Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Kaçak' Müteahhite Yaptırım Uygulansın'

TÜM İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili, aynı zamanda Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, kaydı olmayan, 'kaçak güreşen' müteahhitlere yönelik yaptırımların ancak yasayla mümkün olabileceğini; bu yönde bir taslak hazırladıklarını kaydetti.

yapi.com.tr
'Kaçak' Müteahhite Yaptırım Uygulansın'

DHA'nın haberine göre, Deniz Karataş ile federasyon yönetimi, taşeron ve güvensiz müteahhitlerin önüne geçebilmek için 'Müteahhitlik Hizmet Yasa Tasarısı' taslağı hazırlıyor. 24 Aralık günü Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez'le toplantı yapacaklarını ve hazırladıkları taslağın ayrıntılarını kendileriyle paylaşacaklarını belirten Karataş, çalışmanın detaylarını anlattı.

Antalya'da 3 bin 100, Türkiye genelinde ise 40 binin üzerinde müteahhidi ilgilendiren yasa taslağının sektör için, dolaylı olarak da konutlarda oturan milyonlarca vatandaşın can güvenliği nedeniyle önemli olduğunu vurgulayan Karataş, "Taslakta mesleğimize giriş ve çıkış kriterlerinin belirlenmesine yönelik talepler var. Denetleme mekanizmalarının daha iyi çalışabilmesi ve hata yapan müteahhitlerin belirli sürelerle müteahhitlik hizmeti yapamaması, hatta meslekten men edilmesine yönelik isteklerimiz var. Bölge birlikleriyle bir araya gelerek, taslağın yazılımının büyük bölümünü tamamladık. Taslağın kabul edilip TBMM'de kanunlaşması için mücadele edeceğiz" dedi.

Antalya'da kayıtlı 3 bin 100 müteahhit olduğunu hatırlatan Karataş, "Kayıtsız olup taşeron sözleşmesi imzalayan, tabir caizse minderde kaçak güreşen 1000 civarında müteahhit de var. Kaçak güreşen müteahhitlerin çoğunluğu da Antalya dışından gelen 'Oldu oldu, olmadı bırakıp giderim' zihniyetiyle iş yapan insanlar. Bu yasa çıkarsa taşeron çalışmanın önüne geçilecek. Müteahhitlerin hakları kadar vatandaşın hakları da korunmuş olacak. Gelişi güzel binalar yapılamayacak, inşaatlar yarım bırakılamayacak" diye konuştu.

1999 yılında meydana gelen Marmara depremin ardından çıkan 4708 sayılı yapı denetim yasası öncesi çürük bina yapan, malzemeden çalan müteahhitlerin yine aynı hataları yapmalarının önüne de bu kanunla geçileceğini aktaran Deniz Karataş, şöyle konuştu:

"Kurallara uymayan müteahhit cezalandırılacak. Meslekten men etmeye kadar gidebilecek süreç başlatılacak. Geleceğimizi bu tür zihniyetteki insanlarla inşa edersek burada bir sıkıntı var demektir. Hata yapan meslektaşlarımızın geleceği inşa etmelerinde de sıkıntı görüyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kacak-muteahhite-yaptirim-uygulansin_127219.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!