Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

KYK Yapı Kimyasalları'ndan 'Korozyon' Uyarısı

KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, binalardaki ısı ve su yalıtımının, bina taşıyıcılarında meydana gelen korozyonu önemli oranda azalttığını belirtti.

yapi.com.tr
KYK Yapı Kimyasalları'ndan 'Korozyon' Uyarısı

KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından 1999 Marmara Depremi’nin ardından yapılan araştırmada binaların yüzde 64'ünde nemin yol açtığı korozyona rastlandığını anımsatarak; yalıtım eksikliğinin, yapılarda korozyonun oluşmasındaki en önemli etken olduğuna dikkat çekti. Yapıların, yağmur ve kar gibi yağışlar, kullanma suları, yer altı suları ve banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su kullanımı nedeniyle suya maruz kaldığına işaret ederek, "Yapıya sızan su; yapıların taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona yani paslanmaya uğratarak yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarlarda düşmesine, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve kırılmaların oluşmasına yol açıyor. Örneğin 10 yıl sonra bir yapıdaki donatı başlangıçtaki taşıma kapasitesinin, belli koşullarda yaklaşık olarak yüzde 66'sını korozyon nedeniyle kaybediyor ve donatının başlangıçtaki hesap değerlerini karşılayamamasına neden oluyor" şeklinde konuştu.

Mantolama, yani dış cephe ısı yalıtımı yapılmamış binalarda, bina içinden gelen su buharının çatı-cephe gibi dış yüzeylerde, taşıyıcı betonarme elemanlarda yoğunlaşmasının, zamanla taşıyıcıların içindeki demir donatılarda korozyona neden olduğunu belirten Sürmeli sözlerini şöyle sürdürdü:

OnurOnur Sürmeli“Bu korozyon da demir donatıların ve betonarme elamanların taşıyıcılığını zafiyete uğratıyor. Bu durum deprem karşısında binaların direncini düşürür. Görüldüğü gibi hem su yalıtımı hem de mantolama yapılan bir binada, taşıyıcı elemanlar maksimum seviyede korunacağından binalar deprem riskine karşı daha güvenli hale gelir”.

Yalıtım malzemesinin niteliği, yalıtımın kendisi kadar önemli

Sürmeli, ayrıca bina yalıtımında kullanılan malzemelerin niteliğinin de, yalıtımın kendisi kadar önem taşıdığını belirtti. KYK su yalıtım ürün gamının, çimento esaslı, akrilik ve bitüm esaslı olmak üzere birçok ürün ile güçlendirildiğini ifade eden Sürmeli, “Binalarda yalıtım yapılacak noktalara uygun su yalıtım ürünleri seçilmeli. Yalıtım ihtiyacı duyulan mekana uygun özellikte, doğru malzeme seçimi ve doğru bir uygulamayla su yalıtımında en yüksek performans elde edilebilir. Biz de yapısal ihtiyaçlar doğrultusunda su yalıtım ürün gamımızı çeşitlendirerek, doğru çözümler sunabiliyoruz” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kyk-yapi-kimyasallarindan-korozyon-uyarisi_112402.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!