Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Kalite Zincirindeki En Önemli Halkayı Güçlendiriyoruz"

Uygulama firmalarının kalite zincirindeki önemine dikkat çeken Rigips Türkiye Ulusal Alçı Yarışması ile ülkemizdeki uygulama kalitesinin artırılması ve yurtdışındaki örneklere rakip olması hedefleniyor. Yarışmanın jüri üyeleri arasında da yer alan Mehmet Tunaman, yapi.com.tr'nin sorularını yanıtladı

yapi.com.tr
"Kalite Zincirindeki En Önemli Halkayı Güçlendiriyoruz"

Uluslararası inşaat uygulamaları alanında 10 yıldır düzenlenen prestijli ödül programı Saint-Gobain Gypsum Trophy’de artık Türkiye de yarışacak. Alçı ve alçı levha uygulamalarındaki ustalığı onurlandırmak, böylelikle yapı sektöründeki kaliteyi artırmak amacıyla bu sene ilki düzenlenen Rigips Türkiye Ulusal Alçı Yarışması'nın ön başvuru sürecinde geri sayım başladı. Saint-Gobain Rigips Alçı Genel Müdürü ve yarışmanın jüri üyesi Mehmet Tunaman, yapi.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

Saint-Gobain Rigips Türkiye olarak Ulusal Alçı Yarışması düzenliyorsunuz. Bu yarışma Türkiye’de geleneksel olarak düzenlenen mimari tasarım ya da mimari uygulama yarışmalarından farklı olarak “uygulamadaki kaliteyi ödüllendirme”yi amaçlıyor diyebilir miyiz? Yarışmanın amaçlarını kısaca aktarır mısınız?

Rigips Türkiye ve bağlı olduğumuz Saint-Gobain Grubu olarak yıllardır kaliteyi ön planda tutuyoruz. Biliyoruz ki kalite, ürün geliştirmeden satış sonrası hizmetlere kadar bir zincirdir ve bu zincirin en önemli halkası uygulamadır. Dünyanın en iyi, en kaliteli ürününü de üretseniz, uygulama kötüyse, müşteri kaliteyi algılayamayacaktır. Müşteri için kalite, en yalın hali ile beklentisinin karşılanmasıdır. Saint-Gobain tam 20 yıldır başarılı uygulamaları ön plana çıkartarak, ödüllendirerek, uygulama firmalarının kalite zincirindeki önemine dikkat çekiyor. Tek sayılı yıllarda ulusal alçı yarışmaları, çift sayılı yıllarda ise uluslararası Gypsum Trophy yarışmaları yapılıyor. Ulusal yarışmalardaki kategori birincileri, uluslararası Gypsum Trophy’e katılmaya hak kazanıyorlar. Dereceye giren projeler, 64 ülkeden gelen gazetecilerin ve sektör profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşen gala gecesinde ödüllerini alıyor ve onore ediyorlar. Birçok Avrupa ülkesinde Gypsum Trophy finalistleri şirket imajlarını zirveye taşıyor ve rakiplerinden çok daha fazla tercih ediliyorlar. Bu oldukça saygın bir yarışma…

Rigips Türkiye Ulusal Alçı Yarışması hangi kategorilerde değerlendirme yapacak? Kimler katılabilecek?

Yarışmada “Alçı Levha”, “Yapı Alçıları”, “İnovasyon ve Sürdürülebilirlik”, “Eğitim, Sağlık ve Konaklama Hizmetleri”, “Konut” ve “Ticari” olmak üzere altı farklı kategori var. Uygulama firmaları, Rigips ürün ve sistemlerini kullandıkları ve 30 Nisan 2013 – 9 Ekim 2015 tarihleri arasında tamamlanan projeleriyle bu yarışmaya katılabilirler. Her kategoriden bir projeyle yarışmaya katılmak mümkün. Yani bir uygulama firması altı farklı kategoriden toplam altı projeyle yarışmamıza başvurabilir. Öte yandan aynı proje, yarışmaya tek bir kategoriden katılabilir. Detaylı bilgiye web sitemizde yayınlanan yarışma kural kitapçığından ulaşılabilir.

Tamamlanmış binalar değerlendirilirken yalnızca bina ölçeğinde mi değerlendirme yapılacak yoksa iç mimari uygulama ölçeğinde kısmi uygulamalar da değerlendirme kapsamına alınabilecek mi?

Ürün ve sistemlerimiz genelde iç mekana yönelik çözümler olduğu için, iç mekan detayları tabii ki bu yarışmada önemli kriterler arasında yer alıyor. Katılımcılar, Ekim ayında yapılacak olan değerlendirmede iç mekanlardan uygulama esnasında ve sonrasında çekilmiş detay ve genel mekan fotoğraflarını jüriye sunacaklar. Bu fotoğrafların projeye dair uygulama zorluklarını, işçilik kalitesini, sistemin yapısını yansıtmaları ve Rigips ürünlerinin kullanıldığını göstermeleri gerekiyor. Kategorilere göre değerlendirme kriterleri ve puanlama ile ilgili detaylı bilgiye yarışma kuralları kitapçığının 17. sayfasından ulaşılabilir. 

Üçüncü kategorinin başlığı "İnovasyon ve Sürdürülebilirlik". Burada değerlendirme ölçütleri uygulama kalitesi ile sınırlı değil. Bu kategorinin yarışmaya dahil edilmesiyle amaçlanan nedir?

