışı' süreci ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

yapi.com.tr
İmar Barışı Kaydında 4 Önemli Aşama

Kamuoyunu ve kurumsal firmaları yakından ilgilendiren İmar Barışı'na yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “İmar kanununa aykırılığı bulunan yapıların kayıt altına alınması işlemlerinde profesyonel ağlarımızla kurumsal müşterilerimize hizmet veriyoruz. İmar barışı, mevzuata aykırı bölümleri veya katları bulunan yapıların, daha önce belirli sebeplerle kat mülkiyetini kuramamış binaların kayıt altına alınmasını amaçlıyor" dedi.

Yalan veya yanlış beyana yasal düzenleme

Yeni yürürlüğe giren yasal düzenlemenin vatandaşların kendi bireysel beyanlarını esas alan bir sistem üzerine dayandığını, bu nedenle hukuki ve cezai sorumluluğu öncelikle vatandaşlara bıraktığını kaydeden Yazıcı, şunları belirtti: “İlgili kanun ve Bakanlıkça çıkarılan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği‘ne göre, yapı sahibinin vereceği beyan esas alınacak. Beyanlar e-Devlet sistemi üzerinden yapılacak. Ancak e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan veya yanlış beyanda bulunanlar için aynı yasal düzenlemelerde hükümler var. Buna göre yalan veya yanlış beyanda bulunan kişiler hakkında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu‘nun Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan başlıklı 206'ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur."

Cansel Turgut Yazıcı

e–Devlet sistemine beyan
 
Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların bilgilerinin e-Devlet sistemi üzerinden beyan edilmesinin birinci aşama olduğunu ifade eden Yazıcı, “Beyanın akabinde yapı kayıt belgesi verilecek. Bu aşamayla ilgili son başvuru tarihi 31.10.2018, beyan sonrasında son harç yatırma tarihi 31.12.2018 olarak ilan edildi. İkinci aşama ise yapının tapuda tescil edileceği Cins Değişikliği ve Kat Mülkiyeti Tesisi aşaması olarak tanımlanıyor“ dedi.

Yazıcı, özellikle beyanda bulunulan mülklerin ve bağımsız bölümlerin alanlarının hesaplanması ve mülkiyet durumlarının doğru tespiti, harçların doğru hesaplanması, beyanların doğruluğu ve sonrasında yapılacak mülkiyet tescillerinin işin uzmanları tarafından hazırlanacak belgeler doğrultusunda oluşturulması, taraflara hukuki sorumluluk doğmaması açısından önem arz ediyor“ bilgisini verdi.

İmar barışı yönetim danışmanlığı hizmetleri

İmar barışı kapsamında ilk adımda ‘Gayrimenkulün İmar Barışına Uygunluk Tespiti Danışmanlığı‘ hizmeti verdiklerini kaydeden Yazıcı, “İlk tespitin yapılması, belediyedeki imar arşivi ve tapudaki dosyaların profesyonel gözlerle incelenmesi sayesinde, mülkün imar barışına uygun olup olmadığını tespit ediyoruz. Uygun olmayan mülklerle ilgili başvuru ve harçlar irat kaydedilecek ve hak kazanılamayacak. Aynı zamanda hukuken yalan beyanda bulunmuş durumuna düşüleceği için ‘İmar Barışına Uygunluk Tespiti‘ en önemli konulardan biri. Mülkü yerinde ölçerek alan gelişim durumunu da bu aşamada belirliyoruz. Ön tespit yapmadan, yerinde ölçüm ve gerçek alan tespiti yapmadan başvuru yapılmanın sakıncaları olduğu için bir sonraki aşamaya geçmiyoruz“ dedi.

Mülk imar barışına uygunsa ikinci adımda ‘Gayrimenkulün Ölçüm ve Tespit Çalışması Danışmanlığı‘ hizmetini verdiklerini söyleyen Yazıcı, şu bilgileri verdi: “Uzman kadromuzla gayrimenkullerin saha tespitlerini ve saha ölçümlerini yapıyoruz. Bir sonraki adımda yapı kayıt belgesinin başvurusunun yapılması aşamasında gayrimenkule ilişkin beyan edilecek alanların doğru olarak tespit edilmesini ve sonraki süreçlerde hukuki olarak bir sorun yaşanmaması için gerekli işlemleri takip ediyoruz.“

Üçüncü adımda ‘Yapı Kayıt Belgesi İçin e-Devlet Başvurusunun Yapılması Danışmanlığı‘ hizmetini verdiklerini belirten Yazıcı, şunları aktardı: “Birinci ve ikinci adımların tamamlanmasıyla birlikte imar barışına uygun gayrimenkullerin yapı kayıt belgesi alınması için e–devlet sistemi üzerinden başvuruların yapılmasını sağlıyoruz. Bu aşamada mülk sahibinin iletişim bilgileri, gayrimenkulün adresi, alanları, yapıdaki birimlerin sayısı, emlak vergi birim değeri, arsa alanı, yapı sınıfı, imar mevzuatına aykırılığın doğru bir şekilde tarifi ve aykırılığı gösteren görsellerin sisteme yüklenmesi işlemlerini gerçekleştiriyoruz.“

Dördüncü adımda ise ‘Gayrimenkulün Cins Değişikliği ve Kat Mülkiyetine Geçiş İşlemleri Danışmanlığı‘nı gerçekleştirdiklerini belirten Yazıcı, “E-Devlet sistemi üzerinden alınan Yapı Kayıt Belgesi ile birlikte imar planı kapsamında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden alınan belge, gayrimenkulün mevcut durumuna ilişkin Rölöve Projesi, Zemin Tespit Tutanağı, Yönetim Planı olmak üzere konunun uzmanları ile birlikte gerekli tüm belge/dokümanların hazırlanması işlemlerini tamamlayarak, Cins Değişikliği ve Kat Mülkiyetine Geçiş sürecini takip ediyoruz“ dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/imar-barisi-kaydinda-4-onemli-asama-_166517.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!