Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kadıköy Kuşdili'nde AVM İstemiyor

İBB, Kadıköy'de eski Salı Pazarı'nın yerine dev bir AVM yapılması için plan hazırladı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, karara karşı çıkarak projeye itiraz edeceklerini açıkladı. Öztürk, tekrar başkan seçilirse Kadıköy'e AKM'nin bir eşini inşa edecek.

yapi.com.tr
Kadıköy Kuşdili'nde AVM İstemiyor

p>Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Salı Pazarı'nın eskiden kurulduğu alana Tepe Nautilus büyüklüğünde alışveriş merkezi (AVM) yapılmasına karşı çıkarak, projenin Kadıköy esnafını ve trafiği olumsuz etkileyeceğini açıkladı. 15 Şubat'a kadar projeye itiraz edeceklerini ifade eden Öztürk, "Bu proje Danıştay'dan dönmüştü. Neden şimdi gündeme alındığı araştırılmalı" dedi. Öztürk'ün yeni dönem planları arasında Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin eşinin Kadıköy'e inşa edilmesi yer alıyor. Öztürk'ün 20 yıllık belediye başkanlığı dönemindeki tek üzüntüsü ise 1994'te planını yaptığı ancak Büyükşehir Belediyesi'nin engeline takıldığı için hayata geçiremediği Minibüs Caddesi için metro projesi.

Selami Öztürk, NTVMSNBC'den Seçil Başkaya'nın sorularını yanıtladı.

Salı Pazarı'na AVM yapılacak olmasını nasıl karşılıyorsunuz?

Büyükşehir ilk başta Salı Pazarı'nın kaldırılacağını ve yerine yeşil alan yapılacağını açıkladığında kabul ettik. Eskiden piknik yapılan, futbol oynanan bir alandı burası. Biz de eski görünümüne kavuşacağını hatta eski Göksu Deresi gibi olacağını hayal ediyorduk. Alttan AVM projesi çıktı. İBB, daha planlarını yapmadan ihale açtı ve AVM olarak birçok proje çıktı ortaya. Üzerinde kulelerin olduğu bir proje belirlendi. Davalar açıldı. İdare Mahkemesi iptal etti, yeşil alan imara açılamayacağı için. Danıştay'dan geçti ve kesinleşti. Ancak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni plan yaptı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderdi ve onaylandı. Çevre İl Müdürlüğü'nde 16 Aralık'ta askıya çıkarmışlar. Bizim de iki gün önce haberimiz oldu.

Kimsenin haberi yok. İtiraz süresi içerisinde, 15 Şubat'a kadar Belediye, kurumlar ve kişiler olarak itirazlarımızı yapacağız. Belediye olarak itiraz etme ve dava açma hakkımız var. Kadıköy'ü katletmek olur bu. Ulaşım ve ticari açıdan hayat felç olur. Bölgedeki esnaf iş yapamaz. Tepe Nautilus yapıldığında bu tehlikeyi sezememiştik. Mahalle arası olduğu için kabul görür yanı vardı.

Eğer, bir ilçe belediye başkanı imar planı belli olmayan yere ihale yapsaydı, görevden alınırdı. Danıştay'ın kararına rağmen neden AVM'de ısrar ediyorlar? Arkasında kimler var? Hangi güç bu kadar zorluyor? Başbakan'ın bunu açıklamasını istiyorum.

'30 bin 500 binanın 2 bin 800'ü risk taşımıyor' dediniz. Bu hesaba göre; Kadıköy'ün yaklaşık yüzde 90'ı risk altında. 1999 depreminde bir bardağın bile yerinden oynamadığı evler var. Bu oran çok yüksek değil mi?

Bu bilimsel bir tespit. Bilime ve fene inanıyorsak, bu doğru. Depremden sonra kolon kalınlıkları, demir kalitesi değişti. Bu tarih öncesi yapılan evler risk taşıyor, ancak "yıkılır" demiyorum. Teknik adamların verdiği bilgiye göre konuşuyorum. Eğer, onlar yanılıyorsa ben de yanılıyorum.

Moda'da bahçelerden yola terk planı

Arkada bahçesi olan evler için bir açıklamada bulundunuz. Bu alanlara bina yapılacak dediniz?

Yeldeğirmeni ve Moda için. Yeldeğirmeni için durum farklı. Moda'da adanın etrafında yapılaşma var. Evlerin arkasında büyük bahçeler var. Altlar otopark, üstler bahçe olabilirdi. Yeni planlamada, binaları ortaya çekip, yeşilleri kenara almayı düşünüyoruz. Bitişik nizam olduğu için çöp kutusu koyacak yer bile yok. Bitişik nizamdan farklı site sistemine geçileblilir. Moda'nın avantajı adalarda yer olması. Yapıları biraz da yükseklik vererek ortaya çektiğinizde, 40 apartman 10 apartmanda birleşirse, bahçeler kenarlarda kalacak. Bahçelerden yola terk olacak. Böylece sokaklarımızı kullanabileceğiz. Şu anda iki, üç şeritli sokaklar kullanılamıyor.

Kadıköy Meydanı'nda bir otel yükseldi. Moda'da yeni yapılaşma nasıl olacak. Benzer bir yükseklik düşünülüyor mu?

Otel 12 katlı, kotu çok düşük. Moda yukarıda kalıyor. Otel projesi de üç boyutlu olsaydı, kabul olmazdı. 16 kattan, 12 kata indirildi. Kadıköy'e verilecek oranın Moda'ya da verilmesi yeterli. Biz yüzde 20 imar artışı talebinde bulunduk Bakanlığa. Böylece 5 kat, 6 kata çıkacak.

Otel arkasındaki binalar, emsal alabilecek mi bu yüksekliği?

Bölge planı yapılmalı. Parsel bazında plan yapılmasına karşıyız. Birilerine rant sağlanması çok tehlikeli. Biz genele bir hak verilmesini istiyoruz.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/kadikoy-kusdilinde-avm-istemiyor_104221.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!