Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İş Dünyasına Göre İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları Beklentilerin Altında

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından üretim yöntemiyle hesaplanan ve dün (10 Eylül Pazartesi) açıklanan gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) 2012 ikinci çeyrek sonuçlarını değerlendiren iş dünyası temsilcileri, ikinci çeyrek büyümesini beklentilerin altında buldu.

yapi.com.tr / AA
İş Dünyasına Göre İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları Beklentilerin Altında

Gizem Öztok Altınsaç: Tüketimden ziyade yatırım talebinin ciddi anlamda daraldığını görüyoruz

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH'nin önceki döneme göre yüzde 1,8 arttığını belirterek, ''Büyümenin kompozisyonuna baktığımızda, dış talebin toplam büyümeye 5,7 puan katkısı olurken, stokların 0,8 puan, iç talebin ise 2 puan düşürücü etkisi oldu'' dedi. Dış talebin katkısının 3. ve 4. çeyreklerde azalacağını hesapladıklarını belirten Altınsaç, iç talep göstergelerinin de büyümenin daha da yavaşladığına işaret ettiğini söyledi. Büyüme açısından 3. çeyreğin çok daha sıkıntılı gözüktüğüne dikkat çeken Altınsaç, ''Son çeyrekte ise yılın en düşük büyüme rakamını bekliyoruz. 2013 yılına ilişkin büyüme beklentilerinin de aşağı çekilmesi söz konusu olabilir'' dedi.
    
Özellikle global anlamda 2013 yılının 2012'ye göre çok daha sıkıntılı bir yıl olmasını beklediklerini kaydeden Altınsaç, şu değerlendirmede bulundu:

''Türkiye'nin de bu resmin dışında kalması çok olası gözükmüyor. Hem Merkez Bankası politikalarının hem de global ölçekteki yavaşlamanın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini belirgin şekilde görüyoruz. 2011'in son çeyreğinde ve 2012'nin ilk çeyreğinde oldukça yükselen faiz (gösterge faizin yüzde 8'lerden yüzde 11'lere yükseldiği dönem) ekonomik yavaşlamada rol oynadı. Bundan sonraki süreçte Merkez Bankası'nın düşen enflasyonun da yardımıyla gevşek para politikasına geçmesine kesin gözüyle bakıyoruz. 18 Eylül'deki toplantıda koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirim bekliyoruz. Faizin ana yönünün de halen aşağı olduğunu düşünüyoruz. İç talepteki daralma dikkat çekici, tüketimden ziyade yatırım talebinin ciddi anlamda daraldığını görüyoruz.''

Nilüfer Sezgin: Görünen o ki, ikici çeyrekte ekonomik aktivite piyasanın tahmininin altında seyrediyor

Gelen verinin Ekspress yatırımın yüzde 3,2 olan Türkiye 2. çeyrek büyüme tahmininin altında kaldığını belirten Ekpress Yatırım Başekonomisti Nilüfer Sezgin, sanayi üretiminin Temmuz ayında yıllık bazda öngörüleri olan yüzde 2,9'un üzerine çıkarak yüzde 3,4 oranında büyüdüğünü hatırlattı. Sezgin, ''Görünen o ki, ikici çeyrekte ekonomik aktivite piyasanın tahmininin altında seyrediyor. Ayrıca performansın bir yıl öncesinde Merkez Bankası'nın varsayımınından da zayıf olduğunu kabul ediyoruz. Buna rağmen, sapma pek görünür değil. Dahası, Temmuz ayı sanayi üretimi verileri ekonomik aktivitenin yumuşak modelde büyümeye devam etiğini gösterdi'' ifadelerine yer verdi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6
http://www.yapi.com.tr/haberler/is-dunyasina-gore-ikinci-ceyrek-buyume-rakamlari-beklentilerin-altinda_102043.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!