Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul: Küresel Kent Havzası

Türkiye’nin en büyük kenti olan İstanbul, bir küresel metropol olarak bütün potansiyeline ve önemli niteliklerine rağmen, çok ciddi bir çarpık kentleşme sorunu yaşıyor, bir taraftan küresel kent havzası niteliği taşırken, diğer taraftan da yaşanabilirlik alanında ciddi sorunlarla karşı karşıya.

Radikal Gazetesi
İstanbul: Küresel Kent Havzası

br />
Anahtar: Hükümet ve partiler

Bu bağlamda kenti Türkiye’nin, yarının ve geleceğin anahtarı olarak görmek, aynı zamanda, hükümetin, merkezin önemini de vurgulamaktır. Kentsel dönüşümün, yaşanabilirlik, birlikte yaşama ve insan hakları alanlarında başarılı olması ve bu başarının sürdürülebilir kılınmasının da anahtarı, merkezi yönetim, yani hükümet, yani hükümet olan ve olmak isteyen siyasi partilerdir. 29 Mart yerel seçimleri döneminde ne hükümet, ne de diğer siyasi partiler bu önemli gerçeği görmediler, görmek istemediler. Seçim mitingleri bir genel seçim gibi yaşandı. Büyük ekonomik kriz döneminde olmamıza rağmen, kentlerimizin sorunlarına, tedirginliklerine ve korkularına çözüm bulacak bir seçim havası oluşmadı. 30 Mart sabahı, seçimlerin galibi kim olursa olsun, çok ciddi sorunlar yaşayan ve geleceğe karşı güvenlerinde eksiklik yaşayan kentlerle karşılaşacaklar.

Türkiye’de kentler artık sadece belediyelere indirgenemez. Yerel yönetim ve kentsel dönüşüm, belediyeler, sanayi ve ticaret odaları, genç ve kadın girişimcilik derneklerini, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, yerel medya, v.b. aktörleri içeren çok-aktörlü bir yapıya sahip. Kentler, yerel ama aynı zamanda küreselleşen ve AB temelinde Avrupalılaşan bir çok-boyutlu etkileşim ağını içeriyorlar. Tüm bu yeni nitelikler içinde, ilk başta devlete bağımlı olmadan, ‘ben başarırım’ diyen ve çaba gösteren kentler başarılı olur. Kentlerimizin bu yeni yapısını tanımalıyız ve hükümetten ve siyasi partilerden bu yeni yapıyı tanıyarak kentsel dönüşüme katkı sağlamasını talep etmeliyiz. Kentsel dönüşüm/yerel yönetim reformu ile Türkiye’nin iyi, adaletli, demokratik yönetimi/kamu yönetimi reformu süreçlerini ve girişimlerini ilişkili gören ve eş-zamanlı ve birlikte başaran siyaset ve yönetim anlayışına bugün gereksinim içindeyiz. Tercih bizlerin...

* Bu yazı dizisi, TÜBİTAK’ın desteğiyle 2007-2009 yılları arasında, ‘Küreselleşme, Avrupalılaşma ve Anadolu’nun Ekonomi Politiği: Ekonomik Aktörler, Söylemler ve Stratejiler’ başlığıyla, 12 Anadolu il örnekleminde kentsel dönüşüm olgusunu, küreselleşme ve Avrupalılaşma süreçlerinin etkileri bağlamında araştıran projemizin bulgularından yararlanarak hazırlanmıştır. TÜBİTAK’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

E. Fuat Keyman: Koç Üniversitesi / Berrin Koyuncu Lorasdağı: Hacettepe Üniversitesi

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-kuresel-kent-havzasi_67722.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!