Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Metrodaki Siyasi Kavga İzmir'in Altını Oyuyor

İzmir'de 1990 yılında ilk kazması vurulan metroda giderek büyüyen kavga, insan hayatını tehdit eder hale geldi. 2007'de en düşük fiyatı vererek metronun 5.5 km'lik hattının ihalesini alan ancak işi zamanında bitiremeyen Bozoğlu firmasının sözleşmesinin iptalinin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çökme tehlikesine karşı yaptığı davet usulü

Referans Gazetesi
1


İzmir'de 1990 yılında ilk kazması vurulan metroda giderek büyüyen kavga, insan hayatını tehdit eder hale geldi. 2007'de en düşük fiyatı vererek metronun 5.5 km'lik hattının ihalesini alan ancak işi zamanında bitiremeyen Bozoğlu firmasının sözleşmesinin iptalinin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çökme tehlikesine karşı yaptığı davet usulü ihaleyi de Kamu İhale Kurumu (KİK) iptal etti. İhaleyi Bozoğlu'nun paravan şirketinin iptal ettirdiği ve KİK'in hatalı tarihe dayanarak iptale imza attığı öne sürülüyor.

KİK ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında başlayan dava sürecinin en az bir yıl süreceği belirtilirken uzmanlar kış aylarında yeraltı sularındaki hareketin betonarme kaplamaları yapılmamış bölgelerde büyük çökmelere yol açabileceğini, yaşanacak zemin çökmelerinin ise yolları ve o bölgedeki tüm apartmanları çökertebileceğini açıkladı.
 
'Paravan şirket' iddiası

İhalenin iptalini sağlayan Makro Yapı adlı şirketin ise sözleşmesi feshedilen Bozoğlu İnşaatın hemen üst katında faaliyet göstermesi dikkat çekti. Bunun üzerine yapılan araştırmada şirketin Bozoğlu'nun kontrolünde kâğıt üzerinde bir şirket olduğu şüphesi doğdu. Nitekim İzmir'de yerel bir gazete Makro Yapı adlı şirketin yöneticilerinin izini sürdüğünde müdür ve ortak olarak görünen Reyhan Ferahlı adlı kişinin, yedi-sekiz ay öncesine kadar Gültepe'de bir evde oturduğunu ortaya çıkardı ancak basının tüm çabalarına rağmen söz konusu kişiye ulaşılamadı.

Bu arada SGK kayıtlarına göre eline ayda net 550 lira geçen 39 yaşındaki Ferahlı'nın yıllardır Bozoğlu ailesine ait firmalarda çalıştığı ortaya çıktı. Kâğıt üzerindeki müdürün itiraz dilekçesi ile ihaleyi iptal eden KİK'in bir başka vahim hata daha yaptığı ortaya çıktı. KİK iptal gerekçesinde şikâyetçinin bir ay önce itiraz etmesini göstermişti.

Şikâyetçi Makro Yapı ise "Dosyayı almak için 2 Ekim'de Büyükşehir'e gittim, bana dosya vermediler" iddiasıyla KİK'e başvurdu. Ancak ihalenin yapıldığı tarih 5 Ekim. KİK ise 5 Kasım'da ihale yapılmış gibi gösterdi. KİK son olarak "Bu ihale 21-(b) kapsamına girmez" gerekçesi ile tüneller çökme tehlikesiyle karşı karşıya olmasına rağmen ihaleyi iptal etti.
 
Mahkemeler bir yıl sürecek

Adının açıklanmasını istemeyen KİK bürokratları tarihlerde hata yaptıklarını kabul etmekle birlikte Büyükşehir Belediyesi mahkemeye giderse kendilerinin de üst mahkemeye itiraz edeceklerini söylediler. Mahkemenin vereceği karar kurum açısından olumsuz çıksa dahi temyiz hakkı sonuna kadar kullanılacak. Bu da mahkemeleşme sürecinin bir yıla kadar uzayabileceğini gösteriyor. Ancak mahkemelerden karar çıkmasının gecikmesi durumunda çökme tehlikesi bulunan tünellerin başına gelebileceklerden kimse sorumlu olmayacak.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/metrodaki-siyasi-kavga-izmirin-altini-oyuyor_74776.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • uzmanlar demişsiniz ama kim bu uzmanlar. Bir İnşaat Mühendisi olarak okuduğum yazıdaki fikirleri belirtenin kim olduğunu bilmek isterim. İlgilerinize... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!