Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İstanbul’un Kentsel Değişimi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde 22 Ağustos’a kadar devam edecek olan “İmparatorluk Başkentinden Cumhuriyetin Modern Kentine: Henri Prost’un İstanbul Planlaması (1936-1951)” başlıklı sergi, İstanbul’un kentsel değişimini gündeme taşımakta.

Cumhuriyet Gazetesi
İstanbul’un Kentsel Değişimi

BR>
ÜÇ KATLI TÜP GEÇİŞ

Boğaz geçişi üzerinde de duran Prost, asma köprüyü doğru bulmayarak Ahırkapı-Harem arasında, demiryoluna ve karayoluna hizmet verecek çift katlı bir tüp geçiş önermiştir. Sonraki yıllardaki imar hareketleri sırasında gerçekleşen Vatan ve Millet caddelerinde, Tarlabaşı Bulvarı’nda Prost’tan izler görülmesi, planın etkisinin sürekliliğini gösterir. Daha sonraki çeşitli planlarda tekrarlanan, Yenikapı’nın bir aktarma noktası haline getirilmesi fikri de Prost planında yer alır.

Lütfi Kırdar planların en önemli uygulayıcısı olmuştur. Erken Cumhuriyet döneminde belediye, merkezi yönetim tarafından kentsel hizmetleri görmekle yükümlü olan bir devlet organıdır. Dolayısıyla bu dönemde imar kurallarının belediye kararları değil, merkezi yönetimin buyrukları olduğu bir kentsel yapılaşma düzeni oluşturulur. Bunu Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi belgelerinden izlemek mümkündür: Belgelerin çoğunda Bakanlar Kurulu’nun neredeyse bir imar komisyonu gibi çalıştığı, belediye olması gereken çoğu kararın altında Başvekilin imzası olduğu görülür. Nafıa Vekâleti’nin projelere müdahale ettiği durumlarla da karşılaşılır. Örneğin, Prost’un önerisindeki Eminönü-Sultanahmet yolu için vekâletin itirazı üzerine ikinci bir plan hazırlanmıştır.

Prost’un ise sayısı çok fazla olmamakla birlikte, itirazlarını ortaya koyduğu, planlama kararlarına ilişkin anlaşmazlıklar yaşadığı söylenebilir. Bunlar arasında, Adliye Sarayı için hazırladığı planda değişiklik yapmak istememesi, Dolmabahçe Stadı’nın inşası nedeniyle gazhanenin başka bir yere nakline karşı çıkması, stadyumun meydan cephesinin daha alçak yapılmasını istemesi, Levent Evleri’nin kentin kuzeyine inşasına itiraz etmesi sayılabilir.

II. Dünya Savaşı’nın ekonomik anlamda olumsuz etkileri sürerken 1943’te belediye, on yıllık uygulama planı hazırlanarak 1953’teki 500. yıl fetih kutlamalarına görkemli bir imar süreciyle girmeyi hedefler. Prost da fethin 500. yıldönümü için planları hazırlamakla görevlendirilir. Ancak bu fikir uygulama aşamasına geçmez.

Bu durum planın Erken Cumhuriyet döneminde nasıl algılandığına ışık tutar. Plan, kentin biçimlenmesine cevap arayan bir araç olarak görülmez. Plan, mutabakat süreçleri yaşanmadan, yerel çıkar grupları dikkate alınmadan ortaya konan, bürokrasinin eylemlerine hizmet eden, büyük oranda kentin görüntüsünün değiştirilmesine yönelik neredeyse simgesel bir nesnedir.

Yrd. Doç. Dr. SILA DURHAN, Doğuş Üniversitesi

 

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-kentsel-degisimi_81822.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!