Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Konuk Ülke Azerbaycan Projesi'nde İlk Adım Atıldı

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'un Uluslararası İş Geliştirme Platformu kapsamında gerçekleştirilen Konuk Ülke Azerbaycan Projesi'nin startı YEM'de verildi.

yapi.com.tr
Konuk Ülke Azerbaycan Projesi'nde İlk Adım Atıldı

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından hazırlanan Türk Yapı Sektörü Raporu 2012'nin tanıtımı ile, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'un Uluslararası İş Geliştirme Platformu kapsamında bu yıl gerçekleştireceği Konuk Ülke Azerbaycan Projesi'nin ilk adımını oluşturan çalıştay, 19 Şubat Salı günü, yapı sektörü temsilcileri ve basının katılımıyla YEM'de yapıldı.

Toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, Yapı Fuarı İstanbul'un 35 yıllık deneyimine ilişkin bilgilendirmede bulunan Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlkini 1978'de İstanbul Sergi ve Spor Sarayı'nda gerçekleştirdiğimiz Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'u her sene bir adım ileri taşıyarak, hem katılımcılar hem de ziyaretçiler için kârlı bir etkiniliğe dönüştürdük. Yapı Fuarı bu süreçte ülkenin ilk ihtisas fuarı olmakla kalmadı, sektörün en kapsamlı platformu halini aldı. Yapı sektörü gelişip malzeme çeşitliliği arttıkça fuar daha da büyüdü."

Her sene kendi rekorunu kıran Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un, 36'ıncı yılında da rekor rakamlara ulaşacağını belirten Hasol, "Fuarın Uluslararası İş Geliştirme Platformu kapsamında düzenlenen 'Konuk Ülke' programının önceki konukları Rusya ve Almanya ile başarılı sonuçlar elde edildi. Fulya'da, Haydar Aliyev Parkı'nın bulunduğu kampüs içinde yer alan Yapı-Endüstri Merkezi olarak, Azerbaycan'ı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.

Azerbaycan'da şirket açmak için gereken süre; 3 gün

Açılışta konuşan DEİK Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül de, iki komşu ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha iyiye gitmesi amacıyla, 22 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, Türk iş adamlarının yabancı dilde iletişim kurmaya gerek kalmadan dış ticaret yapma avantajına sahip oldukları Azerbaycan pazarındaki fırsatlardan bahsetti. 

Azerbaycan'da vergi sistemine kayıtlı 2500'ün üzerinde Türk işadamı olduğuna dikkat çeken Gül, 1 milyar Euro'luk ticaret hacmine sahip olan bu işadamlarının hem kazandıklarını hem de kazandırdıklarını vurguladı.

Enerji başta olmak üzere, yüksek teknoloji, tarım ve teknolojik tarım, sağlık, eğitim gibi farklı sektörlerde kârlı iş imkanları sunan Azerbaycan'a yatırım yapmak isteyenlerin Vergiler Bakanlığı'na müracat ederek 3 gün gibi kısa bir süre içerisinde şirket kurabileceklerini müjdeleyen Cengiz Gül, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"İlham Aliyev dönemi, ülkeyi istikrarlı bir yapıya kavuşturdu. Azerbaycan'da yatırım yaptığınız takdirde tüm BDP pazarına gümrüksüz ürün satışı avantajından da faydalanabiliyorsunuz. Türkiye, Azerbaycan'a doğrudan yatırım yapan yabancı ülkeler arasında 6,5 milyar dolar ile birinci sırada. Azerbaycan'ın ülkemize yaptığı yatırımlar da giderek artıyor. Mevcut 5 milyar dolarlık rakamın, 10 milyar dolara çıkartılması hedefleniyor. Azerbaycan'a ilgi duyduğunuz, Azeri-Türk dostluğuna ve işbirliğine katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim."

Azerbaycan ve Türkiye ortak bir geleceğe doğru...

İki ülke arasındaki manevi bağları, Atatürk'ün "Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz kederi kederimizdir" sözüyle vurgulayan Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Konsolosu Kenan Murtuzov da, Azerbaycan'ın ithal ettiği mallar arasında, en büyük paya sahip ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı.

Ülkesinin petrolün yanı sıra, tarım ve turizm alanlarında da pek çok imkan sunduğunun altını çizen Murtuzov, büyük yatırımlara imza atan petrol firmalarının, Azerbaycan ve Türkiye arasında ortak gelecek tasavvurunun en büyük göstergesi olduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın, böyle önemli bir fuarda konuk ülke olarak seçilmesinden duydukları memnuniyeti ifade eden Kenan Murtuzov, "Rusya ve Almanya programlarında olduğu gibi, Azerbaycan'ın da başarılı işbirliklerine vesile olmasını ümit ediyorum" dedi.

Açılış konuşmalarını, Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay'ın Türk Yapı Sektörü Raporu 2012 sunumu ve sektör değerlendirmesi izledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konuk-ulke-azerbaycan-projesinde-ilk-adim-atildi_104785.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!