Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

''Ölümlü 3 İş Kazasından Biri İnşaat Sektöründe Yaşanıyor''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Türkiye'de her yıl ölümle sonuçlanan iş kazalarının üçte birinin inşaat sektöründe meydana geldiğini belirtti.

yapi.com.tr/AA
''Ölümlü 3 İş Kazasından Biri İnşaat Sektöründe Yaşanıyor''

Gerim, yaptığı açıklamada, inşaatlarda kurulan iskelelerde her katta yürüme yollarının olması, işçilerin iskelelere tırmanırken içeriden kurulan merdivenleri kullanması gerektiğini ifade etti.

Yaptıkları incelemede birçok inşaatta bu uygulamayı göremediklerini dile getiren Gerim, şunları kaydetti: "İşçilerimiz iskelelerde cambazlık yapmaya çalışıyor. İş kazalarının yüzde 50'si güvensiz hareketten yüzde 50'si de güvensiz malzeme kullanımından kaynaklanıyor. Dolayısıyla burada işçi ve işverenin konuyu iki yönlü ele alması gerekiyor. İşverenin gerekli malzemeyi temin etmesi, işçinin de bu malzemeleri uygun şekilde kullanması önem taşıyor. İşverenin görevi çalışma ortamıyla ilgili çalışanlarının her türlü güvenliğini almak, sorunlarını çözmek. İşçinin de işverenin verdiği talimatlara eksiksiz uyması gerekiyor. Tarafları suçlamaktansa, 'şu suçlu, bu suçlu' demektense sorunu ortak şekilde ele almak ve birlikte çözmek gerekiyor. Bizim mevzuatımızda da tüm çalışanların katılımıyla iş güvenliği sorununun çözülebileceği yer alıyor."

Gerim, Türkiye'de her yıl ölümlü 3 kazadan birisinin inşaatlarda meydana geldiğini belirterek, "İnşaatlardaki kazaların yüzde 40'ı da yüksekten düşme kaynaklı. Yüksekten düşmelerin yüzde 25'i ise cephe iskelelerinde yaşanıyor" dedi.

İş kazalarında ölüm oranı Avrupa'nın 2,5 katı

Avrupa ülkelerinde iş kazalarında ölüm oranının 100 binde 4 kişi, Türkiye'de 100 binde 10 kişi seviyelerinde olduğunu belirten Gerim, "2012 yılında iş kazalarında ölüm oranında düşüş yaşandı ve 100 binde 6,2'ye kadar inmişti. Şu anda ise bu oran yine 10 kişi seviyelerine yükseldi. Bu oran Avrupa ülkelerinin 2,5 katı" diye konuştu. Öncelikle yaşanan kazalardan ciddi dersler çıkarılmasının önemine işaret eden Gerim, iş güvenliği kültürünün toplumun geneline yayılması gerektiğini vurguladı.

Gerim, "Biz 2012 yılından beri 81 ili tek tek gezdik. İşverenlerimize, çalışanlarımıza seminerler verdik. İş Güvenliği Kanununun neler getirdiğini, neler yapılması gerektiğini anlattık. Bu çalışmalara devam ediyoruz" dedi.

Gerim, toplumda iş sağlığı ve güvenliği konusunun yaşamın bir parçası haline gelebilmesi için anaokulundan üniversiteye kadar her aşamada ders olarak okutulması gerektiğine inandıklarını ve önümüzdeki dönemde de özellikle mühendislik fakültesinde iş güvenliği dersinin zorunlu ders olarak okutulacağını söyledi.

İnşaatlarda 100'e yakın meslek için belge hazırlandığını ve yapılacak yeni düzenlemeyle bu belgelerin alınmasının zorunlu olacağını ifade eden Gerim, "Yani inşaatlarda çalışanlar yaptığı işle ilgili mesleki eğitim belgesini almak zorunda kalacak. Artık iskeleyi iskele kurulum belgesine sahip işçiler kurabilecek. İş verenlerimizin bu iskeleleri kurmak için çalışanlarına eğitim aldırıp belge sahibi olmalarını sağlamaları gerekecek" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/olumlu-3-is-kazasindan-biri-insaat-sektorunde-yasaniyor_129356.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!