Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimarlar Odası: Referandumda 1982 Anayasası'na ve 'büyük yağma'ya 'hayır'




Bu çerçevede TMMOB Mimarlar Odası olarak, referanduma sunulan "Anayasa Paketi"ne 3 temel nedenle "HAYIR" diyoruz:

1. Referandumla öngörülen değişikliklerin, özgürlükler, örgütlenme ve sendikal hakların önündeki engelleri, seçim barajını ve dokunulmazlıkları kaldırmaması; anti-demokratik maddeleri aynen koruması ile esas olarak 1982 Anayasası‘nı değiştirmeyi öngörmemiştir. Hatta bu değişikliklerle meşrulaştırılmasına katkı sağlayacak ve bundan sonra yeni bir Anayasa yapımını daha da zorlaştıracaktır.
2. AKP Hükümeti, bu değişiklikle kendi iktidarını derinleştirmek, cumhuriyetin tüm kurumlarını ele geçirmek ve kazanımlarını yok etmek suretiyle mutlak iktidarını kurmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda diğer kamu kurumlarında olduğu gibi yargıyı da ele geçirerek, kendi "yandaş yargı"sını yaratmak istemektedir. Bu girişimler "demokrasi ve hukuk devleti" anlayışı ile bağdaşmamakta ve "diktatörlük" anlamına gelmektedir.
3. 1980 sonrası ülke kaynaklarının, kamu varlıklarının, kent ve çevre değerlerinin yağmalanması giderek yaygınlaşmış; AKP‘nin iktidarda olduğu 2002 yılı sonrası dönemde ise, bu yağma daha da büyümüş ve "organize" bir hale gelmiştir. Bu nedenle Mimarlar Odası olarak veya diğer kuruluşlarla birlikte "kent-çevre-kamu" suçu niteliğindeki pek çok karar ve uygulamanın iptali amacıyla davalar açılmıştır. Bu davaların tamamına yakın bir kısmında yargı, yürütmeyi durdurma ve iptal kararları vererek bu değerlerin korunmasının güvencesi olmuştur. Bu bağlamda, mimarlık, kent ve ülke kaynaklarının yağmalanması ve pazarlanmasının önünde engel olarak görülen "yargı"nın tasfiye edilmesi ile amaçlanan "büyük yağma" gerçekleştirilebilecektir.

Bu nedenlerle "Anayasa Paketi"ne "HAYIR" derken, bununla birlikte ülkemizin "demokratik, özgürlükçü ve eşitlikçi" bir Anayasa‘ya kavuşması için mesleki ve toplumsal sorumluluklarımız kapsamında çabalarımızı duyarlı toplum kesimleri ile birlikte daha da yoğunlaştırarak sürdüreceğiz...

Ayrıca, referandum sürecinde "toplumsal barış" özlemi içinde olduğumuz ve kültürel zenginliklerimizle kıvanç duyduğumuz bu topraklarda, barışın ve birlikte yaşamanın önünde engel oluşturabilecek her türlü ayrımcı, şoven ve ülkemizi yıkıma götürebilecek davranışlara pirim verilmemesi; kısa bir süre önce İnegöl ve Dörtyol‘da yaşanan etnik çatışmaların bir daha yaşanmaması için tüm kesimlerin dikkatli ve duyarlı olması gerekir.

Bu değerlendirmeler ışığında tüm yurttaşlarımızı, ülkemizi "DİKTATORYAL" bir yönetim anlayışına götürecek ve "büyük yağma"nın önünü açacak olan "AKP‘nin Anayasa Paketi"ne Referandum‘da "HAYIR" demeye ve toplumsal barış için dayanışma içerisinde olmaya çağırıyoruz.


TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-odasi-referandumda-1982-anayasasina-ve-buyuk-yagmaya-hayir_96344.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!