Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Nükleer Atık Davasında Bilirkişi Raporu Çıktı

İzmir’de bir fabrikanın radrasyonlu atıklarını toprağa gömmesine ilişkin davada bilirkişi raporu çıktı. Raporda, atıkların bölgeyi hâlâ tehdit ettiği belirtilirken olumsuz etkilerin gelecekte de süreceği vurgulandı.

yapi.com.tr
Nükleer Atık Davasında Bilirkişi Raporu Çıktı

İzmir’in Gaziemir ilçesinde, kurşun üreten fabrikanın faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıkların toprağa gömülmesine ilişkin davada bilirkişi raporu açıklandı. Raporda ağır kimyasal ve radyoaktif kirleticilerin bölgede hâlâ yer aldığı, bu maddelerin doğayı ve insan sağlığını olumsuz etkilediği, gelecekte de bu etkilerin devam edeceği belirtildi. Raporda, söz konusu arazide radyoaktif madde ve yer altı sularında kirliliğe ilişkin yeniden ölçüm yapılması da istendi.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) 3 Nisan 2007’de Gaziemir Akçay Caddesi üzerindeki bir fabrikada radyasyonlu atıkların gömülü olduğu bir alan tespit etmiş ve bölgedeki radyasyonun 219 kat fazla olduğu görülmüştü.

Bölgedeki arazi sahipleri, çevre kirliliğinden kaynaklanan zararın temini ve bölgenin eski haline getirilmesi amacıyla dava açtı. Dava dosyasına çarpıcı tespitlerin yer aldığı bilirkişi raporu da girdi. Raporun sonuç bölümünde, “Davacıya ait arazide radyoaktif ve ağır metal muhtevası olan tehlikeli kimyasal kirleticileri bulunduğu, bu kirleticilerin hem doğa hem de kentte yaşayan insanların sağlığını olumsuz etkilediği, atıkların radyoaktif olmasından dolayı sadece günümüz değil, mutasyona neden olabilecek etkilerinden dolayı gelecekte de çevre ve insan sağlığına zarar vereceği tespit edilmiştir.” denildi.

Çevre avukatı Arif Ali Cangı rapora ilişkin “Gaziemir deneyimi bize iki şeyi gösterdi; bu tür atıkların girişi bakımından güvenli bir ülke değiliz, diğer yandan bu kadar küçük radyoaktif atıklarla baş edemezken, bir de sürekli atık üretecek nükleer santralimiz olursa halimiz nice olur? Gaziemir örneği tek başına nükleer santrallere karşı çıkmamızın somut gerekçesi olmalı.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleer-atik-davasinda-bilirkisi-raporu-cikti_182158.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!