Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

NKP: “Sinop’ta Nükleer Santral Yaptırmayacağız”

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), düzenlediği basın toplantısında, “Ne Sinop’ta, ne Mersin’de, ne de İğneada’da, nükleer santral kurdurmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.” dedi.

yapi.com.tr
NKP: “Sinop’ta Nükleer Santral Yaptırmayacağız”

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nun Sinop Nükleer Santral Projesi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu gündemiyle 10 Aralık’ta Ankara’da toplanması üzerine, EMO’da basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya NKP Yürütme Kurulu adına Erhan Karaçay, EMO Yönetim Kurulu Yazmanı İbrahim Saral, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, CHP milletvekilleri Barış Karadeniz, Orhan Sarıbal; HDP Milletvekili Murat Çepni, Prof. Dr. Aziz Konukman, Mersin NKP Sözcüsü Aycan Özkan ve Sinop NKP Sözcüsü Zeki Karataş katıldı.

Toplantıda, Zeki Karataş tarafından okunan basın toplantısı metninde şu ifadelere yer verildi:

“Sinop Nükleer Santral projesinin çevresel etkilerinin değerlendirildiği, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) 1. Toplantısı bugün Ankara’da düzenlendi. Toplantıya, NKP temsilcilerinin bir kısmı alınmadı. NKP Üyeleri halkın görüşleri alınmadan, oldu-bittiye getirilerek oluşturulan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun ele alındığı bu toplantıyı, yasa dışı bulduğumuzu buradan duyuruyoruz. Biz NKP Bileşenleri, Ülkemizde; ne Sinop’ta, ne Mersin’de, ne de İğneada’da, nükleer santral kurdurmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.  

Bilindiği üzere; Sinop Nükleer Santrali’nin çevresel etkilerine yönelik, 6 Şubat 2018 tarihinde Sinop’ta Halkın Katılım Toplantısı gerçekleştirildi. Tüm çabalarımız ve itirazlarımıza rağmen ÇED başvuru dosyasının açıklanacağı Sinop Halkını Bilgilendirme Toplantısı’na Sinop halkı alınmadı. Sinop halkının bilgilendirme toplantısının yapılacağı salona girmelerini önlemek için de toplantının yapılacağı, Sinop Üniversitesi Uygulama Oteli Konferans Salonu’na yakın mesafede güvenlik güçlerince bariyer oluşturularak;  halkın katılımını önledi. Tek taraflı yanlı bir rapor hazırlandı.

Sinop’ta, salona alınmayan bizler, Sinop Valisi’ne durumu anlatmak ve dilekçeler vermek için Sinop Valiliğine geldiğimizde de gazla, TOMA’larla ve joplarla karşılandık. Buna rağmen Sinop halkı mağduriyetini dile getiren dilekçelerini Sinop Valiliğine sundu. Bu dilekçeler Sinop Valiliği Yazı İşleri Müdürlüğü kayıtlarında mevcuttur.

İktidar milletvekilleri, hükümet yandaşları ve öğrencilerle gerçekleştirilen bu toplantıyı yok hükmünde saydığımızın bir kez daha altını çiziyoruz. İtirazlarımız dikkate alınana kadar haklı mücadelemize devam edeceğimizi buradan ifade ediyoruz.  

Sinop’ta düzenlenen toplantıda, halk adına toplantıya katılım sağlamaya çalışan NKP Üyeleri, bugün Ankara’da gerçekleştirilen toplantıya katılımları da engellenmiştir. Kendinden olmayana tahammülü olmayan Hükümet yetkilileri, bugün ayrı bir hukuksuzluk örneği sergileyerek halk iradesini bir kez yok saymıştır. 

Hükümet, Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesi olan ve Sinop’ta Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurulmuş olan EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından, Sinop İli Merkez İlçesi Abalı Köyü’nün İnceburun mevkiinde kurulması planlanan 4,560 MWe kurulu gücündeki santralin kurulumuna yönelik ısrarı hız kesmeden sürdürmektedir. Halkı yanlış bilgiler vererek yanıltan hükümet, enerji ihtiyacını gerekçe göstererek, Ülkemizin geleceğini yok etmektedir. 

Ülkemizde, ‘milli enerji’ politikaları ve savunma ihtiyacı bahane edilerek, yerli işbirlikçileri ve nükleer lobilerin desteği ile elektrik enerjisi senaryolarının her gün biri sahnelenmektedir. Kamusal bilincin çoktan yok olduğu Ülkemizde, gerçekdışı enerji krizleri yaratılıp kamu bütçesi adeta yağmalanmaktadır. 

Siyasi iktidar pervasızca Ülkemizde; oldukça tehlikeli, riskler barındıran, insanlık ve çevre adına oldukça kaygı verici bir teknolojiyi gündemimize sokmaktadır.

Nükleer santrallerin gerekliliği konusunda tek taraflı bilgilendirmeler yapılarak halk aldatılmakta;  Mersin-Akkuyu, Sinop- İnceburun ve Kırklareli-İğneada’da halkın onayı alınmadan, uzman görüşü olmadan, tüm itirazlara inat projeleri hayata geçirmeye çalışılmaktadır. Üstelik yanı başımızda yaşanan Çernobil faciası ve Fukuşima’ya rağmen.

Biz, dünyada ve ülkemizin hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz! Hükümetin hukuksuz kapalı kapılar ardında aldığı kararlara itiraz ediyoruz. Nükleer santral inşaatlarının biran önce durdurulmasını, nükleer silahların ülkemize sokulmamasını, ülke ekonomisinde bu projeler için ayrılan kaynakların halkın ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmasını; eğitim, bilim ve teknolojiye yatırım yapılarak ‘çağ atlamayı’ talep ediyoruz. 

Alınan yanlış kararlardan derhal vazgeçilmelidir. Yapılacak enerji planlaması ile üniversiteler, meslek odalarının ve toplumun görüşleri alınarak kamu esaslı uygulamasında sakınca barındırmayan doğru alternatiflere yönelinmesini talep ediyor, acil yasal düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çiziyoruz.

Bizler, NKP bileşenleri olarak; ülkemizde kurulması planlanan sadece nükleer santraller ve nükleer silahlara yönelik değil, devlet desteği ile sermayenin talanına açılan doğaya yönelik de mücadele ediyoruz. Bu onurlu mücadelemizden de asla vazgeçmeyeceğiz. 

Ulusal ve yerel yandaş şirketlerin, kar hırsı ile doğayı, kamusal alanları elimizden almasına izin vermeyeceğiz. Mücadele eksenimizi genişleterek ülkemizin tüm değerlerini var gücümüzle savunacağız.  

Bizler, NKP olarak, kurulması planlanan nükleer santrallar iptal edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kapitalizmin kirli emellerine ülkemizi feda etmeyeceğiz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/nkp-sinopta-nukleer-santral-yaptirmayacagiz_176568.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!