Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İsviçre'de Minare Neden Yasaklandı?

İsviçre'de referandumdan çıkan minarelerin yasaklanması kararında hukuki sorun, bu yasağın İsviçre'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara aykırı olması. İsviçre-Türkiye Araştırmalar Vakfı'ndan Avukat Dr. Ali Çivi yasağın huhuki boyutunu tartışıyor.

Radikal İKİ
İsviçre'de Minare Neden Yasaklandı?

Öfkeyle yorum yapmak yerine, şaşırtan bu yasağı anlamak için önce İsviçre’nin siyasal sistemine yakından bakmak gerek. Genel hatlarıyla idari örgütlenme biçimi belediye, kanton ve federal yapı üzerine kurulmuş. Her bir yapı kendi özerk alanında, yasama ve yürütme organıyla faaliyet gösteriyor ve kanun yapabiliyor. Tüm ülkeyi kapsayacak düzenlemeler ise federal parlamentoda gerçekleşiyor. Parlamento tarafından seçilen ve yedi bakandan oluşan Federal Hükümet, 1957 yılından beri dört partili bir koalisyondan oluşuyor. Bu yedi bakan, iki yılda bir sırayla devlet başkanı oluyor.

Yurttaşlar 100 bin imza toplayarak bir yasa ya da anayasa hükmü önerisinde bulunabiliyor. Sunulan bu öneriyi Federal Hükümet inceliyor ve hukuka aykırılık görmezse halkoylamasına sunuyor. Halk kabul ederse yasallaşıyor. Hükümet hukuka aykırılık görürse bu önerinin geçersiz sayılması için meclise başvuruyor. Kısaca buna doğrudan demokrasi deniyor ve İsviçreliler bununla gurur duyuyor.

Sıradan bir oylama mı?

Geçen Pazar günü de olan buydu. Referandum yorgunu İsviçreliler ortalamanın çok üzerinde yüzde 54’lük bir katılımla sandığa gittiler. Yüzde 57,5’luk bir çoğunlukla da öneriyi kabul ettiler ve minare yasağı anayasal bir hüküm halini aldı. Peki gariplik bunun neresinde? Aslında biçimsel açıdan hiçbir gariplik yok. Halkoylamasına ilişkin tüm koşullar yerine getirildi ve demokratik bir ortamda oylama yapıldı. O yüzden çıkan sonucun yasallığı ya da meşruluğu tartışma konusu yapılamaz.

Ancak esasa ilişkin aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Öncelikle ülkede sadece 4 (yazıyla dört) minare varken ve yeni bir minare inşası iznini almak, karışık imar hukuku sürecinden genellikle başarıyla çıkamazken, böyle bir halkoylamasına niye ihtiyaç duyulduğu sorusunun yanıtını biraz sonra arayacağız. Fakat hukuki sorun, bu yasağın İsviçre’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara açıkça aykırı olması. Özellikle Avrupa İnsan Hakları Konvensiyonu’nun 9. (din özgürlüğü) ve 14. (ayrımcılık yasağı) maddelerine aykırılık çok açık. Böylesine açık bir ihlale rağmen hükümet öneriyi geçersiz sayması için parlamentoya başvurmayı neden gerekli görmedi? Hükümetin bu konudaki yorumuna göre, uluslararası hukukun bazı kurallarına aykırı düzenleme yapılamaz. Mutlak nitelikteki bu kurallar hiçbir şekilde değiştirilemez (ius cogens). Örneğin soykırım ve kölelik yasağı, bu gruba giren haklardandır. Bunun dışındaki kurallar için aynı zorunluluk yok. Minare ikinci gruptaki haklara ilişkindir ve halkoylamasına götürülebilir. Hükümetin yerinde olmayan bu yorumu sayesinde sorunun baştan çözülme fırsatı kaçırılmış oldu. İnisiyatif de minare yasağını savunanlara geçti.

Önerinin esas sahibi İsviçre Halk Partisi’nin (SVP) eski bir üyesi olan Adalet Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf, halkının demokrasi kültürüne güvendiğini ve hayır çıkacağını söyledi. Bakan hanım oylamadan kısa bir süre önce de, minare yasağını anlamsız bulduğunu, ancak burkanın yasaklanabileceğini ifade etti. Ve zihinleri karıştırdı.
SVP ve EDU (Federal Demokratik Birlik) dışında tüm siyasal partiler, hükümet, meclis, kiliseler, sivil toplum örgütleri ve sendikalar yasağa karşıydı. Ancak hiçbiri bu yönde ciddi bir çaba sarf etmedi. SVP tüm propaganda döneminin neredeyse tek belirleyeniydi. Bazı kantonlarda yasaklanan afişlerinden minare yasağını savunma biçimine kadar halkın nabzını hep onlar tuttu. Müslüman örgütler ise seslerini pek duyuramadılar.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/isvicrede-minare-neden-yasaklandi_74986.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!