Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kazak Anaokullarını Türk Şirketi Yapacak

Türk müteahhitlik firması Kazak Eğitim Kurumları AŞ, Kazakistan'ın 600 milyon dolar tutarındaki en büyük anaokulları yapım projesini üstlendi. Kazak Eğitim Kurumları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Öztarhan, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında proje hakkında bilgi verdi.

AA
Kazak Anaokullarını Türk Şirketi Yapacak

Öztarhan, ülke genelinde toplam 600 milyon dolarlık yatırım maliyeti olacak projenin 170 adet anaokulu yapılmasını içerdiğini belirterek, 11 adedinden oluşan 40 milyon dolarlık 1. bölümünün Kazakistan'ın en büyük endüstri kenti olan Karaganda'da yapılacağını bildirdi.
    
Öztarhan proje hakkında şu bilgileri verdi:
    
''Proje bize Kazakistan'ın en büyük inşaat firmalarından olan Yedi Piramit İnşaat tarafından geldi. Türkiye'den finansman ayağında bizlerden destek istendiği ve Kazakistan devletinin devlet garantisi verildiği bu projeyi Türk Eximbank'a sunduk. Türk Eximbak'da tüm inşaat malzemelerinin Türkiye'den farklı firmaların istifade edileceği şekliyle buradan ihracat yapılması kaydıyla projenin 1. bölümü için 40 milyon dolar kredi açtı. Bu aynı zamanda Türk Eximbank'ın tek seferde genç bir müteşebbise sağladığı en büyük kredidir. Bu proje kapsamında yapılacak okullar yap işlet devret modeline göre 49 yıllığına Kazak Eğitim Kurumları AŞ tarafından işletilecek. Bu bir Türk firması için ilk ve örnek emsal teşkil edecek.''

Projenin Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından da yakından takip edildiğini söyleyen Öztarhan, ''Nazarbayev Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son gezisinde projenin Türk Eximbank ayağının hızlandırılması için ricada bulunmuş. Nitekim Türk Eximbank 1. bölüm için ülke alıcı kredisi kapsamında dosyaları kabul etmiş bulunuyor'' dedi.

'Yeşil' anaokulları

Proje fizibilitesinin İsviçre'de hazırlandığını ve projenin en büyük özelliğinin çocuk sağlığına ve ekolojik yapıya uygun malzeme ve donanımlardan oluştuğunu anlatan Öztarhan, ''Dünya'da bir ilk olacak olan Yeşil Anaokulları Projesi'nde kullanılacak malzemenin tümü ekolojik özellikler taşıyor. Projenin patenti Kazak Eğitim Kurumları'na ait, Yeşil Anaokulları Projesi'nin İsveç, Almanya, Hollanda gibi çevreye duyarlı ülkelerde önemli bir geleceğinin olduğu düşünülüyor ve bu Türkiye ve başka ülkelerde emsal teşkil eden önemli bir proje'' diye konuştu.

Sudan, Gana, Irak ve Venezualla'ya da aynı projeyi sunduklarını ve onlarda da devlet garantisi istendiğini belirten Öztarhan, ''Dünya'da emsali olmayan bu projeyi ilgili ülkelere sunduk. Şu an neticesini bekliyoruz. Başka ülkelere de sunacağız. Çok farklı bir sektör. Türk müteşebbisi olarak çok farklı bir sektör ortaya çıkarttık'' dedi. Projenin Kazakistan Devleti Finans Bakanlığı tarafından hazırlanan geriye dönük ödeme planı hakkında bilgi veren Türk Eximbank Denetim Kurulu Başkanı Arif Esin de, ''Projenin ödeme planı Türk Eximbank kriterlerine uygun olarak planlandı. Türk Eximbank krediyi yüzde 15 avans olmak üzere peyder pey ödeyecek ve geri ödemesi 10 yıl olacak. Projenin birinci bölümü olan 11 Anaokulu 12 ay sonunda bitince Kazak Devleti'i paranın tamamını ödeyecek'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kazak-anaokullarini-turk-sirketi-yapacak_100588.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!