Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ormancılık Örgütlerinden Çağrı: “Ya Koruyacağız Ya Yok Olacağız”

Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla ortak bir açıklama yapan 5 ormancılık meslek örgütü, ormanları koruma çağrısı yapıldı.

yapi.com.tr
Ormancılık Örgütlerinden Çağrı: “Ya Koruyacağız Ya Yok Olacağız”

Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla Türkiye Ormancılar Derneği, TMMOB Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Tarım Orkam-Sen, Tarım Orman-İş ve Orman Teknikerleri Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada, ormanları koruma çağrısı yapıldı.

BirGün'de yer alan habere göre; 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nde, dünyada her yıl ortalama 4,7 milyon hektar ormanın yok edildiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de de ormanların hızla azaldığı belirtildi. Açıklamada, “Ya ormanlarımızı bütüncül bir koruma anlayışı ile koruyacağız ya da buraların ranta kurban edilmesine seyirci kalarak yok olacağız.” dendi.

Orman Kanunu’nun 44 kez ormanların aleyhine değiştirildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “6831 sayılı Orman Kanunu’nda, 1956’dan-2003 yılına kadar 15 kez, 2003’den-2021’e kadar 29 kez değişikliğe gidilmiştir. 739 bin hektar büyüklüğündeki orman alanları ormancılık dışı amaçlarla kullanılmak üzere madencilik, enerji, turizm vb. etkinliklere tahsis edilmiştir. Buna büyük bir bölümü orman ekosistemi oluşturmaktan oldukça uzak olan 135 bin hektar civarındaki özel ağaçlandırma tahsisleri dahil değildir. Bu tür tahsisler sonucu ormanlarımızdaki fragmentasyon (parçalanma) miktarı hızla artmıştır.”

Kanal İstanbul projesine de değinilen açıklamada, "Bilimsel dayanaktan yoksun, şehircilik ilkelerine ve mevzuata aykırı projelerle doğa ve orman varlıkları üzerindeki yıkımların şiddeti artırılmak isteniyor. Ranta yönelik bu projelerden bir an önce vazgeçilmeli.” ifadeleri kullanıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ormancilik-orgutlerinden-cagri-ya-koruyacagiz-ya-yok-olacagiz_184614.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!