Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kiralar Uçtu Destek Yerinde Saydı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılanlara verdiği kira desteğine 3 yıldır zam yapılmıyor.

yapi.com.tr
Kiralar Uçtu Destek Yerinde Saydı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında evi yenilenenlere şartları sağladığı takdirde kira yardımında bulunuyor. Kentsel dönüşüm ile evi yıkılan ve kiraya çıkan yurttaşların, bakanlıkça verilen kira desteğine 3 yıldır zam yapılmıyor. Yetersiz kalan destek nedeniyle kiraların yarısı yurttaşın cebinden çıkıyor.

BirGün’den Berkay Dündar’ın haberine göre; bu yıl 140 bin kişiye kentsel dönüşüm nedeniyle kira yardımı yapıldı. 2022-2024 döneminde ise bu sayının 540 bine çıkacağı öngörülüyor. Bütçe hedeflerine göre dört yıllık dönemde kentsel dönüşüm kapsamında 680 bin hak sahibine 3,8 milyar TL kira yardımı yapılacak.

6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’na göre bu yardımın süresi 18 ila 48 ay arasında değişiyor. Kaç aylık ödeme yapılacağı ise kentsel dönüşüme giren yapının bulunduğu alana göre belirleniyor. Örneğin devlet tarafından açıklanan ve Resmi Gazete ile yayımlanan rezerv alan ve riskli yapı alanı içerisinde ilan edilen konutlara 48 aylık kira yardımı yapılırken diğer alanlar için 18 aylık kira yardımı yapılıyor.

Söz konusu kanuna göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), On iki aylık ortalamalarının değişim oranına göre kira destek ücretlerinin her yıl güncellenmesi gerekiyor. Ancak TÜFE oranları artarken, son 3 yılda verilen destek tutarlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı. ‘Riskli’ yapı şartı ile hak sahiplerinin faydalandığı kanunda, kira yardım tutarları şehirlere göre farklılık gösteriyor.

715 lira ile 1150 lira arasında değişiyor. Ancak sadece bir yılda ülke genelinde m2 kira fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 63,7 oldu. Bahçeşehir Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) hesaplamasına göre yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 78,8, Ankara’da yüzde 62 ve İzmir’de yüzde 50. İstanbul’da 1150 TL kira desteği verilirken, kentte ortalama m2 fiyatı 38 lira.

İstanbul’da 3 yıl önce verilen kira desteğiyle bir evin kirası tamamen karşılanabilirken, bu yıl verilen destek, kira tutarının yarısını bile karşılamaya yetmiyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kiralar-uctu-destek-yerinde-saydi_188477.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!