Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Kendi İnşaatını Kendin Denetle' Devri Bitiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat denetimlerine yeni tedbirler getiriyor. Yeni taslağa göre; inşaat, denetim ve test laboratuvarı işini aynı kişi yapamayacak.

yapi.com.tr
'Kendi İnşaatını Kendin Denetle' Devri Bitiyor

İnşaat denetimleri sil baştan değişiyor. Akşam'ın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Yapı Denetim Kanun Taslağı, inşaat denetimlerine yeni tedbirler getiriyor. Taslağa göre; inşaat, denetim ve test laboratuvarı işini aynı kişi yapamayacak. Yapı denetçileri, çimento gibi yapı ürünlerini test eden laboratuvara ortak olamayacak. Laboratuvarı olan bir inşaat şirketi ise testlerini başka bir yerde yaptıracak.

Denetçinin inşaat şirketi olamaz

Taslak, yapı denetçilerinin, inşaat yapım işine yönelik şirket sahibi olmalarının da önüne geçiyor. Nüfusu 10 binden fazla olan yerlerde, bin metrekarenin üzerindeki inşaatlarda yapılacak yapı denetim, 2 katın üzerindeki yapılarda bir mühendisin şantiye şefi olarak görevlendirilmesini zorunlu kılacak. Daha küçük yapılarda ise inşaat teknikerleri ve teknik öğretmenler şantiye şefi olarak görev yapabilecek.

15 yıl sorumlu

Yapı denetimde, görev alan teknik müşavirlik ve laboratuvar kuruluşlarıyla bunların denetçileri, şantiye şefleri, ustalar ve taşeronlar, yapıdaki kusurlardan 15 yıl sorumlu olacak. Ancak bu kişiler, parsel dışında meydana gelen yer kayması, çığ düşmesi, kaya düşmesi ve su baskınından doğan hasarlardan sorumlu tutulamayacak.

Her ilde denetim komisyonu

Her ilde bir yapı denetim komisyonu kurulacak. Ayrıca, merkezi bir yapı denetim komisyonu da koordinasyonu sağlayacak. Bu komisyonlar, yapı denetim kurumlarının izin, denetim, yapı malzemelerinin piyasaya arzının yasaklanması, toplatılması gibi görevleri yürütecek. Yapı denetim kuruluşlarının mesleki sorumluluk sigortası yaptırması zorunlu olacak.

Hata yapana ağır ceza

Denetim yapan teknik müşavirlik kuruluşuna, inşaatın aykırı olduğunun tespiti halinde, 10 bin liradan az olmamak kaydıyla, etüt ve proje denetimi hizmet bedelinin yüzde 50'si oranında idari para cezası verilecek. Denetim şirketleri ve laboratuvarlar, görevi ihmal etmeleri ve yanlış belge hazırlamaları nedeniyle sahtecilik suçundan da yargılanabilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kendi-insaatini-kendin-denetle-devri-bitiyor_109608.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!