Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Küresel Rekabet Türkiye'de BIM'i Yaygınlaştırıyor

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), pek çok ülkede kamu tarafından zorunlu hale getirilen bir sistem. Peki, uluslararası inşaat piyasasında güçlü bir konuma sahip olan Türkiye bu teknolojiden ne ölçüde faydalanıyor? Autodesk Türkiye Ülke Lideri Murat Tüzüm ile BIM alanındaki son gelişmeleri konuştuk.

Küresel Rekabet Türkiye'de BIM'i Yaygınlaştırıyor

Türkiye'nin küresel inşaat piyasasındaki lider konumunu korumak ve endüstriye öncülük edebilmek için BIM süreçlerini çok daha hızlı benimseyerek, rekabetçi konumunu güçlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Murat Tüzüm, Autodesk olarak BIM standartlarının belirlenmesine kamu ile ilişki halinde olduklarını belirtti.

"Küresel ortamda iş yapmak isteyenler için BIM kaçınılmaz hale geldi"

Autodesk olarak düzenli aralıklarla BIM seminerleri düzenliyorsunuz. Bu etkinliklerde bugüne kadar öne çıkardığınız konular neler oldu?

BIM seminerlerini 2014 senesinde yapmaya başladık. O dönem Türkiye'de Yapı Bilgi Modellemesi'nin erken safhalarıydı. 2016'nın nisan ayında düzenlediğimiz beşinci seminerde, "Şimdi Türkiye'de BIM Zamanı" başlığı ile yola çıktık. Çünkü artık bu konuda bir olgunluk var. Mimarlık, inşaat ve mühendislik sektörlerindeki dinamikler değişiyor, yapılar daha karmaşıklaşıyor. Birden fazla paydaş aynı proje üzerinde çalışıyor. Bu değişen dünyada iş süreçlerini verimli hale getirebilmek için yapı bilgi modellemesi uyumlu çalışmak, bizim sektöre önerimizdir. Türkiye pazarını BIM'in faydaları konusunda bilgilendirmeyi ve sektörün BIM geçişini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bugün artık küresel ortamda iş yapmak isteyen işletmeler için BIM neredeyse kaçınılmaz hale geldi. Projelere dahil olmak için kamudan kaynaklanan bazı gereksinimler var. Örneğin İngiltere'de, özellikle kamu projelerinin tümünün BIM uyumlu olması gerekiyor. Dubai Belediyesi de 40 katın ve 25 bin metrekarenin üzerindeki her proje ve boyuttan bağımsız olarak her okul, üniversite, hastane projesi BIM uyumlu olmak zorundadır diyor.

Türk şirketleri Ortadoğu, Afrika ve Türki Cumhuriyetler'de projeler yapıyor. Bugün küresel projelere dahil olmak için BIM zaten bir zorunluluk oldu. Türkiye'ye baktığımızda ise, henüz kamudan gelen düzenlemeler olmamakla birlikte, birçok büyük şirketin ve projenin rekabet baskısı nedeniyle, öne çıkmak amacıyla yapı bilgi modellemesine başladığını söyleyebiliriz. Bu da büyük projelerin parçası olabilmek için BIM uyumlu çalışmayı gerektiren ve bütün sektörü etkileyen bir durum. Özetle, eğilimler BIM'i kaçınılmaz kılıyor. Hem küresel ölçekte hem de Türkiye'de büyük projelerin parçası olabilmek için BIM uyumlu çalışmak gerekiyor.

Şantiye hatalarını % 41 oranında azaltıyor

Bugün bir mimarlık ofisi BIM'e geçmek istediğinde bu ne kadar ulaşılabilir bir sistem?

BIM bir yazılımın ötesinde, inşaat süreçlerinde verimliliği sağlamak için geliştirilmiş bir iş modeli. Büyük bir projenin parçası olduğunuzda, o projedeki tüm firmaların kullanması gereken bir yapı. Burada öncelikli olarak bir akıllı üç boyutlu modelleme oluşturulması gerekiyor. Bu modeller için Autodesk Revit gibi yazılımlara ihtiyaç duyuluyor ama bu da yeterli değil. Daha sonra projedeki modeller üzerinde farklı disiplinlerin birlikte çalışması ve şantiyede karşımıza çıkacak olası kayıpların erken aşamada belirlenerek önlenmesi ve verimliliğin artması sağlanıyor.

Yapı bilgi modellemesi kullanımının getirdiği faydalara değinirsek, BIM'i kullanan şirketler arasında yapılan akıllı pazar araştırmasına göre, BIM şantiye hatalarını % 41 oranında, inşaat maliyetini ise %23 oranında azaltıyor ve proje teslim süresini %19 oranında kısaltıyor.


