Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kamulaştırma Yapılarak Açılan Taş Ocağını Mahkeme Durdurdu

Samsun'un Kavak ilçesinde tarihi kalıntıların bulunduğu alana kurulan taş ocağı ve bir kısmı vatandaşa ait olan araziye yapılan konkasör (taş kırma) tesisine karşı açılan davada, mahkeme kamulaştırma kararını durdurdu.

yapi.com.tr
Kamulaştırma Yapılarak Açılan Taş Ocağını Mahkeme Durdurdu

Samsun'un Kavak ilçesi Bekdemir Mahallesi’nde, kale surları ile bazı tarihi eserlerin bulunduğu alana yaklaşık bir yıl önce AKP’li Büyükşehir Belediyesi taş ocağı kurdu. 200 metre uzağında bulunan ve bir kısmı köy halkının tapulu arazisi olan yere de konkasör tesisi yaptı.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; ÇED raporu alınmadan yapılan tesisin köyün içme suyu ile doğaya zarar verdiğini ileri süren vatandaşlar Belediyeyi CİMER’e şikayet etti. Buna rağmen çalışmaya devam eden belediye daha sonra kapasite arttırmak için kamulaştırma yaptı. Bunun üzerine de bölge halkı ve Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) belediye hakkında suç duyurusunda bulunarak kamulaştırma kararının durdurulmasını ve taş ocağı ile konkasör tesislerinin kaldırılması için 11 Ocak 2021’de dava açtı.

Bölge halkının itirazlarını haklı bulan Samsun 2. İdare Mahkemesi, “Büyükşehir belediyesinin taş kırma ve depolama tesisi kurma görevi bulunmaması karşısında, taş kırma ve depolama tesisi yapılması amacıyla uyuşmazlığa konu taşınmazın kamulaştırılmasına dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Belediyenin karara karşı yaptığı temyiz başvurusunu da Bölge İdare Mahkemesi reddetti.

SAMÇEP sözcüsü Mehmet Özdağ, AKP’li Büyükşehir Belediyesinin mahkeme kararını uygulamadığını ileri sürerek, “Taş ocağı kurulum çalışmalarının ilk günlerinde, tapulu arazilerinin yasadışı ihlal edilmesine köylülerin itiraz etmeleri üzerine Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin “bedeli neyse ödenir.” şeklinde yanıt verdikleri mahkeme tutanaklarında yer almaktadır. Şimdi Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne soruyoruz, bu hukuksuzluğun bedelini nasıl ödeyeceksiniz? Samsun Büyükşehir Belediyesi, verilen karara rağmen bahsi geçen alandaki çalışmalarını ilerletmektedir. Bir taraftan yeni makinelerle tesis büyütme işlerini sürdüren belediye diğer taraftan da taş kırma faaliyetlerini gerçekleştirmeye devam etmektedir. Samsun Büyükşehir Belediyesi İdare Mahkemesinin kararlarını uygulamak için neyi beklemektedir?” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamulastirma-yapilarak-acilan-tas-ocagini-mahkeme-durdurdu_186315.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!