Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnşaatta Zam Şoku!

İzmir’de hazır beton fiyatlarında yüzde 20’ye varan artış yaşandı. 1 metreküp beton fiyatı KDV ve pompa bedeli dahil 123 liradan 157 TL’ye çıktı.

yapi.com.tr
İnşaatta Zam Şoku!

Son dönemde hareketliliğin yaşandığı İzmir gayrimenkul sektörü yeni yıla zam haberleriyle başladı. Gayrimenkul maliyetinde yüzde 15 payı bulunan hazır betonun fiyatında yüzde 20’ye varan artış oldu. Bu gelişmenin yıl içinde konut fiyatlarına yüzde 5 artış olarak yansıması gündeme gelirken, zammın temelinde hammadde fiyatının yüzde 50’ye varan yükselişi ile asgari ücretin bin 300 lira olmasının yattığı bildirildi.

Darboğaza girer

Hürriyet'ten Mete Tamer Ömür'ün haberine göre, konuyla ilgili 13 dernek adına açıklamada bulunan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, zamların açıklaması ve haklı bir gerekçesi olmadığını savundu. Yapılan zammın geri çekilmesi çağrısında bulunan Nasır, “İzmirliler betonu diğer illere oranla yılbaşından önce zaten yüzde 21 fazla fiyatla satın alıyordu. Son zamla birlikte aradaki fark yüzde 40’lara çıktı. İzmir ekonomisi zaten sıkışmış ve durgun vaziyette. İnşaat sektörü arsa üretememekten kaynaklı tıkanmış durumda. Bu zamla birlikte İzmir inşaat piyasası daha büyük darboğaza girer. Bu da zaten bir türlü gelişemeyen İzmir ekonomisini olumsuz yönde etkiler” dedi.

Kabul edilemez

Yapılan zamma gerekçe olarak gider artışlarının ve piyasaların gösterildiğini söyleyen Necip Nasır, bunların gerçekleri yansıtmadığını, zammın keyfi bir uygulama olduğunu belirtti. Nasır, “Konya’da betonun hammaddesi çok uzaklardan getirilmesine rağmen KDV ve pompa dahil 97 TL’ye satılıyor. İzmir’de şehrin içinden hammadde çıkarıp bunu 60 TL daha fazla fiyata 157 TL’den satmanın hiçbir açıklaması bulunmuyor. Bu kabul edilebilir değil” diye konuştu.

Konut ucuz beton pahalı

Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk gayrimenkul sektöründe maliyetlerin yüzde 15’ini betonun oluşturduğunu dile getirerek, “Türkiye’nin en büyük kentleri arasında İzmir yıllardır en pahalı konumdaydı. Bu son artışla yeri sağlamlaştı.

İzmir konutun en ucuz, betonun ise en pahalı olduğu kent konumunda. Bu artışı firmaların karşılaması söz konusu değil. Konut fiyatlarına yansıyacak. En iyimser tabloyla 500 bin liralık ev 525 bin TL’ye çıkar” görüşünü paylaştı.

Bizim hızımızı düşürmez

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mestu Sancak artışın nedeninin hazır betondaki hammadde fiyatının yüzde 50 yükselmesi olduğunu dile getirdi, “Ayrıca asgari ücretteki artış da bir başka etken. Tüm bunların yansıması hazır betonda fiyatı yüzde 20-25 artıracak.

Olumsuz bir gelişme. Ancak yükselişte olan gayrimenkul sektörünün hızını sekteye uğratacağını düşünmüyorum. Bu artış 6 ay sonra konut fiyatlarını yüzde 5 artırır” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaatta-zam-soku_141257.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!