"İnşaat yaşam döngüsünde her şeyin birlikte planlanması çok önemli"

Şimdi Türkiye'de BIM Zamanı toplantısında, İngiltere'nin hedefinin bilgi ihraç etmek olduğu ve BIM'in de bu stratejinin bir parçası olduğu söylendi. 2015 ENR verilerine göre ise Türkiye dünyadaki en büyük ikinci taahhüt ülkesi. Yurtdışında proje üreten pek çok ofisimiz var. Peki bilgi üretme kısmında ne kadar aktifiz ülke olarak?

Birçok proje ve işveren yapı bilgi modellemesi uyumlu çalışmaya başladı ve tüm paydaşlarında da bu uyumluluğu istiyor. Dolayısıyla şu an Türkiye'de yaygın bir BIM geçişinin gündemde olduğunu söylemek mümkün.

ENR araştırmasına gelince, dünyanın en büyük 250 taahhüt şirketinin 43'ü Türk şirketi. Bu lider konumumuzu korumak ve endüstriye öncülük edebilmek için yapı bilgi modellemesi süreçlerini çok daha hızlı benimseyerek rekabetçi konumumuzu güçlendirmemiz gerekiyor.

"BIM standartlarının belirlenmesi için kamu ile ilişki halindeyiz"

Farklı ülkelerin farklı BIM standartları ve kriterleri var. Autodesk Türkiye olarak kamuyla ilişki halindeyiz, Türkiye'de BIM standartlarının belirlenmesi ve buna uyumlu projeler yapılması için bilgi üretimi çalışmalarına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü bir bina yapıldığı zaman bu sadece sahibinin ya da inşaat şirketinin değil, şehrin malı oluyor. Dolayısıyla kamunun sonraki süreçleri (binanın işletilmesi, yıkılması vb.) göz önünde bulundurarak, bu yapılar için bir standart belirlemesi, bu standartlar dahilinde proje yapımını teşvik etmesi ve yönlendirmesi gerekiyor. İnşaat yaşam döngüsünde hepsinin birlikte planlanması çok önemli...

Autodesk'in bu alanda sunduğu çözümler neler?

Biliyorsunuz, yapı bilgi modellemesi bir akıllı model oluşturmak ile başlıyor. Revit yazılımı buna imkan veriyor. Daha sonra farklı disiplinler tarafından oluşturulan bu modeller üst üste konularak çakışma analizleri yapılıyor. Bu analizleri yapan yazılımımız ise Navisworks. Bir sonraki aşama, tasarım/planlama ofisleri ile şantiyede arasında iletişimi sağlamak. Bu konuda da BIM 360 Field ve BIM 360 Glue gibi entegrasyonu sağlayan saha uygulaması çözümlerimiz var. Tüm bu projelerde bir mühendislik verisi ve modeller oluşuyor. Bu verilerin yönetiminde ise Vault teknolojisi kullanılıyor. Autodesk, yapı bilgi modellemesi konusunda çözüm sunan lider şirketlerden birisi ve tüm bu yazılımlara Türkiye'de eşzamanlı olarak erişebiliyor.

Profesyonellere ve kamuya yönelik hizmetlerinizden bahsettik. Geleceğin mimarları ve mühendisleri için ne gibi çalışmalarda bulunduğunuzu da öğrenebilir miyiz?

Tüm yazılımlarımız üniversite öğrencilerine süre ve fonksiyon kısıtlaması olmaksızın ücretsiz sağlanıyor. Birçok üniversitede BIM'e Giriş, Çakışma Analizi, Maliyet Analizi gibi dersler var. Geleceğin mimar ve mühendislerini yetiştirirken sanayi-üniversite işbirliğine katkı sağlamayı önemsiyoruz.

Sadece ürünü vermek yeterli olmuyor, Design Together ve DesignNext gibi yarışmalarla buna destek oluyoruz. Design Together yarışmanın ön şartı, mimarlık, inşaat ve makine mühendisliği gibi üç farklı disiplinden gelen öğrencilerin birlikte proje üretmeleri. Farklı disiplinlerin koordineli çalışması, tam da BIM'in ruhuna hitap eden bir şey. Son yarışmanın konusu, Öğrenci Aktivite Merkezi idi. Hem İTÜ hem KTÜ'den dereceye giren projeler oldu. Hepsinin de uluslararası seviyede projeler olduğunu söyleyebilirim.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuresel-rekabet-turkiyede-bimi-yayginlastiriyor_145429.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!