Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnşaat Malzemeleri İhracatı Yüzde 19 Geriledi

İMSAD tarafından hazırlanan sektör raporuna göre, inşaat malzemeleri ihracatı yılın 10 ayında yüzde 19 azalarak 14,39 milyar dolara düştü.

yapı.com.tr/AA
İnşaat Malzemeleri İhracatı Yüzde 19 Geriledi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan "Aralık Ayı Sektör Raporu" açıklandı. Rapora göre, inşaat malzemeleri ihracatı ekim ayında yüzde 16,8 düşerek 1 milyar 396 milyon dolar olarak gerçekleşti. Paritelerdeki gerilemeler ve pazarlardaki bozulmalar ihracatı yıl boyunca olumsuz etkilemeye devam ederken 2015 yılı genelinde ihracatta önemli bir gerileme yaşandı. Bu gerilemeyle birlikte son bir yıllık ihracat yüzde 15,6 düşerek 17,89 milyar dolar oldu.

Yılın ilk on ayında ithalat yüzde 1,9 düşerek 7,72 milyar dolardan 7,58 milyar dolara indi. 2015 yılında inşaat malzemesi ithalatında beklentilerden daha yavaş bir gerileme yaşandı.

İnşaat sektörü yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,9 büyüdü. İlk çeyrekte küçülen inşaat sektörü böylece ikinci çeyrekten sonra üçüncü çeyrekte de sınırlı bir büyüme gösterdi. Üçüncü çeyrekteki büyümede daha çok mevsimsellik etkili oldu. Üçüncü çeyrekteki büyüme ile 2015 yılının ilk dokuz ayında inşaat sektörü yüzde 0,4 büyüdü. Buna bağlı olarak bu yılın ilk dokuz ayındaki inşaat faaliyetlerinin performansı geçen yılın aynı döneminin oldukça altında kaldı.

Özel sektör inşaat harcamaları 2015 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 1,5 büyüdü. İlk çeyrekte yüzde 0,9 küçülen, ikinci çeyrekte ise yüzde 3,2 büyüme gösteren özel sektör inşaat harcamaları üçüncü çeyrek dönemde oluşan siyasi ve ekonomik belirsizliğe bağlı olarak ikinci çeyrek performansının altında kaldı. Kamu inşaat harcamalarında ise yedi çeyrek dönem süren küçülme sona erdi. Kamu inşaat harcamaları yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,6 büyüdü.

Konut satışları kasımda yüzde 2,1 arttı

Yılın ikinci yarısında konut satışları artışı yavaşladı. Ağustos ayındaki ilk yavaşlama ardından eylül ayında gerilemeye dönüşen konut satışları ekim ayında yeniden ancak sınırlı ölçüde arttı. Kasım ayında ise konut satış artış hızı iyice yavaşlayarak yüzde 2,1 oldu ve 106 bin 8 adet şeklinde gerçekleşti.

Erken genel seçim sonrası oluşan kısa süreli iyimser beklentiler kasım ayında konut satışları artışına katkı sağladı. Yılın ilk 11 ayında ise konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artarak 1 milyon 146 bin 721 adede ulaştı.

Yılın ilk 11 ayında yeni konut fiyat artışları yüzde 8,6 oldu. Böylece yıllık fiyat artışı yüzde 9,2 olarak gerçekleşti. Yeni konutların yıllık fiyat artışları enflasyon artışına ulaştı. Son bir yılda yeni konut fiyatlarında en yüksek artış yüzde 10,7 ile 2+1 tipi konutlarında yaşandı.

Ekim ayında yılın en yüksek artışı yaşandı

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ekim ayında yüzde 18 ile yılın en yüksek aylık artışını gerçekleştirdi. Artışta geçen yıla göre ekim ayındaki çalışılan gün sayısının fazla olması da etkili oldu. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6,7 küçülmüş, ikinci çeyreğinde ise yüzde 1,4 büyümüştü. Sektör, üçüncü çeyrekteki yüzde 0,3 gerilemenin ardından son çeyreğin ilk ayında yüzde 18 arttı. Böylece yılın ilk 10 ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi ilk kez geçen yıla göre yüzde 0,1 oranında artış gösterdi.

Üçüncü çeyrekte özel sektör yatırımları yüzde 0,7 küçüldü

Türkiye ekonomisinde büyümenin önemli dinamiklerinden biri olan yatırımların toplamı 2014 yılında yüzde 1,3 küçülmüştü. Yatırımlarda daha önemli gelişme özel sektör yatırımlarının son 3 yıldır zayıf gerçekleşmesi. Yılın ilk çeyreğinde özel sektör yatırımları yüzde 2,1 ile sınırlı büyüdü. Yılın ikinci çeyrek döneminde ise büyüme hızlanarak yüzde 11,4'e yükselmişti. Ancak yılın üçüncü çeyrek döneminde özel sektör yatırımları yeniden yüzde 0,7 oranında küçüldü.

Böylece yılın ilk 9 ayında özel sektör yatırım harcamalarında büyüme yüzde 4,3 olarak gerçekleşti. Kamu yatırım harcamalarında ise uzun süreli küçülme yılın ikinci çeyreğinde sona erdikten sonra üçüncü çeyrekte zayıf bir büyüme gerçekleşmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-malzemeleri-ihracati-yuzde-19-geriledi_141047.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!