Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Orman Yoksa Hayat Yok”

Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, Türkiye’nin orman varlığının her boyutuyla ranta açıldığına dikkat çekti.

yapi.com.tr
“Orman Yoksa Hayat Yok”

Dünya Ormancılık Günü ve Ormancılık Haftası bugün başlıyor. Hafta öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara ve dernek yöneticileri, ülke ormanlarının karşı karşıya kaldığı tehditler ve risklere dikkat çekti. Türkiye’de 22 milyon hektar orman alanı bulunduğunu, bunun ülke yüzölçümünün yüzde 29’una denk geldiğini anlatan Özkara, “Bu alanın yarıya yakını bozuk orman alanı olarak biliniyor.” dedi.

Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’in haberine göre; AKP’nin 20 yıllık iktidarında daha önceki dönemlere göre kıyaslanamayacak ölçüde Orman Yasası ile oynandığını, toplam 32 kez yasanın değiştirildiğini belirten Özkara, “Yapılan değişiklikler hep 16, 17 ve 18. maddelerde yoğunlaştı. Bunlar hep izin irtifaya konu olanlar. Ormanlara yapılaşma izni veriliyor. Bunlar; atık tesisi, vahşi çöp tesisi ve sportif, dini tesisler. Ormanlar artık idarenin keyfi yönetimi ile idare ediliyor.” diye konuştu.

Ormana karşı işlenen suçların affı anlamına gelen “2b” düzenlemesinin iktidar-muhalefet eliyle gerçekleştirildiğini anımsatan Özkara, “Bu açık bir rüşvetti. 473 bin orman alanını kapsıyordu, pazarlığa girildi ve 626 bin hektara ulaştı.” değerlendirmesini yaptı. Orman yıkımlarının getirilen yasal çerçevelerle daha da hızlandığını vurgulayan Özkara, riskleri şöyle sıraladı:

“Enerji hatları ormanların içinden geçiyor. Bakım-onarım yetersizliği nedeniyle orman yangınlarına neden oluyor. Yangınların yüzde 3’ü enerji hatlarından kaynaklanıyor. Otoyol, su yolu izinleri büyük sorunlara neden oluyor. İstanbul’u yaşatmak için gerekli su Istrancalar’dan başlıyor Melen ile devam ediyor ve Marmara’nın güneyine, doğusuna uzanıyor. Bu sistemin devam etme şansı yok. Doğayla savaşıyorsunuz.”

Ormanları tehdit eden eylemlerden birinin de ardıç ve makilerin kesilerek lif-yonga üretilmesi olduğunu anlatan Özkara, 2000’li yıllarda 12 milyon metreküp olan üretimin şu anda üç katına çıktığına dikkat çekti. Özkara, şöyle devam etti: “132 alana tabiat parkı yapıldı. Sit alanları, kesin korunacak alanlar, nitelikli koruma ve sürdürülebilir alanlar olarak düzenlendi. Bu alanlarda her şey yapılabilecek. Kamu yararı ve zaruret hali denilerek zeytin alanları madenciliğe açıldı. Uludağ Milli Parkı Alan Başkanlığı’na dönüştürülmek isteniyor. Kayak turizmi için feda edilmek isteniyor. Uzun vadeli iktidar istemiyoruz. Çünkü daha çok bu tür davranışlara yöneliyorlar.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/orman-yoksa-hayat-yok_189786.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!