Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Menderes Zehir Saçıyor

Afyonkarahisar’da doğduktan sonra 7 ovayı sulayan, Uşak, Denizli ve Aydın’dan geçen Ege Bölgesi’nin en uzun nehri Büyük Menderes için uzmanlar endişeli.

yapi.com.tr
Menderes Zehir Saçıyor

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre, Ziraat Mühendisleri Odası’nın Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, yapılan analizlere göre sudaki çinko, nitrit, fosfor gibi değerlerin çok yüksek olduğunu, bor oranının normalin 40 katı daha fazla çıktığını söyledi...

Afyonkarahisar’da doğduktan sonra 7 ovayı sulayan, Uşak, Denizli ve Aydın’dan geçen Ege Bölgesi’nin en uzun nehri Büyük Menderes için uzmanlar endişeli. Son yıllarda artan şehirleşme, sanayileşme ve kimyasal ilaçlarla aşırı kirlenen 548 kilometrelik nehrin sularında insan ve çevre sağlığını tehdit eden ağır metaller olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış endişelerini dile getirdi. Barış, “Büyük Menderes Nehri’nin havzası ve deltasında tespit edilen kimyevi maddelerin besin zinciri ve canlılar üzerindeki olumsuz etkisi kaçınılmaz” dedi.

‘Her ay örnek alınıyor’

Yaptıkları analizlerde nehirde bor, arsenik ve diğer ağır metallerin izine rastladıklarını ve bu maddelerin tarım arazilerinin sulanmasıyla sebze ve meyvelere geçeceğini belirten Barış, kanalizasyon atıkları ile kirlenen Büyük Menderes’te bakteri ve virüs oranının arttığını, tifo, dizanteri, hepatit ve diğer bulaşıcı hastalıkların yayılmasının olası olduğunu da kaydetti. Barış, “Nehrin 13 ayrı noktasından her ay alınan su örneklerinde ağır metal içerikli, azot fraksiyonları ve fosfor analiz edildi. Birçok yerde bor oranı normalden 30-40 kat daha fazla.

Nehrin sularında çinko, mangan ve kobalt artık kirlilik düzeyine ulaştı ve bu çok tehlikeli. Yoğun amonyak ve nitrit, bazı örneklerde fosfor değerleri en yüksek seviyede. Menderes’te artık yayın ve sazan balığı yok. İnsanlar bu sularla sulanan ovalardan besleniyor ve tehlike altında” ifadelerini kullandı.

Yaşam tehdit altında

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü de, Büyük Menderes’in etrafında antik dönemin önemli uygarlıklarının kurulduğunu, günümüzde 2.5 milyon insanın çevresinde yaşadığını söyledi. Yaşama hayat veren nehrin, son yıllarda sıvı ve katı atık kirliliğiyle boğuştuğunu söyleyen Sürücü, “Tarihinin en kirli yıllarını yaşamakta. Hem insan sağlığı hem ekolojik yaşam tehdit altında” dedi.

ETİKETLER: Büyük Menderes
http://www.yapi.com.tr/haberler/menderes-zehir-saciyor_144759.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!