Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden Millet Bahçeleri Açıklaması

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, millet bahçeleriyle ilgili düzenlediği basın toplantısında; yeşil alanların belirli zümrelerin değil tüm kamunun kullanımına ait açık alanlar olduğunu vurguladı.

yapi.com.tr
Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden Millet Bahçeleri Açıklaması

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin millet bahçeleriyle ilgili yaptığı toplantıya, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakkan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen ve Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu katıldı. Gerçekleşen basın toplantısından bazı başlıklar:

Toplantıda Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan: “Rantın ve Cumhuriyetle hesaplaşmanın mekânsal karşılığı olan Millet bahçeleri yeşil alan üretme kılıfıyla ideolojik olarak planlanıyor. Atatürk Orman Çiftliği bu halkın en önemli değerli, yeşil alanı öğrenme alanını talan eden bir zihniyet bizim karşımıza çıkıp yeşil alan yapıyoruz demesin. Millet bahçelerinde hem neoliberal politikalarını hem de siyasal İslam’ın Cumhuriyetle mekânsal hesaplaşmasını görüyoruz. Kentin bilimsel planlamasını, kentin sistematiğini, insan doğa politikasını benimsemeyen, entelektüel birikimin ortadan kaldırılması bellek değerinin yok edilmesi, kentlerin insan odaklı değil rant odaklı değişiminin sorumluluğu AKP politikalarıdır. Millet bahçeleri de bu ideolojinin bir parçası. Rant odaklı büyük projelerin sermaye birikiminin arttırılmasının, Cumhuriyet dönemi stadyumların yıkılmasının bir parçası olan Millet bahçesi projelerinin kurulduğu yerlerdeki rant hareketlerini, yapılan projeleri ve o bölgelerdeki mülkiyet hareketlerini sorgulayalım bakalım, millet için mi yapılıyorlar yoksa rant için mi görelim" diyerek tepkisini dle getirdi.

"Bir ülkenin kendini kültürel ve mimari değerleriyle tanıtır"
Candan, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kültürler bütünü olduğunu, Osmanlı, Roma, Bizans’ın kültürel mirası diye ayrım yapılamayacağını belirtti. Cumhuriyet'in tüm kültürleri sahiplendiğini, Cumhuriyet modernitesinin modern mimarlığın en nadide örnekleri olan Baraj Gazinosu, Su Süzgeci, Etibank Binası, İller Bankası binası ve Atatürk Kültür Merkezi ve birçok modern mimarlık eserinin toplumla buluşturmasının görülmediğinden şikayet etti. Cumhuriyetin en önemli modern mimarlık eserlerinin; Marmara Köşkü, Etibank Binası, Havagazı Fabrikası, Seyfi Arkan’ın İller Bankası, 19 Mayıs Stadyumu'nun yıkıldığına değinen Candan, Şeker fabrikalarını ve kamusal mekansallığını satılmasına da değindi. TMMOB ve Mimarlar Odası'nın kamu yararını, bilimi ve tekniği öncelediğini, insan odaklı bir kent politikasını yürüttiğünü vurgulayarak, her zaman Cumhuriyet değerlerini ve kentlerimizi koruma geliştirme mücadelesine devam edeceklerini belirtti.

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakkan ise tepkisini şöyle dile getirdi: “Millet bahçesi kavram olarak çok popülist ve hakikaten ihtiyacımız olan bir şey olarak geliyor. Ancak bunlar reklamlara da yansıdığı gibi milletin değil rantın bahçesi. Ben millet bahçesinden başka şeyler anlıyorum. Örneğin, Cumhuriyet’in kurucu mekanı Atatürk Orman Çiftliği millet bahçesiydi, modern bir ülkenin kalkınma modeliydi, yok edildi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi mücadeleyi hala sürdürüyor. Gençlik Parkı o dönemin kamusal mekanıydı, tam bir millet bahçesiydi. Şimdi ise çöküntü alanı haline dönüştü. Artık Ankaralılar sahip bile çıkmıyor. Güvenpark’tır millet bahçesi, bugün o da yok edildi. Her taraf işgal edilmiş durumda, yürüyemiyorsunuz bile. Benim anladığım millet bahçesi Meclis Parkı’dır. Şu anda güvenlik açısından giremiyorsunuz ama ben üniversite yıllarımda orada ders çalışmaya giderdim. Bugün tehdit altında olan, Mimarlar Odası Ankara Şube’nin mücadele yürüttüğü Eymir ve Mogan Gölü'dür, Gezi Parkı’dır millet bahçesi. Beş yıl geçmiş, hesaplaşılmaya çalışılıyor. Millet bahçesi küresel sermaye şirketlerinin arka bahçesine dönüşmüş bir rant projesi olarak karşımıza çıkıyor. Buna karşı çıkmak gerekiyor. Mimarlar Odası’na burada ciddi bir saldırı var. Mimarlar odası kıyıların yağmasına, ormanların yok edilmesine, bütün çevre felaketlerine karşı duruş gösteriyor. Kamuoyunun bütün kamusal alanlara sahip çıkması gerekiyor”.

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen de, “özellikle ekonominin kriz içerisinde olduğu, inşaat sektörünün küçüldüğünün artık televizyonlardan bile ilan edildiği böyle bir dönemde, millet bahçeleri aracılığıyla rezidanslar pazarlanıyor. Özellikle Merkez Ankara Projesi, Gökçek döneminden alışık olduğumuz gibi, turistleri Ankara’ya getirmek üzere kurgulanan projelerden biri. 1 milyon 200 bin metrekarelik bir inşaat alanına sahip ve tek parselde Türkiye’nin en büyük karma kullanım projesi olarak tanıtımları yapılıyor. Kentlerde yapılan bütün inşaat yatırımlarının “en büyük” olarak lanse edilmesine hepimiz alışığız. Bir başarı kriteriymiş gibi sunulan büyüklük, devasalık durumu bu projede de yine karşımızda” diyerek; şehrin merkezinde bu denli yüksek yoğunluklu yapılarla ve korkunç bir plansızlık içerisinde yapılan bu projelerle büyük bir tıkanıklık yaratılacağına dikkat çekti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-odasi-ankara-subesinden-millet-bahceleri-aciklamasi_169412.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!