Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kamilet'te İzinsiz HES Yoluna Ceza

Kamilet vadisinde MNG'nin usulsuz Orta HES yolu inşaatına 8 bin 157 TL para cezası kesildi.

yapı.com.tr
Kamilet'te İzinsiz HES Yoluna Ceza

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin yerlerinden biri olan Kamilet vadisinde İl Özel idaresinin durdurma kararına rağmen MNG'nin usulsuz Orta HES yolu inşaatına 8 bin 157 TL para cezası kesilecek.

Artvin’in Arhavi ilçesinde şelalelleriyle ünlü, Türkiye'nin bozulmamış en geniş alanlarından Kamilet Vadisi’nde MNG gurubuna ait BALSU Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. Orta Regülatörü ve Hidro Elektrik Santrali (HES) kurmak istiyor.

İkinci kez mühürlenecek

HES için "sondaj ulaşım yolu" adı altında yapılan HES yolu inşaatı, Artvin İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından "imara aykırı" olduğu gerekçesiyle durdurulup mühürlenmişti. Ancak inşaat devam etmişti.

Arhavi Doğa Koruma Platformu'nun suç duyurusu üzerine Artvin İl Özel İdaresi, Kamilet Vadisi'ne usulsüz bir şekilde yapılan HES yolunu ikinci kez mühürlenmesini istedi.

İmar Kanunu'nun 32. Maddesine aykırı hareket ederek, mührü söken ve yol inşaatını sürdüren Orta HES projesi'nin sahibi MNG firması, yapı müteahidi ve şantiye şefine ayrı ayrı olmak üzere 2,719 ,41 TL para cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Artvin İl Encümen'ne sevk edilen dosya onanırsa 8 bin 157 TL. para cezası verilmiş olunacak.

"MNG yol yakınken çekilsin"

Arhavi Doğa Platformu Sözcüsü Hasan Sıtkı Özkazanç, "Yol yakınken MNG firmasını Kamilet Vadisi gibi bir vadiyi tahrip etmeden bu projeden vazgeçmesini talep ediyoruz. Açtığımız Orman izni iptal davasının da lehimize sonuçlanacağını düşünüyoruz. Kamilet Vadisinin bir an önce koruma statüsünün belirlenmesini ve ekoturizm vb faaliyetler için ayrılmasını, bu şekilde insanlığa hizmet vermesini istiyoruz" dedi

Platform, Kamilet'e yapılmak istenen Taşlıkaya HES projesini Danıştay'da aldığı kararla şimdilik alandan uzaklaştırdı.

Kamilet koruma altına alınmalı

Çoruh Üniversitesi'nin hazırladığı rapora göre de Kamilet Vadisi, Türkiye'deki en büyük bozulmamış doğal ekosistemlerden biri ve koruma altına alınması hayatı öneme sahip.

Vadi, sahip olduğu yaklaşık 1100 adet bitki taksonu ile biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye'nin en önemli havzalarından biri.  Kamilet dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 Karasal Ekolojik Bölgesinden biri olan "Caucasus Hotspot" içinde kalıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamilette-izinsiz-hes-yoluna-ceza_122063.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!