Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kuşdili Çayırı için "Betonlaşmaya Hayır" Dediler!

Kadıköylüler, semtlerindeki tek çayır alanı Kuşdili Çayırı'na AVM yapılmasını öngören planı protesto etti, “Yağmur, toprak, ağaç kardeştir; betonlaşmaya hayır” dedi.

yapi.com.tr
Kuşdili Çayırı için "Betonlaşmaya Hayır" Dediler!

İstanbul Kadıköy Rıhtımı'nda toplanan Kuşdili Çevre Gönülleri Platformu, Yeldeğimeni Dayanışması Platformu ve sivil toplum örgütleri ile parti temsilcileri, semtlerindeki tek çayır alanı olan Kuşdili Çayırı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB)tarafından AVM yapılması projesine karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Kuşdili Çayırı'na yürüyen Kadıköylüler, İBB'ye “Yağmur, toprak, ağaç kardeştir; betonlaşmaya hayır” mesajını verdi.

Birgün'den Elçin Yıldıral'ın haberine göre, Kadıköylüler adına basın metnini Mimarlar Odası eski Başkanı Arif Atılgan okudu. Kuşdili'ne AVM ya da otopark inşa edilmesiyle Kadıköylüleri ve doğayı bekleyen sıkıntıları anlatan Atılgan,

Basında yer alan “Kuşdili Kurtuldu”, “AVM yapılmayacak”, “Altı otopark, üstü yeşil alan olacak” gibi haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, Kuşdili Çayırı'nda yaklaşık 200 bin metre kare kapalı alan içeren ve AVM'yi öngören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu 14 Mayıs 2013 tarihli imar planının hala geçerli olduğuna dikkat çekti.

'Altı beton, üstü yeşil olmaz'

Basında yer alan haberin ise, 11 Temmuz 2013 tarihinde, İBB Meclisi'nden gerçen karar olduğunu belirten Atılgan, yanlış anlaşılan plana açıklık getirdi. İBB'den geçen plana göre, Kuşdili Çayırı'nın 23 dönümlük bir alan yarısına sadece yeraltı otoparkı yapılmasının öngörüldüğünü belirten Atılgan, “Kadıköy Belediyesi bu plana olumlu bakıyor” dedi. İBB'nin teklif ettiği yeni planda Kuşdili Çayırı'nın yarısının altının otopark olarak imara açılması sadece suyu yavaş yavaş ısıtmak anlamına geldiğine vurgu yapan Atılgan, “Zira altı beton olan bir alan gerçek bir yeşil alan olamaz. Üstünde ağaçlar yetişmez, kök salamaz. Böyle bir yerin kaderi eninde sonunda yeni bir imar planı değişikliği ile üzerine binalar yapılması şeklinde oluşur. Üstelik bu şekilde çayır, Kurbağalıdere'nin taşıma alanı olmaktan çıkacağından, su taşlınlarında da davetiye çıkarmış olacaktır. Bu otopark sebebiyle bölgeye gelecek binlerce araç Kadıköy-Altıyol trafiğini felç edecektir” diye konuştu.

Az sayıdaki deprem toplanma alanı

Kuşdili Çayırı'nın az sayıdaki deprem toplanma alanlarından biri olduğuna da dikkat çeken Atılgan, çayırın antik Khalkedon kentinin limanın bulunduğu alan olduğunu ve kazı yapılması durumunda zengin arkeolojik kalıntıların bulunacağını ifade etti.Atılgan, esnafın Kadıköy'e yapılacak bir AVM ile daha fazla mağdur edileceğini de belirterek şunları söyledi: “Otopark üretmek isteyen yerel ve merkezi yönetimler, herşeyden önce yeşil alanların otomobillerinden daha değerli olduğu gerçeğini anlamalıdır. Benzinin bu denli pahalı olduğu bir ülkede otomobil kullanımını teşvik etmemeleri gerektiğinin bilincinde olmalıdır. Ve nihayet yeşil alanları otoparklarla yok edeceklerine tüm uygar ülkelerde olduğu gibi, toplu taşımayı yeterli hale getirmelidirler.” Atılgan son olarak, planın durdurulması için platform olarak topladıkları 5500 imzalı dilekçelerine ise yanıt verilmediğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kusdili-cayiri-icin-betonlasmaya-hayir-dediler_112544.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!