Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Phaselis’teki Halk Plajı, Hesaplananın İki Katına İhale Edilmiş

Phaselis’teki proje için 25 milyon maliyet hesaplayan TURAŞ’ın önceki genel müdürü Tayhan Şimşek, aynı dönemde EKAP’ta proje ihale bedelinin nasıl 47 milyona çıktığının sorgulanması gerektiğini söyledi.

yapi.com.tr
Phaselis’teki Halk Plajı, Hesaplananın İki Katına İhale Edilmiş

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Antalya’daki Phaselis antik kentinin koruma alanı içerisinde inşa ettiği halk plajı projeleriyle ilgili ihale bedelinin 25 milyon TL olarak belirlendiğini dile getiren TURAŞ’ın eski Genel Müdürü Tayhan Şimşek, “Biz Phaselis’te 25 milyona ihaleye çıkacaktık, 47 milyona çıkılmış. Burası da Bodrum’da yaşanan sürece benziyor. Bodrum’da 2 milyona ihaleye çıkılmış, firmaya 5 milyon ödeme yapılmış” iddiasını dile getirerek aradaki yüksek farkın sorgulanması gerektiğine işaret etti.

Evrensel’den Yusuf Yavuz’un haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan TURAŞ AŞ’nin önceki Genel Müdürü Tayhan Şimşek, Phaselis’te tartışmalar eşliğinden devam eden halk plajı projesinin ihale bedelinin daha önce hesaplanan maliyetin yaklaşık iki katı olduğuna dikkat çekerek aradaki farkın sorgulanması gerektiğini savundu.

Uzun yıllara dayanan turizm ve otelcilik tecrübesi olduğunu dile getiren TURAŞ’ın eski Genel Müdürü Tayhan Şimşek, görevde olduğu süre içinde yaptığı fizibilite çalışmasında Phaselis’te yapılması planlanan halk plajlarıyla ilgili 25 milyon maliyet çıkardığını belirterek 47 milyon TL artı KDV bedelle ihale edilen projenin ve aradaki yüksek ihale bedeli farkının sorgulanması gerektiğini dile getirdi.

 “Yetkili olduğum dönemde Phaselis projesi için daha önce çalıştığımız firmalardan teklifler aldım” diyen Şimşek, “Proje hazırlandıktan sonra Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne gidiyor, orada revize edilebiliyor ve en son EKAP’a giriliyor ihale dosyası. Ben bir hesaplama yaptım ve Phaselis halk plajı projesi için 23 milyon TL maliyet çıkardım. Hadi bir şeyler unutuldu, eksikler oldu diyelim, 2 milyon daha ekledik ve maksimum 25 milyon oldu. Zaten buzdolabı ve mutfak malzemelerinin bazılarını meşrubat firmaları getiriyor. Şimdi aradaki yaklaşık 23 milyonluk farkı nasıl buldular merak ediyorum.” diye konuştu.

Maliyet hesabından bir ay sonra ihale dosyası EKAP’a yüklendi
Phaselis’teki halk plajı projesiyle ilgili maliyet hesabını görevde olduğu Kasım 2022’de yaptığını dile getiren Şimşek, bir ay sonra görevden alındı. Proje ihalesi ise Aralık 2022’de EKAP’a yüklendi. 30 Ocak 2023 tarihinde ise yapım ihalesi İstanbul merkezli Sa-Fa Restorasyon Sanayi şirketine verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Proje alanına asılan afişte, Phaselis’te uygulamaya konulan projenin ihale bedelinin 47.737.500 TL + KDV olduğu belirtiliyordu. Bir süre sonra bu afişler alandan kaldırılarak inşaat çalışmaları sırasında gölgelik olarak kullanılmaya başlandı.

Yolsuzlukları teftiş kuruluna rapor etti, görevden alındı
Göreve gelmesinin ardından TURAŞ’ın ülke genelindeki işletmelerinde yapılan usulsüzlük ve yolsuzlukları belgeleriyle ortaya koyarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu’na ileten Şimşek, Bodrum’daki halk plajı projesinin ihale bedeliyle yüklenici firmaya ödenen bedel arasındaki yüksek farkın olduğunu tespit edince sorumlu kişileri görevden aldığını dile getiriyor. Ancak Şimşek’in kurumdaki yolsuzlukların üzerine gitmesi, “yukarıdakileri” rahatsız ederek bir süre sonra görevden alınmasına neden olmuş.

Phaselis’teki projedeki maliyet analiziyle ihale bedeli arasındaki farkın da Bodrum’daki halk plajı ihalesindeki yolsuzlukla benzerlik gösterdiğini savunan Şimşek, “Biz Phaselis’te 25 milyona ihaleye çıkacaktık, 47 milyona çıkılmış. Burası da Bodrum’da yaşanan sürece benziyor. Bodrum’da 2 milyona ihaleye çıkılmış, firmaya 5 milyon ödeme yapılmış. (Mahkeme kayıtlarına göre resmi ödeme tutarı 3.550.045.00 TL) Sonra biz bunu fark ettik, noterden ihtarname çektik, müdür yardımcısını görevden aldık. O dönem ben 15-20 kişiyi görevden aldım. Ondan sonra bana yukarı doğru gitme, sonuçta bir genel müdür yardımcısı bir şey yapıyorsa yukarıdaki bürokratların bilgisi vardır, tek değildir, dikkat et diye uyardılar. Sana sıkıntı olur, ayağına dolanır dediler. Ben raporu teftiş kuruluna gönderdim ardından operasyon başladı bana.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/phaselisteki-halk-plaji-hesaplananin-iki-katina-ihale-edilmis_197566.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!