Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimar Sinan'ın İzinde Bir Yolculuk

Geçen hafta cuma günü Mimar Sinan'ın 422. ölüm yıldönümüydü. Birçok ilde bu büyük sanatkâr için anma programları yapıldı. Bıraktığı 400'e yakın eserle Osmanlı kültür birikimini anıtlaştıran Mimar Sinan, bugün bile dehasıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. 1490 Kayseri doğumlu Sinan 98 yıl yaşadı. Osmanlı Devleti'nin gücünün doruğa çıktığı Kanuni

Zaman Cuma
Mimar Sinan'ın İzinde Bir Yolculuk

BR> 
Bu çinilerin benzeri yok

Rüstem Paşa Camii: Süleymaniye'den sonra Selimiye'nin inşaatının başladığı 1568 yılına kadar Sinan'ın vücuda getirdiği camilerin en önemlilerinden biridir Rüstem Paşa Camii. İstanbul Tahtakale'de Hasırcılar Çarşısı içinde yer alır. Dıştan sade ve süslemesiz görünen caminin asıl zenginliği iç mekanda çini süslemelerde kendini belli eder. Özellikle lale motifli çiniler, Osmanlı çini sanatının en başarılı örneklerinden sayılır. Cami, Kanuni'nin vezirlerinden aynı zamanda damadı olan Rüstem Paşa için yaptırılmıştır. (1561)

Mağlova Su Kemeri: Mimar Sinan tarafından 1554-1562 yılları arasında İstanbul'da, Alibey Deresi vadisi üzerinde yapılmış olan su kemeri. Bugün Gaziosmanpaşa ilçesi sınırlarında bulunan Cebeci köyü yakınlarındadır. 1563 yılında selden zarar görmüşse de aynı yıl onarılarak eski haline getirilmiştir. Alibeyköy barajının göl suyu yapıtın dörtte birini kaplamaktadır. Kemer İstanbul'a su taşımaya devam etmektedir. Eser dünya su mimarisinin baş yapıtlarından biri olarak kabul edilir.

Büyükçekmece Köprüsü: İstanbul Büyükçekmece ilçesinde bulunan Büyükçekmece Köprüsü, uzun yıllar Büyükçekmece-Mimar Sinan köyü arasındaki bağlantıyı sağlamıştır. Aynı zamanda da bu köprü Büyükçekmece Gölü ile Marmara Denizi arasında bir geçit niteliğindedir. Köprünün bulunduğu yerde Bizans döneminde de bir köprü olduğu kaynaklarda geçmektedir. Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) Zigetvar seferine çıkarken bu köprünün yapımına başlanmış, Sultan II. Selim zamanında (1566-1574), bir yıl içerisinde de tamamlanmıştır.

147 pencereli cami

Kılıç Ali Paşa Camii: Tophane'nin hemen önünde, deniz kıyısında inşa edilmiştir. Cami iki yarım ve bir merkezi kubbeyle örtülmüştür. Kubbesi Ayasofya kubbesini hatırlatır. Pencereler cami bol gün ışığı alacak şekilde yerleştirilmiştir. Cami, 24'ü kubbe kasnağında olmak üzere toplam 147 pencere ile aydınlatılmaktadır. Yazıları ve çinileri ile ünlü caminin avlusunda mermerden yapılmış bir şadırvanı bulunmaktadır.

Sinan'ın son eserlerinden

Azapkapı Sokullu Mehmet Paşa Camii: İstanbul'da Unkapanı köprüsünün Galata ayağının dibinde, Azapkapı semtinde yer alan camidir. Mimar Sinan tarafından 1578'de Sokullu Mehmet Paşa adına yapılmıştır. Selimiye Camii stilinde yapılmış olan caminin altı mahzendir. Denize yakın camiler içinde sağlam temellidir. Giriş kapısı köprü tarafında olup caddeden gelinen bir patikadan dönülerek girilir. Camilerde alışılmışın aksine tek minaresi solda yer almaktadır. Bunun nedeni denize fazla yakın olmasıdır.

Osmanlı mimarisinin başyapıtı

Edirne Selimiye Camii: Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii, gerek Sinan'ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli baş yapıtlarından biri kabul edilir. Osmanlı İmparatorluğu'nun simgesi olan cami, kentin merkezinde, eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı denilen yerdedir. Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına 1568 yılında başlanmıştır. Caminin inşaatına başlandığı sırada Sinan, 80 yaşındadır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmışsa da ancak II. Selim'in ölümünün ardından 14 Mart 1575'te ibadete açılmıştır. Selimiye Camii 31,5 m çapındaki kubbesi ve sekizgen gövdenin etrafını çeviren ince endamlı dört minaresi ile çok uzaklardan kendini belli eder. Cami çini süslemeleri ile de dikkat çeker. Caminin mermer ayağında, bir küçük ters lale motifi bulunur. Ters lalenin hikâyesi farklı rivayetlerle anlatılır.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/mimar-sinanin-izinde-bir-yolculuk_78685.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!