Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kardemir Gelecekte Bölgesel Güç Olacak

Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yolbulan, gelecek 5-10 yıl içinde İran, Suriye ve Irak'ta çok ciddi ray ihtiyacı olacak ve Kardemir'in de bölgede söz sahibi olabileceğini bildirdi. Yolbulan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994 yılında özelleştirilen ve yüzde 100 halka açık bir şirket olan Kardemir'in hisselerini demir çelik sanayicisi

yapi.com.tr / AA
Kardemir Gelecekte Bölgesel Güç Olacak

Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yolbulan, gelecek 5-10 yıl içinde İran, Suriye ve Irak'ta çok ciddi ray ihtiyacı olacak ve Kardemir'in de bölgede söz sahibi olabileceğini bildirdi. Yolbulan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994 yılında özelleştirilen ve yüzde 100 halka açık bir şirket olan Kardemir'in hisselerini demir çelik sanayicisi olan Yolbulan, Yücel ve Güleç ailelerinin ağırlıklı olarak topladığını söyledi. Yolbulan, ''Şu anda A ve B grubu hisselerin yüzde 51'inden fazlası bu 3 ailede toplanmış durumda. Zaman zaman 'yüzde 100'ü halka açık şirket, binlerce ortağı var' dense de aslıda burası sahipli bir şirket. Kardemir'in binlerce ortağı var, ama A ve B grubu hisselerden yüzde 51'den fazla hisse bu üç ailede, yönetim de bu 3 aileden oluşuyor'' dedi.

Yıllık 1 milyon 300 bin üretim kapasitesi olan ve 4 bin kişinin çalıştığı Kardemir'de şu anda çok büyük yatırımların devam ettiğine işaret eden Yolbulan, şunları kaydetti:

''3 tane yüksek fırınımız vardı, şimdi dördüncü yüksek fırın yapılıyor. Bu bittiğinde kapasite 1 milyon 800 bin tona çıkacak. İkinci önemli yatırım olarak Kardemir 50 megavatlık enerji santrali kuruyor. Bu enerji santrali Kardemir'in şu anda bacalarından çıkmakta olan yüksek fırın, kok fabrikası ve çelikhanenin atık baca gazlarından üretilecek. Tamamlandığında Kardemir bırakın dışarıdan elektrik almayı, dışarıya 10-15 megavatlık elektrik satar duruma gelecek. Bunun da anlaşmasını geçen Mart veya Nisan ayında Çin'e giderek Sfeco firması ile imzaladık. Onlar yapıyorlar. 1-1,5 sene içinde tamamlanacak. Bu 35-40 milyon avroluk bu yatırım... Üçüncü olarak da Sinter yatırımımız olacak. Sinter toz halinde gelen demir cevherini işleyerek bir yüksek fırınların kullanabileceği kaliteye getiriyor. Böylelikle yüksek fırının verimi artarken, verilen fireler de önleniyor.''
    
''Uluslararası standartta demiryolu makası üretilecek''
    
TCDD, Avusturyalı Voestalpine (VAE), Kardemir ortaklığında, Çankırı'da yapılacak olan hızlı tren makası fabrikasının temelinin de bu pazar Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılacağını belirten Yolbulan, bu projeye yüzde 51 ile Voestalpine firmasının ana ortak olduğunu, yüzde 34 Kardemir, yüzde 15 de TCDD ortaklığı bulunduğunu belirtti. Yolbulan, makas fabrikasındaki ürünlerin sadece yüzde 10-20'sini ihraç etmeyi öngördüklerini, çünkü TCDD'nin buna şiddetle ihtiyacı bulunduğunu ve bunun için bu işe ortak olduğunu söyledi.

TCDD'nin bu ortaklığa para vererek girmediğini ifade eden Yolbulan, ''TCDD mekanı vererek giriyor. Fabrikanın kurulacağı arsa TCDD'nin. Zaten o arsanın yanında TCDD'nin kendi makas fabrikası vardı ancak eski teknolojiydi. Yeni fabrikada daha modern teknoloji ile uluslararası standartta demiryolu makası üretilecek'' dedi. Musafa Yolbulan, ''Kardemir, Türkiye'nin tek ray üreticisi ama makas üretmiyordu. Makası TCDD üretiyordu. Şimdi bu konsorsiyum demiryolu makası üretmeye başlayacak. Şu an için 8-9 milyon avroluk bir yatırım. 1-1,5 senede tamamlanacak, 144 işçi istihdam edilmesi planlanıyor. Bu yatırım, TCDD ile Kardemir arasındaki işbirliğinin daha da artarak devam etmesini sağlayacak'' diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/kardemir-gelecekte-bolgesel-guc-olacak_82154.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!