Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kültürpark Projesi'ne İtiraz: Korunmalıdır!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı yeni Kültürpark Projesi, meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Kültürpark Platformu tarafından düzenlenen panelde tartışıldı. Meslek odaları temsilcileri panelde, dinleyeciler ise panel sonrası forumda projeyi eleştirdi.

yapi.com.tr
Kültürpark Projesi'ne İtiraz: Korunmalıdır!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeşil alan miktarını artırmak ve fuar hollerini yıkıp yerine daha küçük bir alanda kültür merkezi yapmayı planladığı, ağaç kesilmeyeceğini ilan ettiği Kültürpark Projesi'yle ilgili tartışmalar panel konusu oldu. İzmir Mimarlık Merkezi'nde yapılan "Kültarpark'a dokunma" adlı panelde meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Kültürpark'a duyarlı İzmirliler yeni projeyi konuştu.

Yeni Asır'ın haberine göre, panelde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem, eski Fuar Müdürü Mehmet Refik Soyer, gazeteci-yazar Yaşar Aksoy, Mimar Ebru Türkdamar, Peysaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başaknı Özay Yerlikaya ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Kocaer Şenyol konuşmacı oldu. Fuar eski Müdürü Mehmet Refik Soyer, Kültürpark'ın Yüksel Çakmur'un İzmir Büyüşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde dönemde açılan yarışmayla elde edilen bir proje olduğunu söyledi. Kültürpark dönüşümünün yıllar önce 1989- 1990 yıllarında planlandığını belirten Soyer "Kültürpark içinde fuarcılık fonksiyonları ile Kültürpark fonksiyonlarını ayırma görüşü ortaya çıkmıştı. O zaman bu alanı İzmirlilere daha çok faydalandırmayı sağlamak ve yeşil varlığını daha çok arttırma kararı almıştık. O dönemde ciddi bir çalışma başladı .Yarışmayı İzmirli mimar Şükrü Kocagöz'ün projesi kazandı. Bugünkü proje yeni bir proje değil. Yarışma birincisi projeyi geçmişte uygulama fırsatı olmamıştı" dedi.

Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özay Yerlikaya, yeni Kültürpark projesi kapsamında yapılacak çalışmalarda canlı dokusuna zarar verileceğini öne sürdü. Yerlikaya, yer altı otoparkları, yaya yolları, yeni bina projeleri gibi çok sayıda noktaya karşı olduklarını söyledi. Yerlikaya, "Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir'in boş bir alanında bu projeyi tanıtsaydı önerilerimiz sunar teşekkür ederdik. Ancak Kültürpark tarihi dokusu ve canlı çeşitliliği ile bir miras değerindedir. Kültürpark için isteğimiz son derece nettir. Kültürpark, kültür varlığı arttırılarak korunmalıdır. Kültür merkezi adı altında yapılacak binalar iptal edilmelidir. Bu proje Kültürpark alanının tamamını şantiye alanına dönüştürecektir. Bu da fuarın canlı dokusuna zarar verecektir. Kültürpark'ın boş alan yaratmayacak endişesiyle doldurulması işlevini kaybettirecektir. Bayraklı bölgesindeki yeni kent alanındaki kültür merkezleri ve sergi alanları İzmir'in ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitededir. Kültürpark'ın kent parkı özelliği ön plana çıkarılmalıdır. Bu alanda yeni projeler yapmak yerine, yeşil çeşitliliğinin arttırılması, hangar şeklindeki yapıların kaldırılarak yerine yeşil alan yaratılması, ulaşım imkanlarının arttırılması, güvenlik imkanlarının sağlanması, mevcut kafe ve eğlence yerlerinin geliştirilmesi gerekiyor" dedi.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ise mevcut aşamada İzmir'in önemli bir dönüm noktasında olduğunu söyledi. Projeyle ilgili endişelerini Büyükşehir Belediyesi'ne ilettiklerini belirten Kocaer "Bizim baştan eleştirdiğimizin proje ile somutlaştığını görüyoruz. Proje şu an onay aşamasında. Bu nedenle bir dönüm noktasındayız" dedi. Panelin forum bölümünde ise Kültarpark konusunda paneli dinleyen İzmirliler görüşlerini açıladı. Forumda görüşlerini açıklayanlar genellikle projeyi eleştirdi. Kültürpark'ın park işleviyle kalmasını , yıkımlardan sonra yeni bina yapılmamasını istedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kulturpark-projesine-itiraz-korunmalidir_150876.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!