Saint-Gobain, tüm dünyada inovasyon ve sürdürülebilirliğe verdiği değerle tanınır. Bizim için sadece üretim, nakliye, satış ve pazarlamada değil, ürün ve sistemlerimizin uygulanmasında da yenilikçi ve sürdürülebilir bir yaklaşım benimsenmesi çok önemlidir. İşçilik kalitesinin yanı sıra ürün ve sistemlerimizin alışılmışın dışında kullanılarak yenilikçi çözümler üreten uygulamacıları ödüllendirmek için böyle bir kategori var. Ayrıca LEED ya da BREEAM gibi bir yeşil bina sertifikası alma sürecinde Rigips ve diğer Saint-Gobain ürün ve sistemlerini tercih eden projeler de bu kategori altında değerlendiriliyor.    

Uluslararası Gypsum Trophy’nin Türkiye ayağı olan bu yarışma aynı zamanda yapım sürecindeki kalitenin dünya standartlarında değerlendirileceği anlamına da geliyor, değil mi?

Evet, bu sene ilki düzenlenen Rigips Ulusal Alçı Yarışması’nın değerlendirme kriterleri, gelecek sene 10.'su düzenlenecek olan Uluslararası Gypsum Trophy ile aynı. Ulusal yarışmada 6 kategorinin birincileri uluslararası yarışmada Türkiye’yi temsil etme şansını yakalayacak. Katılımcılar, hem Türkiye çapında hem de dünya çapında prestijli bir ödül için tecrübe ve hünerlerini ortaya koyuyorlar. Bundan sonra her iki senede bir düzenlemeyi düşündüğümüz bu yarışmanın Türkiye’deki alçı ürünleri uygulama kalitesini artıracağına inanıyoruz. Böyle bir organizasyona Türkiye’de bir ilk olarak imza atmak bizim için de çok heyecan verici.

Gypsum Trophy ile Rigips Türkiye Ulusal Alçı Yarışması aynı kategorilerden mi oluşuyor? Saint-Gobain Rigips farklı ülkelerde ulusal ölçekte bu yarışmayı düzenliyor mu? Ülkelere göre farklılaşan yönler neler?

Evet, kategoriler iki yarışmada da aynı. Her ülke kendi ulusal yarışmasını düzenleyip, kategori birincilerini seçip, uluslararası yarışmaya katılımlarını sağlıyor. Uluslararası Gypsum Trophy’de Ulusal Alçı Yarışması'ndan farklı olarak kategori ödüllerinin dışında Grand Prix Ödülü, Başkanlık Ödülü gibi özel ödüller de olabiliyor. Her ülke kendi şartlarında değerlendiriliyor.

Uluslararası Gypsum Trophy'de geçen senenin kazananları hangi projeler oldu?

Geçen seneki uluslararası yarışmada 6 kategorinin birincilik ve ikincilik ödülleri, Grand Prix kazananı ve Başkanlık Ödülü olmak üzere toplam 14 ödül Berlin’de düzenlenen gala gecesinde sahiplerini buldu. Ödüller ve kazananları şöyle sıralayabiliriz:

- Grand Prix Kazananı: Ghelamco Arena, Gent (Belçika)
- Başkanlık Ödülü Kazananı: Al Mafraq Hospital, Abu Dhabi (Birleşik Arap Emirlikleri)
- Alçı Levha Birincisi: German Theatre, Münih (Almanya)
- Alçı Levha İkincisi: Erasmus Medisch Onderwijscentrum, Rotterdam (Hollanda)
- Yapı Alçıları Birincisi: Mulhouse Sinagogu (Fransa)
- Yapı Alçıları İkincisi: Theatre Royal Drury Lane, Londra (İngiltere)
- İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Birincisi: Casino 2000, Mondorf-les-Bains (Fransa)
- İnovasyon ve Sürdürülebilirlik İkincisi: My Green Kentucky Home, Kentucky (ABD)
- Eğitim, Sağlık ve Konaklama Hizmetleri Birincisi: Institut d’Etudes Politiques, (Fransa)
- Eğitim, Sağlık ve Konaklama Hizmetleri İkincisi: Glenstal Abbey, Limerick (İrlanda)
- Konut Birincisi: Marsan Residence, Valladolid (İspanya)
- Konut İkincisi: Brunsfield Residence, Kualalumpur (Malezya)
- Ticari Birincisi: Cradlestone Mall, Johannesburg (Güney Afrika Cumhuriyeti)
- Ticari İkincisi: El Faro Shopping Mall, Extremadura (İspanya)

Rigips Türkiye Ulusal Alçı Yarışması’nın bir özelliği de uygulamacı firmaların proje sunumlarını canlı olarak, 10 dakikayı aşmayacak biçimde jüri önünde yapıyor olmaları. Bu sunum uygulamasının amacı nedir?

Bu sunum sayesinde katılımcılar projelerini fotoğraflar, çizimler ve videolar kullanarak jürinin önünde birebir anlatma fırsatını bulacaklar. Hem jüri üyelerinin projeleri daha iyi tanıyabilmeleri, hem de katılımcıların kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri açısından, bu yarışma için böyle bir yöntem seçtik. Böylece jüri üyeleri ve katılımcılar yorum ve geribildirimlerini anında paylaşabilecekler. Jüri ve katılımcıların etkileşiminin bundan sonraki süreçte de Türkiye’deki alçı uygulama kalitesini artırıcı bir etkisi olacağını düşünüyoruz.


Ön kayıtların 31 Ağustos'ta sona ereceği yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.



http://www.yapi.com.tr/haberler/kalite-zincirindeki-en-onemli-halkayi-guclendiriyoruz_133153.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!