Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimarlar: “Bartın'da Tarihi Okulun Yıkılmasına İzin Vermeyeceğiz”

Bartın 120 yıllık "Okuluma Dokunma" dedi. Mimarlar Bartın’daki 120 yıllık okulun tescil talebini red kararını yargıya taşıyarak Başkent’ten Bartın'a destek verdi.

yapi.com.tr
Mimarlar: “Bartın'da Tarihi Okulun Yıkılmasına İzin Vermeyeceğiz”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yıkım tehdidi altındaki taşınmaz kültür varlığı olan 120 yıllık Bartın Meslek Lisesi’nin korunarak yaşatılması talebinin reddedilme kararını yargıya taşıdı.

Osmanlı'da Frengi Hastanesi, sonra Memleket Hastanesi, şimdi Endüstri Meslek Lisesi olan yapı yıkım tehdidi altında
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Bartın'da tarihi binanın külliyeli cami yapılmak üzere yıkılmak istendiğine  ilişkin haberleri de hatırlatarak, ‘’Kültürel yozluk içerisinde bir yönetim anlayışı ile buldozer gibiler, Osmanlı, Selçuklu, Cumhuriyet demiyorlar tüm kültürel varlıkları yıkıyorlar’’ dedi.

Candan, şunları söyledi: “1886 yılında Frengi Hastanesi olarak yaptırılan ve daha sonra, 'Memleket Hastanesi' olarak hizmet veren tarihi bina, önce Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) Hazine'ye, oradan da 'dini tesis' yapılması için Diyanet'e aktarıldı. Şimdi de bu tarihsel bina  yıkılmak isteniyor. Tüm kültürel varlıklarımızı öğüten bu anlayış, tarihsel geçmişimizi yok ederek belleklerimizi sıfırlamaya çalışıyor.  Bartın'da Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27.11.2019 tarih ve 5852 sayılı “Bartın İli Merkez İlçe Kemerköprü Mahallesi 846 ada 3 parselde yer alan Bartın Meslek Lisesi yapısının korunması gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Tespiti Yönetmeliği’nin Tespitlerde Değerlendirme Kıstasları başlıklı 4.Maddesindeki c bendindeki kriterleri taşımadığı gerekçesiyle tescil talebinin uygun olmadığı’’ yönündeki kararını yargıya taşıdık. Karara ilişkin işlemlerin yürütmesinin durdurulmasını ve kararın iptalini istedik.”

Tescillenerek koruma altına alınmalıdır
Candan, yapının önemini işe şöyle anlattı: “Kültürel miras olan bu yapının yıkımı halinde telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkacak. Bartın Meslek Lisesi yapısı 2863 sayılı Kanun kapsamında korunması gereken taşınmaz kültür varlığı niteliği taşımaktadır. Bartın ili, Merkez İlçesi Kemerköprü Mahallesi 846 ada 3 parselde yer alan Bartın Meslek Lisesi yapısı 1886 yılında dönemin Kastamonu Valisi olan Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından ‘Frengi Hastanesi’ olarak yaptırılmış, uzun süre böyle kullanıldıktan sonra 1920'li yıllarda Bartın Memleket Hastanesi'ne dönüştürülerek, uzun yıllar da hastane olarak Bartın halkına hizmet etmiştir.

Taşınmaz kültür varlığı niteliği taşıyan yapı, Bartın'da Osmanlı’dan günümüze kalan ender tarihi yapılardan biri olup, tarihi ve kültürel varlıklarımızın Bartın’da son kalan örneklerinden biridir. Bu nedenle söz konusu tarihsel miras okul binasının bahçesinde bulunan anıt ağaçlar ile birlikte korunarak gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Koruma kurulu korumama kurulu gibi davranmaktadır. Yapının tescilinin uygun olmadığı yönündeki karar öncelikle kamu yararına aykırıdır. Bartın’ın sahip olduğu bu değer tescillenerek koruma altına alınmalıdır. Bu toplumsal hafıza ve mimarlık kültürü için olduğu kadar, bellek değeri bakımından da büyük önem taşımaktadır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-bartinda-tarihi-okulun-yikilmasina-izin-vermeyecegiz_176618.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!