Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Organik Atıklardan Üretilen Elektrik, Ulusal Ağa Verilmeye Başlandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden olan İZAYDAŞ, işkembe içi atıklar, sebze ve meyve atıkları, büyükbaş ve tavuk gübrelerinden elde ettiği elektriği, ulusal şebekeye satmaya başladı.

yapi.com.tr / AA
Organik Atıklardan Üretilen Elektrik, Ulusal Ağa Verilmeye Başlandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden olan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme A.Ş (İZAYDAŞ), işkembe içi atıklar, sebze ve meyve atıkları, büyükbaş ve tavuk gübreleri kullanarak ürettiği elektriği, ulusal şebekeye vermeye başladı.

İZAYDAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, bitkisel ve hayvansal atıklardan elektrik ve kaliteli gübre elde edilmesini hedefleyen tesiste, kentin yeşil alanlardan kesilen çimler, Büyükşehir Belediyesi mezbahalarından getirilen işkembe içi atıklar, hallerdeki sebze ve meyve atıkları ile büyükbaş ve tavuk gübreleri kullanılarak elde edilen biyogazdan saatte 330 kilovat elektrik üretiliyor.

Üretilen elektriğin ulusal şebekeye satışının başlatıldığı belirtilen açıklamada, üretilen elektriğin ulusal şebekeye verilmesi için ilk olarak Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'ndan (EPDK) 10 yıl geçerli lisans alındığı ve tesisin geçici kabulünün gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, geçici kabul için İZAYDAŞ'a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEİAŞ ve TÜBİTAK-MAM yetkililerinin, biyogaz projesinde çeşitli test ve kontroller gerçekleştirdiği ifade edilerek, yapılan işlemlerin ardından biyogaz tesisinde üretilen elektriğin ulusal şebekeye verilmesi konusunda onay verilerek gerekli imzaların atıldığı bildirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK MAM, Kocaeli Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi'nin imzaladığı protokolle 2007 yılında başlayan biyogaz projesi, geçen yıl tamamlanmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/organik-atiklardan-uretilen-elektrik-ulusal-aga-verilmeye-baslandi-_102745.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!