Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Kentsel Dönüşümle Trilyonlarca Dolar Kazandırır

Kendisi her ne kadar 'Yukarıdan tüyo aldım' dese de 25 yıl önce İstanbul'un değişik bölgelerinden aldığı arsalarla bugün dev inşaat projelerine imza atan Ali Ağaoğlu, son dönemde inşaatlarıyla olduğu kadar, magazin medyasına malzeme olan haberleriyle de gündemde olan birisi. Resmi olmasa da 8 yıldır, 2 çocuğunun annesinden ayrı yaşayan Ağaoğlu,

Yeni Şafak Gazetesi
İstanbul Kentsel Dönüşümle Trilyonlarca Dolar Kazandırır

Kendisi her ne kadar 'Yukarıdan tüyo aldım' dese de 25 yıl önce İstanbul'un değişik bölgelerinden aldığı arsalarla bugün dev inşaat projelerine imza atan Ali Ağaoğlu, son dönemde inşaatlarıyla olduğu kadar, magazin medyasına malzeme olan haberleriyle de gündemde olan birisi. Resmi olmasa da 8 yıldır, 2 çocuğunun annesinden ayrı yaşayan Ağaoğlu, günün 13-14 saatini işine ayırıyor. Ali Ağaoğlu'nu, gazetemizin ekonomi müdürü İbrahim Kahveci ile birlikte Ataşehir'deki ofisinde ziyaret ettik.

Mortgage krizi Türkiye'ye etki yaptı mı?

Yapmadı. Kesinlikle de yapmaz. Türkiye'de mortgage kredisi daha yeni başladı. Şu anda 32 trilyon civarında konut kredisi hacmi var. GSMH'nın yüzde 3.5-4'ü ediyor. Konuta her dönemde talep var. Türkiye genç bir nüfusa sahip. Mevcut yapıların yüzde 80'i oturulabilecek evsafta değil.

Gecekondu başkenti

Küresel sermaye ile işbirliği girişiminiz var mı?

Türkiye, kendi gücünün farkında olmayan ender ülkelerden biri. Sama Dubai'nin bir İETT arazisini alması, Emaar'ın Libadiye'de arazi alması bunlar güzel şeyler ama bu okyanusta bir damla. İstanbul'da İETT arazisi gibi, ondan daha güzel nice araziler var. Maalesef bu yerler inanılmaz şekilde işgal altında. İstanbul Kültür Başkenti diyoruz ama biz İstanbul'u dünya gecekondu başkenti yapmışız. Kentsel dönüşüm projesini doğru uygulayın, sadece İstanbul'dan trilyon doların üzerinde gelir elde edersiniz. Dubai, Allah'ın çölünü cennet yapıyor, biz cennet gibi ülkeyi adam edemiyoruz.

Türkiye hala fırsatar ülkesi

Dünyadaki enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlar öngördüğünüz şeyler miydi?

Türkiye'deki siyasi belirsizliklerle, dünyadaki bu fiyat artışları ve mortgage krizi aynı anda yaşandı. Eğer içerideki bu siyasi bunalımlar olmasaydı, dünyadaki bu çalkantının Türkiye'nin lehine olacağını düşünüyordum. Dünyada bugün güvenli liman arayan bir sürü para var. Siyasi bunalım olmasaydı, Türkiye dünyanın güvenli limanı olurdu. Türkiye hâlâ fırsatlar ülkesi. Dinamik genç bir nüfusu var. Siyasi çekişmelerle patinaj yaptı.

Kaç kişi çalıştırıyorsunuz?

İnşaatlarımızda taşeronlarımız da dahil 10 binin üzerinde insan çalışıyor.

Binaların ciğerini bilirim

Finans merkezi haberinden sonra bölgeye ilgi arttı fakat boş arsa da kalmadı. Neler yapılabilir?

Batı Ataşehir'de yer kalmadı. Fakat kentsel dönüşüm yapılabilecek çok yer var. Örnek Mahallesi, Mustafakemalpaşa Mahallesi, Sahrayıcedit var. Ben 60'lı yıllardan beri bu sektörün içerisindeyim. Babam Suadiye başta olmak üzere Anadolu yakasında çok sayıda bina yapmıştır. Anadolu yakasında inşaat malzemelerinin yüzde 70'ini babam verirdi. Bağdat Caddesi dahil yapılan binaları biliyorum. O eski anlı şanlı binaları biliyorum, onların ciğerini biliyorum, deniz kumu, yüzde 30'si midye kabuğu, yüzde 20'si balçık. Bırakın gecekonduları, başta Bağdat Caddesi olmak üzere şehrin en lüks caddelerinde bile kentsel dönüşüm uygulamamız lazım. Allah göstermesin depremi yaşamadan, bu binaları yenilememiz lazım. Kumdan kale yapmışız. Türkiye yıkılırsa, İstanbul Türkiye'yi ayağa kaldırır ama İstanbul yıkılırsa Türkiye'nin birliği dahi tartışma konusu olur.

Çare yerel yönetimlerde

Kentsel dönüşüm çabaları yeterli mi?

Kentsel dönüşüm yasasını şu an TOKİ başarılı bir şekilde yürütüyor ama bunun altından tek başına kalkması mümkün değil. Belediyelerin çok daha aktif olması lazım. Belediyelerin elini değil, kafasını taşın altına sokması lazım.

Peki nasıl yapılmalı bu dönüşüm?

O insanları başka yere nakletmeden, yine aynı yerde çağdaş bir mekanda barındırmak şartıyla yapılmalı. Bu sorunu devlet çözer. Cebinden bir lira kaynak çıkmaz. Tam tersine inanılmaz bir şekilde kaynak elde eder. Türkiye'nin borcu morcu kalmaz. 10 liralık gecekondu yenile-nince 100 lira edecek. 100 gecekondu yerine 300 konutluk proje yapacaksın. Müteahhide verip payını alacaksın. Gecekonducuya vereceksin, geriye kalanları da başka vatandaşına satacaksın.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-kentsel-donusumle-trilyonlarca-dolar-kazandirir_63002.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!