Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Meralara Geçici İmar Yolu Açıldı

TBMM Genel Kurulu’nda Ak Parti’nin geceyarısı önergesiyle köylüleri yakından ilgilendiren bir değişiklik yapılarak, mera, yaylak ve kışlaklar kiralama yöntemiyle geçici imara açıldı.

yapi.com.tr
Meralara Geçici İmar Yolu Açıldı

Milliyet'in haberine göre, önergeyle Hazine adına tescil edilen meralar, yaylak ve kışlaklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gözetiminde kiralama, geçici imara konu olacak. Meraların "tahsisine" kapı aralayan önergeye göre, kira bedelinin yarısı Hazine'ye, diğer yarısı ilgili belediye veya il özel idaresine ait olacak.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Kiralanacak olan meralarda, bodrum katla birlikte, 200 metrekareye kadar, 3 katlı binalar yapılabilecek. Yani, mera bu maddeyle açık bir şekilde imara açılıyor. Maddenin başına konulmuş olan 'geçici yerleşim amacıyla bu yerlerde bina yapılır' ifadesi, gerçek niyeti gizlemeye yetmiyor. 'Tahsis' kelimesinin arkasına saklayarak amaç gizleniyor. Bu madde meraya tecavüz ediyor, merayı yapılaşmaya açıyor, Anayasaya aykırıdır, önerge görüşülemez" dedi.

'TOKİ'ye veriliyor'

CHP'li İlhan Demiröz ise meraların kiralanmasında 49 yıllık süre sınırının da kaldırıldığını savunarak, "Tüm meralar turizmin emrine, TOKİ'nin emrine, konut yapılmak üzere, belediyelerin emrine veriliyor" ifadelerini kullandı.

MHP Adana milletvekili Seyfettin Yılmaz da, "Köy meraları köylünün elinden alınarak Hazineye devredilmekte, imar işleri ve satışı konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili kılınmaktadır. Örneğin Adana'da Tekir Yaylası var. Burası yaylak olduğu için Türkiye Cumhuriyeti devletinin tapusu olmasına rağmen bütün tapular iptal edilerek yeniden satışa konu olacak" dedi.

'Neresi geçici?'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, "İmara açılma söz konusu değildir. Meraların kullanılmasının teminine yönelik en fazla binde 5'ine kadar 5 tane bakanlık tarafından oluşturulacak komisyonla belirlenecek şekildeki kullanımlarını belirtecek bir husus getirilmektedir" dedi.

Bunun üzerine Hamzaçebi, "3 katlı betonarme bina yapıyorsunuz, bunun neresi geçici. Bal gibi imara açılıyor, mızrak çuvala sığmıyor artık" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/meralara-gecici-imar-yolu-acildi_110493.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!