Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Koruma Altındaki Burdur Gölü Ölüyor!

Burdur Gölü’ne atık su deşarj eden Burdur Belediyesi arıtma tesisinde fosfor ve azot temizliği yapılmadığını belirten Bozoğlu, ‘Göl ölüm tehlikesi altında’ dedi.

yapi.com.tr
Koruma Altındaki Burdur Gölü Ölüyor!

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, Avrupa’dan Türkiye’nin güneyine doğru olan kuş göç yollarının içerisinde yer alan, Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınan sulak alanlardan biri olan, Türkiye’nin 7. büyük gölü Burdur Gölü, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bölgede incelemede bulunan Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, yaptığı açıklamada, Burdur Belediyesi’nin Burdur Gölü’ne atık su deşarj eden tesislerinin yarattığı tehlikeyi anlattı.

Bozoğlu, Burdur Gölü’ne atık su deşarj eden Burdur Belediyesi atık su arıtma tesisinde fosfor ve azot temizliği yapılmadığını belirterek, “Göle verilen atıksuda fosfor ve azot yüksek oranda. Bu kirleticiler de göldeki oksijenin azalmasına ve gölün ölmesine neden olmakta. Azot ve fosforun giderilmesi için İller Bankası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Burdur Belediyesi’ne destek olmalı, zaman kaybedilmeden tesis yenilenmeli” dedi.

Gölün uluslararası Ramsar sözleşmesiyle korunduğunu ve kuşların göç yolu üzerinde olduğunu anımsatan Bozoğlu, “Burdur Gölü’nün yok olmasıyla bölgede iklimsel değişiklik olacak. Karasal iklim özellikleri hakim olmaya başlayacak, erken donlar yaşanacak, bu nedenle de tarımsal üretim zarar görecek” uyarısında bulundu.

DSİ’nin gizli raporu

Göldeki mevcut tehlikeye rağmen, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nce Burdur Gölü’nün batısına, Ulupınar Deresi’nin göle dökülmeye 2,8 kilometre yakın bir bölgesine, “Karakent Göleti” adı altında yapay bir gölet yapılmasının planlandığını ifade eden Bozoğlu, şöyle devam etti:

“Kamuoyu bilgilendirilmeden yürütülen bu çalışma için bir firmaya rapor hazırlatılmıştır. Raporda, gölün kurumasının nedeni açıkça göletlerin yapılması olarak belirtilmiştir. Tek kalan dereye de gölet yapılmaya çalışılmaktadır. DSİ, bu rapor üzerinden gölet projesine karar vermeyi planlıyor. Yağış miktarları ve sıcaklığı gösteren grafikler hatalı. Aralık ayında ortalama sıcaklığın 70 derece olduğu belirtilmektedir ki bu mümkün değil. Yağış grafiğinde de aylar arasındaki artış meteorolojik sürecimizle uyum sağlamıyor.”

Bölgede yeni göletin yapımı ile birlikte buharlaşmanın daha da artacağını anlatan Bozoğlu, “Aynı zamanda göletin dolmasıyla yeraltına kayıplar oluşacak. Bölgedeki mermer ocaklarına çevresel denetimler artırılmalı. Şehirde su tüketiminin azaltılması için toplum bilgilendirilmeli ve tüketimi azaltıcı faaliyetler hayata geçirilmelidir” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/koruma-altindaki-burdur-golu-oluyor_127328.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!