Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimarlar Odası: Soru İşaretleri Aydınlatılsın

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı koruması altındaki tarihî Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün kül olmasının aydınlatılmasını istedi.

yapı.com.tr
Mimarlar Odası: Soru İşaretleri Aydınlatılsın

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, şubenin Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, yaşanan olayla ilgili bir şaibe olup olmadığının aydınlatılması için bağımsız bir kurulun inceleme yapmasını ve bunun kamuoyuyla paylaşılmasını istedi. Yapıcı, “Böyle bir kültür varlığının korunması gerekiyordu. Ciddi bir soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Birtakım kolaylıklar için binalar şakır şakır yakılıyor. Gerçeğin bir an önce ortaya çıkması lazım. Aksi halde kamu vicdanı yara alır.” dedi.

Mücella Yapıcı, olayın takipçisi olacaklarını da kaydetti. Köşk için 23 Haziran’da yenileme kararı alındığına, beş gün sonra ise yangın çıktığına dikkat çekerek, “Haliyle can sıkıcı bir durum ortaya çıkıyor. Ciddi bir şekilde adet haline geldi bir binayı yok edip yeniden betonarme yapmak. Bu kaçıncı vaka.” diye konuştu. “Kundaklanma diyemiyoruz şu an, ancak ihmal olduğu net.” diyen Yapıcı, şöyle devam etti: “Tam da restorasyon projeleri aşamasında bu ihmal insanları rahatsız ediyor. Akıllara ister istemez bir sürü şey geliyor. Son zamanlarda bu tür olayları çok fazla görmeye başladık. Sirkeci Garı, Haydarpaşa Garı gibi binalar restorasyon söylemi ile birlikte kaybediliyor. Orada yeniden bir bina yapmış olmak aslını da geri getirmez. İhmali olanların cezalandırılması lazım. Bu tür yangınlarda suç, alanı esas koruması gerekenler olan alan sahibi ve yetkililere değil, orada bulunan bir iki işçiye mal edilir unutulup gider. Kaybolan bizim tarihimiz. Hepimize ait bunlar, bu kadar vandalca davranılması acı verici bir şey.”

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da özellikle Boğaziçi’nde korunması gereken bir koru alanında böyle bir olayın olmasının soru işaretini beraberinde getirdiğini dile getirdi. “Umarız ki düşünüldüğü gibi kundaklama ya da yakılma gibi bir olay olmamıştır.” dedi. Köşkün akıbetinin, daha önce Ortaköy’de yanan Gazi Osman Paşa İlkokulu gibi olmamasını istediklerini vurgulayarak, “Okul, yangından sonra eski haline getirilmedi. Şu an turizm tesis alanına çevrildi.” ifadelerini kullandı. Kahraman bundan sonraki süreçte konağın denildiği gibi aslına uygun yapılıp yapılmayacağının takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-odasi-soru-isaretleri-aydinlatilsin_122081.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!