Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 45 Milyon Avroluk Kredi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu (IFC) arasında trafik yönetim sistemi ve itfaiye acil müdahale projelerinde kullanılmak üzere 45 milyon avroluk kredi anlaşması imzalandı.

yapi.com.tr
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 45 Milyon Avroluk Kredi

Anlaşmaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile IFC Avrupa ve Orta Asya Altyapı ve Doğal Kaynaklar Bölüm Müdürü Elena Bourganskaia imza koydu.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konumuyla, halkının yaşantı biçimi ve Türkiye’nin demokrasi tarihi içindeki lider rolüyle çok özel bir yeri olan İzmir’in kalkınması için çaba harcadıklarını belirterek, kredi sözleşmesi için atılan imzaların da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Kocaoğlu, dev bir gemiyi andıran Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından peş peşe aldığı not artırımları ve ardından Hazine borcunun sıfırlanmasıyla Dünya Bankası’nın kuruluşu olan IFC’den “Hazine garantisiz ve temanitsız” kredi alabilir noktaya geldiklerini dile getirdi.

Garantisiz ve teminatsız kredi

Alınacak kredinin gelişmiş teknolojiyle donatılmış 114 adet acil müdahale aracının alımı ve Türkiye’de ilk defa uygulanacak Tam Adaptif Trafik Yönetim Sistemi Projesi’nin finansmanı için kullanılacağını sözlerine ekleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Bu anlaşma, bize göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güvenilirliğine uluslararası finans kuruluşlarının verdiği onayın bir göstergesidir. Dünyadaki ekonomik krizin devam etmesi nedeniyle, kriz ortamında finansman sağlayan kuruluşlar, kredi verecekleri kuruluşları çok daha büyük bir titizlikle denetleyip, mali analiz testlerinden geçiriyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kriz ortamında, Hazine garantisiz ve teminatsız kredi alabilmiştir. Belediyemizin kredibilitesinin yüksek olduğunu, kredi derecelendirme kuruluşlarının ardından finansman kuruluşları da teyit etmiş oluyor. Yabancı sermayenin Belediyemizin güvenilirliği ve mali gücüne verdiği onayın bir göstergesi olarak gördüğümüz bu kredi, sözleşme tarihinden itibaren 2 yılı anapara geri ödemesiz, toplam 15 yıla uzanan vadeye sahip. Piyasadaki faiz oranlarına göre oldukça uygun olan Euribor+2,75 karşılığı sabit faizli bir kredidir.”

“Trafikte devrime hazırlanıyoruz”

“Akıllı Trafik Yönetim Sistemi” ile kent içi trafikte 'devrim gibi' bir uygulamaya hazırlandıklarını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünyanın pek çok gelişmiş kentinde uygulanan akıllı, çevreci, engelli dostu “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi”ni Türkiye’de ilk kez İzmir’de devreye alınacağını söyledi. Kent trafiğinin, yaklaşık 700 kameranın kullanılacağı akıllı sistem ile yönetileceğini açıklayan Başkan Kocaoğlu, “Kırmızı ışık, hız ve park ihlalleri, trafik yoğunlukları, kurulan kameralar ile elektronik olarak denetlenecek. Yeni sistem sayesinde seyahat süreleri kısalırken, yakıt sarfiyatı da azalacak. Değişen teknolojilere göre geliştirilmeye açık ve en ileri teknolojileri kullanan bu yeni sistem, ayrıca engelli vatandaşların yaya geçişlerini daha rahat ve güvenli kullanmaları için ‘konuşan yeni yaya geçiş sistemi’ de oluşturacak” diye konuştu.

Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni itfaiye aracı ve arama-kurtarma malzeme ve teçhizatları alımıyla ise sınırları genişleyen Büyükşehir’de çok daha etkin bir hizmet sunmayı hedeflediklerini belirterek şunları kaydetti:

“Ekonomi Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı her iki proje için de Hazine garantisi olmaksızın dış finansman sağlanmasına izin verdi ve uygun gördü. Bu finansmanın sağlanmasında bize destek olan Dünya Bankası’nın yan kuruluşu IFC’ye ve gerekli izinleri sağlayan Kalkınma Bakanlığı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü -eski adı DPT- ile Hazine Müsteşarlığı’na teşekkür ediyoruz.”

Sırada deniz ulaşımı projesi var

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Acil Müdahale Araç Alımı Projesi ve Tam Adaptif Trafik Yönetim Sistemi Projesi’nden sonra, 135 Milyon Euro tutarındaki Deniz Ulaşımı Projesi için de finansman çalışmalarını çok kısa bir süre içerisinde tamamlamayı hedeflediklerinin müjdesini verdi. Başkan Kocaoğlu, IFC’nin Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştireceği tramvay projelerine de sıcak baktığını söyledi.

İzmir’e dışarıdan bakan bir gözün kentin yükselen potansiyelini ve nasıl derlenip, toparlanıp ayağa kalktığını rahatlıkla görebildiğini de dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Yerelde kalkınma modelini sadece kulağa hoş gelen bir söylem olarak kullanmadık. 9 yıldır yol haritamızı buna göre sürdürerek bugünkü noktaya geldik” diye konuştu.

IFC’den İzmir övgüsü

IFC Avrupa ve Orta Asya Altyapı ve Doğal Kaynaklar Bölüm Müdürü Elena Bourganskaia ise konuşmasında, çok yakın bir zamana kadar belediyelerin yatırımlarını kendi hükümetlerinin sağladığı imtiyazlı kaynaklarla yerine getirdiğini hatırlattı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine garantisi olmaksızın kredi alarak yeni bir dönemin kapılarını açtığını söyledi. İzmir’in çok güzel ve dünya standartlarında bir şehir olduğunu ifade eden Elena Bourganskaia, “Biz IFC olarak çok etkilendik. Kentsel altyapı ve kamu hizmetlerini geliştirmek için çok büyük çaba harcıyorlar. İki önemli projeyi desteklediğimiz için çok mutluyuz. Bu projeler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’i bir dünya şehri yaratma stratejilerinin temelini oluşturuyor” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne destek oldukları için onur duyduklarını belirten Elena Bourganskaia, “Gerçekleşecek yatırımlar, bu harika şehrin vatandaşlarının hayatını kolaylaştıracak. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum. Bu girişim gerek Türkiye’deki, gerek bölge ülkelerindeki başka şehirlere örnek olacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve IFC Avrupa ve Orta Asya Altyapı ve Doğal Kaynaklar Bölüm Müdürü Elena Bourganskaia, 45 milyon Euro’luk finansman anlaşmasını imzaladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-buyuksehir-belediyesine-45-milyon-avroluk-kredi_103335.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!