Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimar Sinan'ın İzinde Bir Yolculuk

Geçen hafta cuma günü Mimar Sinan'ın 422. ölüm yıldönümüydü. Birçok ilde bu büyük sanatkâr için anma programları yapıldı. Bıraktığı 400'e yakın eserle Osmanlı kültür birikimini anıtlaştıran Mimar Sinan, bugün bile dehasıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. 1490 Kayseri doğumlu Sinan 98 yıl yaşadı. Osmanlı Devleti'nin gücünün doruğa çıktığı Kanuni

Zaman Cuma
Mimar Sinan'ın İzinde Bir Yolculuk

Geçen hafta cuma günü Mimar Sinan'ın 422. ölüm yıldönümüydü. Birçok ilde bu büyük sanatkâr için anma programları yapıldı. Bıraktığı 400'e yakın eserle Osmanlı kültür birikimini anıtlaştıran Mimar Sinan, bugün bile dehasıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. 1490 Kayseri doğumlu Sinan 98 yıl yaşadı. Osmanlı Devleti'nin gücünün doruğa çıktığı Kanuni Sultan Süleyman döneminde baş mimarlığa getirildi. Bu göreve getirildiğinde 50 yaşındaydı. Daha sonra Sultan II. Selim ve Sultan Murad döneminde baş mimarlık görevini sürdürdü. Üç kıtaya yayılan devletin birçok köşesinde sayısız eser bıraktı.

Mimar Sinan'ın mimarbaşı olduktan sonra verdiği üç büyük eser, onun sanatının gelişmesini gösteren basamaklar kabul edildi. Bunların ilki İstanbul'daki Şehzade Camii ve külliyesidir. Dört yarım kubbenin ortasında merkezî bir kubbe tarzında inşa edilen Şehzade Camii, daha sonra yapılan bütün camilere örnek teşkil etmiştir. Süleymaniye Camii, Mimar Sinan'ın İstanbul'daki en muhteşem eseridir. Kendi tabiriyle kalfalık döneminde, 1550-1557 yılları arasında yapılmıştır. Mimar Sinan'ın en büyük eseri ise seksen yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" diye takdim ettiği, Edirne'deki Selimiye Camii'dir. (1575) 1588'de İstanbul'da vefat eden Mimar Sinan, Süleymaniye Camii'nin yanında kendi yaptığı sade türbeye defnedildi.

Mimarbaşı olarak ilk eseri

Haseki Hürrem Sultan Külliyesi: Cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret ve darüşşifadan oluşan Haseki külliyesi, Mimar Sinan'ın mimarbaşı sıfatıyla yaptığı ilk eser olması bakımından önemlidir. Cami tek kubbeli olarak inşa edilmiş, daha sonra bir kubbe daha eklenmek suretiyle genişletilmiştir.

Üsküdar'da bir cami güzeli

Üsküdar Mihrimah Sultan Külliyesi: Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan adına 1542'de inşaatına başlanan külliye, cami, medrese, sıbyan mektebi, hamam, tabhane, imaret ve handan oluşuyordu. Bugün külliyenin sadece cami ve medresesi ayaktadır. Sinan'ın erken dönem eserleri içerisinde yer alır. Kubbesi üç yanından yarım kubbelerle desteklenmiştir ama ön cephede yarım kubbe yoktur. Camide kullanılan merkezi kubbe yapıya özel bir karakter kazandırmıştır. Caminin bahçesindeki şadırvan dikkat çekici bir güzelliktedir. Medrese bugün hastane olarak hizmet veriyor. Cami Üsküdar Meydanı'nda yer alıyor.

Beni leb-i deryaya gömün

Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi: Beşiktaş'ın Boğaz'ı gören şimdiki iskele önündeki meydanda bulunan türbe 1541 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Sinan'ın ilk türbe mimarisi olarak önemli kabul edilir. Türbe dıştan ve içten sekizgen biçiminde inşa edilmiştir. Yapının her yüzünde alt üst birer pencere vardır. Türbe sürekli açık değil, sadece 1 Temmuz Kabotaj Bayramı ve 4 Nisan Deniz Şehitlerini Anma Günü gibi özel günlerde resmi ziyarete açılıyor. Barbaros Hayreddin Paşa 21 Eylül 1534 yılında bizzat kendisi tarafından yazdırılmış Barbaros Vakfiyesi'nde Beşiktaş'taki medrese yanına yaptırdığı türbeye defnedilmesini isteyerek "Beni leb-i deryaya gömün. Ben leventlerimin sesini ve denizin hırçın dalgalarını duymak istiyorum." demiş ve kabrinin üzerinde kandil yakılmasını vasiyet etmiştir.

Büyük camilere ilham kaynağı oldu

Şehzade Mehmet Camii ve külliyesi: Sinan'ın ilk abidevi esiridir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Manisa'da 21 yaşında ölen çok sevdiği oğlu şehzade Mehmet'in hatırasına yaptırılmıştır. Külliye, Eminönü ilçesi Şehzadebaşı semtindedir. Mimar Sinan'ın çıraklık eserim dediği külliyede; Şehzade Camii, Rüstem Paşa Türbesi, Şehzade Mehmet Türbesi, tabhane, medrese olmak üzere beş ana yapı bulunur. Şehzade Mehmet Türbesi çinileriyle dikkat çeker. Prof. Oktay Aslanapa'ya göre Şehzade Camii, Sinan'dan sonraki büyük camilerin mimarlarına bir esas hareket noktası olmuştur.

Mimarlık şaheseri Süleymaniye

Süleymaniye Camii: Mimar Sinan'ın kalfalık eserim diye nitelediği Süleymaniye Camii bir mimarlık şaheseri kabul edilir. Şehrin en büyük ve görkemli camisidir. Dış ve iç estetiği ile seyredenleri büyüler. Caminin temelinin atılması 3 yıl sürmüştür. Kanuni Sultan Süleyman adına 1550-1557 yılları arasında inşa edilmiştir. Süleymaniye Camii, medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak yapılmıştır. Yapımından günümüze dek İstanbul'da yüzü aşkın deprem gerçekleşmesine karşın, caminin duvarlarında en ufak bir çatlak oluşmamıştır. Dört fil ayağı üzerine oturan caminin kubbesi 53 m yüksekliğinde ve 26,5 m çapındadır. Bu ana kubbe, Ayasofya'da da görüldüğü gibi, iki yarım kubbe ile desteklenmektedir. Kanuni Sultan Süleyman bu külliye içinde Sinan'ın eseri olan türbede yatmaktadır. Yine Kanuni Türbesi'nin yakınında Hürrem Sultan'ın türbesi de bulunur. Mimar Sinan'ın mütevazı türbesi de külliyenin bir köşesinde yer alır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/mimar-sinanin-izinde-bir-yolculuk_78685.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!